Οι λόγοι που οδήγησαν στη ρήξη Κοτζιά-Καμμένου (video)

Της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά είχαν προηγηθεί οι έντονοι διαξιφισμοί του με τον Πάνο Καμμένο στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Αφορμή οι διαφωνίες τους για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου εξωτερικών. Μείζον πολιτικό ζήτημα χαρακτηρίζει το θέμα η αντιπολίτευση, ενώ ο Νίκος Βούτσης διευκρίνισε ότι υπάρχει διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής για τα μυστικά κονδύλια.

Δεν ήταν και τόσο ξαφνική τελικά η πλήρης ρήξη στις σχέσεις του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο, που οδήγησε στην παραίτηση του πρώην πλέον ΥΠΕΞ.

Ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης των 2 ανδρών σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ που από το 2017 ελέγχονται από την ελληνική βουλή με νόμο που ψηφίστηκε μετά από πρωτοβουλία του Νίκο Κοτζιά. Είναι γνωστό ότι πάνω από το 80% αυτών κατευθύνεται σε ορθόδοξες εκκλησίες και Πατριαρχεία στο εξωτερικό. Ότι έγινε με το ΥΠΕΞ είχε ζητήσει να γίνει και στα άλλα υπουργεία ο Νίκος Κοτζιάς.

Άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι ο ΥΠΕΘΑ φέρεται να ισχυρίστηκε μέσα στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν υπήρχε μέσα στη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ και πως δεν είχε λάβει ενημέρωση για τις συνομιλίες με τη γειτονική χώρα.

Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε την απάντηση από το Νίκο Κοτζιά ότι όχι μόνο ήταν προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης αλλά είχε περάσει και από υπουργικά συμβούλια η Συμφωνία των Πρεσπών.

Πέρα από τις Πρέσπες πεδίο αντιπαράθεσης των 2 ανδρών σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήταν και το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ με το Νίκο Κοτζιά να ζητάει εξηγήσεις από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για όσα είπε στην Ουάσινγκτον.

Τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ενημέρωσε ο Νίκος Βούτσης για τη διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής σχετικά με τις απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών: Από τη Βουλή είναι απολύτως διευκρινισμένο αυτό το ζήτημα σε σχέση με τις απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών. Από εκεί και πέρα θα ερωτηθεί ο ίδιος ο Υπουργός Αμύνης, αν θέλετε, τι εννοεί επιπλέον ή τι εννοεί – δεν γνωρίζω ούτε θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση, ούτε μιλάω με βάση διαρροές στο Υπουργικό Συμβούλιο ή οτιδήποτε άλλο.

Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα υπογραμμίζει η ΝΔ: Η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις.

Το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού σημειώνει: Η ΝΔ λοιπόν, αντί να λαϊκίζει, καλό θα ήταν να μας πει πού διατέθηκαν τα ειδικά κονδύλια κατά τις περιόδους της δικής της διακυβέρνησης, όταν οι Υπουργοί Εξωτερικών ήταν πλήρως ανεξέλεγκτοι. Η κ. Μπακογιάννη και η ΝΔ είναι οι τελευταίοι που θα κουνήσουν το δάχτυλο, είτε στο Νίκο Κοτζιά είτε στον Πρωθυπουργό.

Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από το ΔΗΣΥ, ο γραμματέας Βασίλης Κεγκέρογλου σημειώνει: Όλη η ΚΟ κατέθεσε ερώτηση για τη διαχείριση των κονδυλίων στο ΥΠΕΞ, αλλά κυρίως των επιχορηγήσεων από διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ζητάμε απαντήσεις από το ΠΘ και όχι από τον προεδρεύοντα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το ΚΚΕ τονίζει: “Τα μυστικά κονδύλια αποτελούν, ειδικά στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας, πρακτική όλων των κυβερνήσεων και φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αποτέλεσε, ούτε στο ζήτημα αυτό, εξαίρεση”.

Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι “είναι όλοι υπόλογοι και πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας και στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σε όλα τα Υπουργεία και να ελεγχθεί όλη η τελευταία δεκαετία”.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης θεωρεί ότι “τα μυστικά κονδύλια επειδή λεφτά δεν υπάρχουν και είναι του κόσμου που φορολογείται αγρίως, εμείς λέμε ότι πρέπει να περιοριστούν σε συγκεκριμένα υπουργεία”.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε: “Η ΧΑ απαιτεί: Όλα τα μυστικά κονδύλια, όλων των υπουργείων τώρα στο φως”.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος