Τζινπίνγκ:Θα έχετε την υποστήριξή μας στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (video)

Με την ξενάγηση του Προέδρου της Κίνας από τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Μουσείο της Ακρόπολης ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του υψηλού προσκεκλημένου στην Ελλάδα. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναχώρησε από την Ελλάδα, μετά την τριήμερη παραμονή του στη χώρα μας. Την ελληνική κυβέρνηση στο αεροδρόμιο εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Το προεδρικό ζεύγος της Κίνας υποδέχθηκαν ο κ. Παυλόπουλος με τη σύζυγό του, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής. Ο Πρόεδρος της Κίνας στήριξε το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

“Όχι μόνο συμφωνώ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά θα έχετε και την υποστήριξή μας, επειδή κι εμείς έχουμε πολλά δικά μας του κινεζικού πολιτισμού έξω από τη χώρα και προσπαθούμε να γυρίσουν στην πατρίδα τους” δήλωσε ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προς τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Κίνας μπροστά από τις Καρυάτιδες στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο ξεναγήθηκε για μία ώρα σήμερα. Στο σημείο αυτό, στο κέντρο του Μουσείου, όπως το χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρόεδρος, ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε την υποστήριξη του Κινέζου ομολόγου για την επιστροφή από το Βρετανικό Μουσείο, των Γλυπτών: «Η θέση των Γλυπτών είναι εδώ και όχι στο βρετανικό μουσείο. Τα κρατάνε παράνομα. Ζητάμε την υποστήριξή σας» είπε.

Νωρίτερα, ο Σι Τζινπινγκ συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Νέα εποχή στις ελληνοκινεζικές σχέσεις με την επίσκεψη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα και την υπογραφή 16 εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών με έμφαση στο εμπόριο, τις εξαγωγές και τον τουρισμό. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, «ο δρόμος που ανοίγουμε σύντομα θα γίνει λεωφόρος».

Για νέα αφετηρία στις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, που θα αποφέρουν αμοιβαία οφέλη για τους δύο λαούς, μίλησε ο Κινέζος πρόεδρος.

Εγκαινιάζεται μια νέα πορεία συμπόρευσης και συν-δημιουργίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ανέφερε στην προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξάλλου ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν Ελλάδα και Κίνα στα νέα επενδυτικά σχέδια της COSCO με στόχο να αναδειχθεί ο Πειραιάς ως ένα από τα τρία σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης.

Ενδεικτική η κοινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κίνας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Πέραμα, όπου ενημερώθηκαν για την έκταση και την εξέλιξη των έργων με παράλληλη χρηματοδότηση της Cosco από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Export – Import Bank of China.

Πηγή:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ:Χρύσα Ρουμελιώτη, Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη και Σι Τζιπίνγκ – Σημαντικές συμφωνίες (video)

Πρ. Παυλόπουλος: Κίνα και Ελλάδα ξεκινούν μια νέα πορεία συμπόρευσης και συνδημιουργίας (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος