Σε επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για την αναβάθμιση των F-16 απάντησε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας στην “Ωρα του Πρωθυπουργού”. “Δεν μιλάμε για αγορά νεών αεροσκαφών, μιλάμε για αναβάθμιση των υπαρχόντων, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι έχει κριθεί απο την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών, τώρα, χωρίς να συνεπάγεται νέα δαπάνη. Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να διευκρινιστεί πόσα λεφτά θα κοστίσει η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών, ποιες υποσχέσεις για την Σούδα δόθηκαν και ποιος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για συμφωνία μαμούθ με αμφίβολα ανταλλάγματα, δήλωσε ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρότεινε τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας με την συμμετοχη Αρχηγών Κομμάτων, πρώην Πρωθυπουργών και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ολοκληρωμένο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό συνολικά του στρατεύματος, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε καμία συμφωνία στο εξής αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ χαρακτήρισε φαιδρές τις κατηγορίες για ελλειπή ενημέρωση της Βουλής για τα εξοπλιστικά και την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας.
Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε καμία συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη. Δεν θα κάνουμε εμείς τα λάθη του παρελθόντος. Αφήνω ένα “παράθυρο” για την ΕΑΒ, αλλά εκεί αυστηρά κοστολογημένα και υπό έλεγχο, τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους.
Αναφορικά με την Σούδα, έκανε λόγο για μύθο, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται -όπως είπε- για ετήσια ανανέωση της συμφωνίας χρήσης της εδώ και 11 χρόνια. Επίσης, ανέφερε πως η αξιωματικη αντιπολίτευση κράτησε ανεύθυνη στάση, σήκωσε κουρνιαχτό και όταν κατάλαβε το λάθος σταμάτησε το θέμα, ελπίζω γιατί κατάλαβε το λάθος και όχι γιατί καποιος της τράβηξε το αυτί, είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα απτά αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για πρώτη φορά ακούσαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλά δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους και να δεσμεύεται για στενή παρακολούθηση του θέματος αυτού. Επίσης ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών μας για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και η κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, σημείωσε ότι είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που ανοίγει τις πύλες της για εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι αποτελεί απτό αποτέλεσμα και η αναγνώριση ότι η επόμενη ΔΕΘ που τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ θα αποτελέσει σημείο καμπής για τις αμερικανικές επενδύσεις και πως η Ελλάδα αποτελεί πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Τέλος, απτό αποτέλεσμα ήταν η διαβεβαίωση από πλευράς της διευθύντιας του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πέρασε τον κάβο, ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα και οτι θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις για την γ’ αξιολόγηση”, είπε ο Πρωθυπουργός.
Στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης της χώρας σε διεθνές επίπεδο.
Η χώρα θα βγει από την κρίση αφήνοντας πίσω το μοντέλο της διαφθοράς και της διαπλοκής γιατί όλοι γνωρίζουν πως όταν μπαίναμε με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ στην Ευρώπη κάποιοι έκαναν τα στραβά μάτια γιατί τότε υπήρχαν αγορές του αιώνα, όχι τώρα, υπογράμμισε στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Στ. Θεοδωράκης: “Πήγατε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσετε”
Ο κ. Θεοδωράκης κατά την πρωτολογία του κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει πόσα είναι τα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των F-16, ποιές δεσμεύσεις έχουν αναληφθει για την βάση της Σούδας και ποιός θα πάρει τις αποφάσεις αυτές. Επίσης, ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε τη βάση της Σούδας ως υποσημείωση στο περιθώριο μιας συμφωνίας μαμούθ. Ένα πενταετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της βάσης της Σούδας δεν μπορεί να είναι χωρίς ανταλλάγματα για τον ελληνικό λαό οικονομικά και γεωπολιτικά» και πρότεινε την σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας με την συμμετοχη Αρχηγών Κομμάτων, πρώην Πρωθυπουργών και την φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες από τους υπερεθνικούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Δεν θέλουμε να μεροληπτεί το ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας. Θέλουμε να εγγυηθεί η ΕΕ ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Συμφωνούμε με τον πρόεδρο Μακρόν για κοινό αμυντικο δόγμα, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού και συνέχισε: “Τι εννοείτε κ. Τσίπρα όταν λέτε ότι η βάση της Σούδας πρέπει να αναβαθμιστεί; Για πόσα δισεκατομμμύρια μιλάμε για την αναβάθμιση των F-16. Με ποιό τίμημα, σε πόσα χρόνια και με τι ρυθμούς; Ειδικά σε περίοδο κρίσης και ανέχειας έπρεπε να απαντήσετε πρώτα στο εσωτερικό της χώρας πριν φανείτε τόσο γαλαντόμος στο εξωτερικό”.
Αναφερόμενος στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Θεοδωράκης είπε: “Στην Αμερική δείξατε μια περίεργη δεκτικότητα σε ό,τι ζήτησε η άλλη πλευρά, προσθέτοντας «ή αισθανθήκατε δέος μπροστά στην υπερδύναμη, ή πήγατε απροετοίμαστος ή με τα πολλά “ναι” προσπαθήσατε να καλύψετε τις αντιαμερικανικές εμμονές του παρελθόντος».
Στη δευτερολογία του ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε εθνικά επιζήμια την απάντηση του κ. Τσίπρα ότι δεν είναι επί του παρόντος η συζήτηση για τη Σούδα. Νωρίτερα είχε αναφέρει ότι το θέμα των fake news ξεκινά από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος