Οι κινήσεις της Αθήνας στην ενεργειακή “σκακιέρα” της Αν. Μεσογείου – Εκνευρισμένος ο Ερντογάν (video)

Πολυμερείς συνεργασίες προωθεί η Αθήνα στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνοποίησης του άκυρου και παράλογου- όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών- μνημονίου της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Στη διπλωματική και ενεργειακή σκακιέρα εντάσσεται και η υπογραφή στις 2 Ιανουαρίου της διακρατικής συμφωνίας με Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed.

Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος του υπουργείου Εξωτερικών με φόντο τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, με την Αθήνα να διαμηνύει πως η υποτιθέμενη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης όχι μόνο δεν είναι έγκυρη, αλλά δεν έχει κανένα στοιχείο λογικής.

Ταύτιση θέσεων αναφορικά με τα δυο μνημόνια Τουρκίας-Τρίπολης για το πόσο επιβλαβή είναι για τη σταθερότητα στην περιοχή, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον στρατηγό Χαφτάρ στη Βεγγάζη.

“Η συμφωνία αυτή είναι νομικά ανύπαρκτη στο πλαίσιο του δικαίου της Λιβύης, στο πλαίσιο του δικαίου των συνθηκών. […] Είναι σαν η Γαλλία να συμφωνήσει με τον Καναδά να μοιράσουν τον Ατλαντικό αγνοώντας ότι υπάρχει στη μέση η Αγγλία” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας ενόχλησαν την Τρίπολη, που δηλώνει ότι εκείνη είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Η Ελλάδα υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με όλες με τις αντιμαχόμενες πλευρές που έχουν θεσμική ιδιότητα.

Στο μεταξύ, δρομολογούνται οι διαδικασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed -με τη σχετική διακρατική συμφωνία που θεωρείται απάντηση στις τουρκικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο- να υπογράφεται στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ισραηλινό ομόλογό του Μπεντζαμίν Νετανιάχου και τον Κύπριο πρόεδρο, Αναστασιάδη.

Στη σημασία του υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed για την ενεργειακή αυτονόμηση της Ευρώπης αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ενώ υπογράμμισε πως δε στρέφεται κατά κάποιου.

“Είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, σημείωσε ο κ. Δένδιας ενώ πρόσθεσε πως πολύ σύντομα τη συμφωνία θα υπογράψει και η Ιταλία, καθώς εκεί είναι και η κατάληξη του αγωγού. Πρόσθεσε πως ήδη υπάρχει μια τεχνική προσέγγιση για να λυθούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προβάλλονται εκεί και μένει να ολοκληρωθεί.

Υπογράμμισε πως “ο East Med δεν είναι αντίδραση”, “απλώς η Τουρκία, επειδή έχει μια εγγενή ανασφάλεια, οποιαδήποτε κίνηση την ερμηνεύει με τον τρόπο αυτό”.

“Είναι ένα έργο απόλυτα νόμιμο, λογικό, οικονομικό και επομένως δεν έχει κάποιο λόγο η Τουρκία ή κάποιος άλλος να αντιπαρατεθεί απέναντι σε κάτι το οποίο έχει έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο. Αντιθέτως, χώρες οι οποίες βλέπουν να θίγεται το Διεθνές Δίκαιο από τουρκικές προκλητικές ενέργειες, μπορούν να κινήσουν οποιαδήποτε διπλωματική ομπρέλα προστασίας για να τις αποτρέψουν”, ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας.

Οι κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα πυροδοτούν εκνευρισμό στην Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να εντείνει την προκλητική ρητορική.

“Εκείνοι που μας εναντιώνονται δεν ενδιαφέρονται για το δίκαιο, τη δικαιοσύνη, την ευσυνειδησία. Έχουν τόσο μίσος εναντίον της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους, ώστε αν μπορούσαν θα μας εκρίζωναν από την Ανατολία, αλλά θα ήθελαν να μας εκριζώσουν και από προσώπου της γης. Ευτυχώς η χώρα μας έχει τη βούληση την δυνατότητα και τα μέσα να αντιμετωπίσει τέτοιες προθέσεις και ανοικτές ή κρυφές επιθέσεις” δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επαναφέρει το θέμα των κυρώσεων κατά της Άγκυρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Στο μεταξύ, κλιμάκια διπλωματών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Αίγυπτο αναμένεται να συναντηθούν στις 8 Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 30 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η αντίστοιχη διαδικασία και με την Ιταλία.

Νέες πολυμερείς ενέργειες προαναγγέλλει το κυβερνητικό επιτελείο, εκτιμώντας ως πολύ θετικό το γεγονός ότι προχωράμε στην υπογραφή για τον EastMed, καθώς αυτό δείχνει τα ανακλαστικά των κρατών της περιοχής.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Κ. Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος