«Ορόσημο» για την Κύπρο: Πλήρης άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ

Array

Iστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Με την σημερινή εξέλιξη η Κύπρος θα μπορεί πια να προμηθεύεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες οπλικά συστήματα χωρίς περιορισμούς και αστερίσκους. Όπως αναμενόταν η Τουρκία καταδίκασε την απόφαση.

Η Κύπρος χαιρετίζει την απόφαση -Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Με αναρτήσεις στο Twitter, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών χαιρετίζουν την απόφαση του State Department για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο.

”Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω την ανακοίνωση του State Department για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο, αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και επισημαίνει: ”Πρόκειται για μια απόφαση – ορόσημο, η οποία αντικατοπτρίζει την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας”.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κος Αναστασιάδης στον Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον οποίο και ευχαριστεί δημόσια: ”Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω δημόσια τον Γερουσιαστή Μενέντεζ για όλη την δουλειά που έκανε δυνατή την σημερινή αυτή απόφαση, η οποία είναι σύμφωνη με εκείνη του 2019 για την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ενεργειακή Συνεργασία. Χτες συνομίλησα με τον Γερουσιαστή και για μια ακόμη φορά του εξέφρασα την ευγνωμοσύνη μου για την φιλία του”.
Ευχαριστίες και εκτίμηση εκφραζει μέσα από ανάρτησή του το κυπριακό υπουργείο Άμυνας. ”Αυτό ενισχύει τη συνεργασία μας και εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις διμερείς μας σχέσεις, καθώς προωθούμε σταθερά μια μη αναστρέψιμη εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας”, σημειώνεται. Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, τέλος, αναφέρει στο Twitter: ”Χαιρετίζουμε την απόφαση του State Department να προχωρήσει στην πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων του 1987 κατά της Κύπρου: Ένα πολιτικό ορόσημο που δείχνει τη συνεχή εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου στην Ασφάλεια και Άμυνα ως αναπόσπαστο μέρος του μωσαϊκού περιφερειακής σταθερότητας”.

«Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα πολιτικό ορόσημο για τις σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και προσθέτει:

«Χαιρετίζω επίσης τη συνεισφορά του Αμερικανικού Κογκρέσου και ιδιαίτερα του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez), αρχιτέκτονα του East Med Act του 2019».

«Μαζί με την Κύπρο και τις ΗΠΑ, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνεται μάλιστα ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον, «θα εντείνει περαιτέρω την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητήματος και θα οδηγήσει σε μια κούρσα όπλων στο νησί, βλάπτοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

Η Τουρκία παραχαράσσει την Ιστορία – Οι νέες προκλήσεις και η απάντηση της Αθήνας

Σε μια νέα πρόκληση προχώρησε η Τουρκία κατά της χώρας μας, καθώς με ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα πολέμου, εγκατάλειψη προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, ενώ φτάνει στο απίστευτο σημείο να διεκδικεί πολεμικές αποζημιώσεις, για τις δήθεν ελληνικές θηριωδίες στο μικρασιατικό μέτωπο.

Η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί και τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ, περί τουρκικής μειονότητας, ωστόσο απάντηση σε αυτό έδωσε και ο εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζει μόνο μουσουλμανική μειονότητα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μιλά για εγκλήματα πολέμου του ελληνικού στρατού, θέτει ζήτημα αποζημιώσεων και συνδέει το 1922 με το σήμερα, πάντοτε σε κλίμα απειλών.

Όλος ο κόσμος μαρτυρεί το γεγονός ότι η Ελλάδα, που δεν πήρε ποτέ μάθημα από την ιστορία, συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τις ανελέητες ενέργειές της, αφήνοντας αβοήθητους μετανάστες να πεθάνουν” τονίζει ο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, ο ένας μετά τον άλλο οι Τούρκοι αξιωματούχοι υιοθετούν την περιβόητη φράση του Ερτντογάν «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά». Τη σκυτάλη πήρε ο αντιπρόεδρος της γείτονος, ο οποίος δεν δίστασε να στραφεί ευθέως κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Μητσοτάκης μας λέει να μην έρθουμε το βράδυ και να έρθουμε τη μέρα. Ο ίδιος δεν καταλαβαίνει ότι όταν η Τουρκία δείξει την αντίδρασή της στο Αιγαίο κι όταν δείξει αποφασιστική στάση, η μέρα των Ελλήνων θα είναι ούτως ή άλλως νύχτα;” τόνισε ο Φουάτ Οκτάι.

Έχουν με τον πρωθυπουργό σημαντικό πρόβλημα, το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας. Έφθασε ο Τούρκος πρόεδρος στο σημείο να καλεί τους Έλληνες πολίτες να τον καταψηφίσουν. Η χώρα δεν παρασύρεται. Σοβαρά και αποτελεσματικά κοιτάμε τη δική μας δουλειά στην εξωτερική πολιτική” σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος