Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε από το βήμα της ΔΕΘ, ότι το αφορολόγητο θα παραμείνει αμετάβλητο και ότι θα χορηγηθεί στο τέλος του 2020 το επίδομα στους συνταξιούχους. Έως το τέλος της κυβερνητικής θητείας, θα καταργηθούν σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης. Οι περισσότερες παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020 και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα ελαφρύνουν τη φορολογία κατά περίπου 1 δισεκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα:
- Οι επιχειρήσεις θα δουν το φορολογικό συντελεστή να μειώνεται από το 28% στο 24% και μάλιστα για τα φετινά κέρδη και από το 10% στο 5% για τα μερίσματα.
- Σε ότι αφορά στα φυσικά πρόσωπα, το βασικό αφορολόγητο παραμένει αμετάβλητο στα 8.636 ευρώ με προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
- Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καταργηθούν μέχρι το 2023 το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.
- Διατηρείται το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους, το οποίο θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
- Ο φόρος για τα νέα αγροτικά σχήματα θα μειωθεί στο 10%
- Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και θεσπίζεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή αναβάθμιση κτιρίων
- «Παγώνει» ο φόρος υπεραξίας ακινήτων.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%. Από το 2021 θα αρχίσουμε να μειώνουμε την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Πρόθεσή μας είναι μέχρι το 2023 να έχουν καταργηθεί πλήρως.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 8, 2019
ΔΝΤ και πλεονάσματα
Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το επίσημο αίτημα της χώρας μας για πρόωρη αποπληρωμή ενός μέρους του ακριβού δανείου προς το ΔΝΤ.
Παράλληλα, για το θέμα των δημοσιονομικών στόχων της διετίας 2021 – 2022, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το όριο του 3,5% του ΑΕΠ.
Το χρονοδιάγραμμα μειώσεων για εισφορές
Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα φέρει αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων, εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Αλλάζουν όλα στην αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων των συνεπών επιχειρήσεων των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία της πλήρους απασχόλησης και της νομιμότητας”, τόνισε σε ανάρτησή του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης , ενώ στον αντίποδα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός “προανήγγειλε τις επόμενες αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησής του, παρουσιάζοντάς τες ως δήθεν προστατευτικές για τους εργαζόμενους”.
Σταδιακά μείωση των εισφορών
Η αρχή γίνεται με μείωση 1% από τον ερχόμενο Ιούλιο και σταδιακά αναμένεται μείωση των εισφορών, συνολικά 5% έως το 2023 για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Θα μειωθούν ποσά υπέρ τρίτων που παρακρατούνται και όχι εισφορές που συνδέονται με τη σύνταξη, διευκρινίζουν ειδικοί.
Μένει να διευκρινιστεί αν εργοδότες και εργαζόμενοι θα έχουν ίσο μερίδιο στην μείωση, ή αν η ελάφρυνση θα γείρει περισσότερο προς την εργοδοτική πλευρά.
‘Οπως πάντως προβλέπεται, οι μισθωτοί θα κερδίσουν μικρή αύξηση στις αποδοχές ενώ οι επιχειρήσεις ενίσχυση ρευστότητας για επενδύσεις και προσλήψεις.
Ενδεικτικά, για αποδοχές 1.500 ευρώ:
Οι μηνιαίες εργατικές και εργοδοτικές εισφορές (41%) από 615 ευρώ σήμερα θα πέσουν αρχικά (Ιούλιος 2020) στα 600 ευρώ ενώ στο τέλος του 2023 στα 540 ευρώ (-75 ευρώ/μήνα).
“Πλήγμα στην υποδηλωμένη εργασία”
Ακριβότερες γίνονται άμεσα οι υπερωρίες εργαζομένων μερικής απασχόλησης.
Η προσαύξηση στις ωριαίες αποδοχές θα είναι 10% για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας.
Σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων αναμένεται να περιοριστούν τα ψευδώς δηλωμένα 4ωρα που στην πραγματικότητα είναι 8ωρα.
Στη ζωή των εργαζομένων μπαίνει και η ηλεκτρονική κάρτα προκειμένου να απλοποιηθεί η δήλωση των υπερωριών. Το μέτρο ξεκινά πιλοτικά από τις μεγάλες επιχειρήσεις.
«Σωσίβιο» για τις θέσεις εργασίας
Για επιχειρήσεις στο χείλος του γκρεμού και με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, οι μισθοί βάση των κλαδικών συμβάσεων θα μπορούν να μειωθούν στις κατώτατες αποδοχές των 650 ευρώ, ώστε να σωθούν θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα Ηλεκτροσυγκολλητής σε επιχείρηση υπό διάσωση που με την κλαδική έπαιρνε βασικό μισθό 981 ευρώ το μήνα, θα λαμβάνει τις κατώτατες αποδοχές (650) .
Μεταξύ των μέτρων που θα υλοποιηθούν είναι επίσης:
- Ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου
- Το λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες
- Η αναβάθμιση του συστήματος Εργάνη
- Η ψηφιακή έκδοση των συντάξεων
- Το νέο μοντέλο επικουρικής σύνταξης
Μέτρα στήριξης της οικογένειας από τον επόμενο χρόνο
Χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από το 2020, με εξαίρεση όσους έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, περιλαμβάνουν τα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφ’όλης της ύλης συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
‘Οπως παράλληλα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:
- Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
- Από το νέο έτος αναμένεται να αυξηθεί το επίδομα του παιδιού για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες
- Όπου δεν επαρκούν οι δομές θα χορηγείται κάθε μήνα κουπόνι 180 ευρώ. Αυτό θα το χρησιμοποιούν οι γονείς, των οποίων τα παιδιά έμειναν εκτός.
“Θέση για όλα τα παιδιά”
Πρωταρχικός στόχος είναι να εξασφαλιστεί μια θέση στον παιδικό σταθμό της περιοχής για κάθε βρέφος και νήπιο, τόνισε ο πρωθυπουργός.
EΡΤ1/Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Κατερίνα Γράβου, Μαρία Μαγγλάρα
Σχετική είδηση: Οι σχεδιασμοί του πρωθυπουργού και οι δεσμεύσεις με χρονοδιάγραμμα στη συνέντευξη τύπου (video)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος