Οριστική λύση στις συντάξεις χηρείας- “Στροφή” στην πλήρη απασχόληση (video)

Τις ενέργειες με τις οποίες θα στηριχθεί η πλήρης απασχόληση και θα καταπολεμηθεί η υποδηλωμένη εργασία συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. “Στο τέλος του μήνα θα δοθούν, επιτέλους, οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και θα είναι αυξημένες για 65.850 δικαιούχους που θα δουν ποσοστά αναπλήρωσης από το 50% στο 70%”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Παραλάβαμε σύστημα παντελώς απροετοίμαστο, ωστόσο γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις και κλείνουμε επιτέλους την εκκρεμότητα  για 65.850 δικαιούχους”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Με την πληρωμή των πρώτων συντάξεων του Οκτωβρίου στις 25 Σεπτεμβρίου, αρχίζει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών για τις συντάξεις 1,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων που λαμβάνουν από τον Ιανουάριο την επανυπολογισμένη σύνταξη του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά δεν γνωρίζουν το νέο μεικτό ποσό.

Με καθυστέρηση πολλών μηνών και αφού ξεπεράστηκαν τα εμπόδια του συστήματος, οι 65.850 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που έχουν εκδοθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου θα λάβουν με την σύνταξη του Οκτωβρίου την πρώτη αυξημένη σύνταξη.

Κι αυτό γιατί ο χήρος ή η χήρα δικαιούται πλέον από τον περασμένο Μάιο το 70% και όχι το 50% της σύνταξης του συζύγου που έχει αποβιώσει ενώ υπενθυμίζεται ότι δεν ισχύει πλέον το ηλικιακό κριτήριο των 55 ετών.

Η σύνταξη θα καταβληθεί ανάλογα με το ταμείο στις 25 (ΟΑΕΕ ΟΓΑ) και 27 Σεπτεμβρίου (Δημόσιο ΙΚΑ ΝΑΤ).

Όσο για τα αναδρομικά, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δοθούν με την σύνταξη Νοεμβρίου δηλαδή τέλος Οκτωβρίου.

Στο υπουργείο Εργασίας, για την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας, ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι το πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων «σημαίνει αυξημένο υπερωριακό κόστος στη μερική απασχόληση, όπως νομοθετείται ήδη στο νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και μείωση των εργοδοτικών εισφορών από 1η Ιουλίου 2020, μόνο όμως για όσους βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν ανοιχτά ζητήματα όπως η μείωση της ανεργίας, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και οι συντάξεις, πολύ σύντομα θα φέρουν “πρακτικά και χειροπιαστά αποτελέσματα και η αγορά εργασίας θα επανέλθει σε μία κανονικότητα που η πλήρη απασχόληση θα είναι πλέον κυρίαρχη”.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «αγκαλιάζει» αυτές τις πρωτοβουλίες, στέκεται κοντά στο υπουργείο Εργασίας και στην πολιτική ηγεσία. «’Αλλωστε, αυτές οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε, δεν είναι απλές, τυπικές πρωτοβουλίες, είναι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η Ελλάδα”, επισήμανε.

Αντιδράσεις

«Ο κ. Μητσοτάκης με την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας παρείχε πλήρη κάλυψη στα μέτρα που πλήττουν βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων», σημειώνει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δήλωσή της κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «στις δηλώσεις του δεν είχε το θάρρος να αναφερθεί στην αιχμή του δόρατος των πολιτικών του υπουργείου Εργασίας, στην πλήρη αποδιάρθρωση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην ουσιαστική κατάργηση της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία».

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος