Νέα πρόσωπα στο τραπέζι των 27 για τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ (video)

Νέα πρόσωπα και μάλιστα γυναικεία, προστέθηκαν στο τραπέζι, ενώ οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν και δεύτερη καθυστέρηση στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής κατά την οποία, με προθεσμία στις 10 το βράδυ, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να συναινέσουν στις επιλογές για τα κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτηθείς ποιο είναι το προβληματικό σημείο, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ολόκληρο το πακέτο». Φαίνεται πάντως να επιβεβαιώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τη νυν υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενισχυμένο ακούγεται το όνομα του Βέλγου Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς “κατευθύνεται” σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για Επίτροπος Βιομηχανίας.

Μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αρνείται τον συμβιβασμό Μακρόν-Μέρκελ, που στερεί την προεδρία της Κομισιόν από τον επικεφαλής του Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος πάντως επικρατεί στις υποψηφιότητες για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει επίσης προτείνει το όνομα αυτής της συντηρητικής υπουργού, μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα επιλεγεί η νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων, για την επόμενη πενταετία, καταγράφηκε μια συντριπτική πλειοψηφία κατά της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν ενώνει αλλά διαιρεί την Ευρώπη και η οποία τελικά απορρίφθηκε» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

«Καταγράφηκε επίσης -προσθέτει- μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του Φρανς Τίμερμανς, την οποία στηρίζουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:

«Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν οι δυνατότητες απόλυτης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Βασικό θέμα των συνομιλιών η εκλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Η Γαλλία θα μπορούσε να ζητήσει την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να υποστηρίξει μία γυναίκα για λόγους ισοτιμίας.

Η «Τζόκερ» Κριστίν

Και τέλος υπάρχει η «Τζόκερ» , η γυναίκα που, λόγω της εμπειρίας της στο Δ.Ν.Τ , θα μπορούσε να είναι με σιγουριά η συναινετική υποψήφια για πολλές ηγετικές θέσεις στη νέα Ευρώπη, στην περίπτωση που οι συσχετισμοί δυσκολεύουν τα πράγματα. Γαλλίδα, Ρεπουμπλικανή, δικηγόρος, πρώην Υπουργός Οικονομικών, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον για οκτώ χρόνια και με το ψευδώνυμο «η Αμερικάνα», η Λαγκάρντ θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί φαβορί για τη διαδοχή Γιούνκερ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αλλά και του Ντράγκι στην ΕΚΤ.

Σχετική είδηση:Κοινό τόπο αναζητούν οι ηγέτες της ΕΕ για τη νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος