Όλα τα δύσκολα θέματα στη μαραθώνια συζήτηση Τσίπρα-Ερντογάν (video)

Πάνω από δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, Ακ Σαράι, στην Άγκυρα. Συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών και τόνισαν ότι όλα τα ανοικτά και δύσκολα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο. Κοινός τόπος, οι προσπάθειες για την προάσπιση της ασφάλειας στην περιοχή και την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Αγκάθι το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών για τους οποίους ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι απολύτως σεβαστές οι αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για Τούρκους ομογενείς που ζουν στην Ελλάδα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε μετ’ επιτάσεως το Κυπριακό ζήτημα. Στο επίσημο δείπνο του Τούρκου Προέδρου θα παρευρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Αύριο η επίσκεψη του πρωθυπουργού με ιδιαίτερο συμβολισμό, στην Θεολογική σχολή της Χάλκης.

Λίγο μετά τις 3.30 το απόγευμα το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με τον Αλέξη Τσίπρα προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Άγκυρας. Την ελληνική αντιπροσωπεία θα υποδεχτεί ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου.

Στο προεδρικό Μέγαρο η πρώτη υποδοχή έγινε από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οχτάι.

Λίγη ώρα αργότερα είχαμε την πρώτη χειραψία του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με τον Ταγίπ Ερντογάν να θέτει το θέμα των «8».

Ο πρωθυπουργός τόνισε: “Δεν αποδεχθήκαμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, δεν το πράξαμε και είμαι ευτυχής που δεν το πράξαμε. Σήμερα στις συνομιλίες μας έγινε για μια ακόμα φορά σαφές ότι ούτε εσείς, ούτε εγώ, δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη. Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πιστεύω ότι μπορούμε να επαναλάβουμε τις συνομιλίες για υφαλοκρηπίδα, είπε ο πρωθυπουργός ενώ για το Κυπριακό είπε ότι η λύση θα είναι προς όφελος ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε για το Κυπριακό ότι θα πρέπει να ορίσουμε ένα κοινό όραμα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δούμε πως θα συζητηθούν τα πράγματα, ενώ για τους 8 είπε: “Ζήτησα την έκδοση πραξικοπηματιών από την Ελλάδα, εύχομαι να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες μας.”

Ο πρωθυπουργός για τους 8 είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της δικαιοσύνης Προέχει να ενισχύσουμε την ασφάλεια.

Τον πρωθυπουργό στην Τουρκία συνοδεύει η σύζυγος του Μπέτυ Μπαζιάνα η οποία συναντήθηκε στην προεδρική κατοικία στην Άγκυρα, με την σύζυγο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας μετά από πρόσκληση της Εμινέ Ερντογάν.

Όλη η συνέντευξη Τσίπρα-Ερντογάν:

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Νίκος Μελέτης, Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος