Ναυτική παρακολούθηση στη Μεσόγειο ύποπτου πλοίου για μεταφορά όπλων στη Λιβύη (video)

Υπό παρακολούθηση από την φρεγάτα “Σπέτσαι”, βρίσκεται πλοίο ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη. Η ελληνική φρεγάτα μετέχει στην επιχείρηση “Ειρήνη” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ύποπτο πλοίο συνοδεύεται από τρεις τουρκικές φρεγάτες. Από τις 8 Ιουνίου το εμπορικό πλοίο «Cirkin» θεωρήθηκε ύποπτο από τις Ελληνικές αρχές και ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το «Cirkin» ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη και μόλις εξήλθε από τα στενά των Δαρδανελίων πλαισιώθηκε από τρεις Τουρκικές φρεγάτες.

Οι κινήσεις του εμπορικού καταγράφονταν από μεγάλο αριθμό ελληνικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στο Αιγαίο.

Μόλις οι τρεις τουρκικές φρεγάτες και το εμπορικό πέρασαν νότια της Κρήτης, η Ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», το μόνο πολεμικό πλοίο που επιτηρεί τη Μεσόγειο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI» έλαβε εντολή για αρχικό έλεγχο του ύποπτου πλοίου.

Το ελικόπτερο Aegean Hawk απονηώθηκε από το ελικοδρόμιο της φρεγάτας κατευθυνόμενο προς το ύποπτο πλοίο και το πλήρωμα του Ελληνικού ελικοπτέρου εξέπεμψε μήνυμα ελέγχου στον ασύρματο: «Είμαστε το πλήρωμα ελικοπτέρου της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ» που ανήκει στην επιχείρηση της ΕΕ «IRINI», θέλουμε να συνεργαστείς μαζί μας. Σε καλούμε ώστε να κάνουμε προφορικό έλεγχο των κινήσεών σου και φορτίου σου».

Η απάντηση όμως δεν ήρθε από τον καπετάνιο του εμπορικού αλλά από τον επικεφαλής της δύναμης των τουρκικών φρεγατών: «Το πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής δημοκρατίας».

Το πλήρωμα του Sikorsky μετέφερε στο Στρατηγείο της Ρώμης τον διάλογο και πήρε εντολή από τον Ιταλό Ναύαρχο- επικεφαλής της επιχείρησης «IRINI» να επιστρέψει για προσνήωση στην φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ».

Στρατιωτικές πηγές σημείωναν για το συγκεκριμένο περιστατικό: «Πρόκειται για σαφή ένδειξη κατάφωρης παραβίασης των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη».

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που αποφάσισε η ΕΕ με την επωνυμία «IRINI», για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, μόνο η Ελληνική φρεγάτα περιπολεί σ’ ένα εύρος περίπου 10.000 τετραγωνικών μιλίων.

Πάντως πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό έλεγαν ότι για να ελεγχθεί όλη αυτή η περιοχή απαιτούνται το λιγότερο έξι φρεγάτες από τις χώρες της ΕΕ.

Νέες τουρκικές παραβιάσεις 

Για σχεδόν ένα 15θημερο απείχαν οι Τούρκοι, χωρίς να εξαφανιστούν όμως από χθες έδειξαν τις διαθέσεις τους και σήμερα αυξήθηκαν. Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με επιτελείς της πολεμικής αεροπορίας είναι το αριθμός 10 των οπλισμένων αεροσκαφών.
Δεν είναι καθόλου μικρός αν αναλογιστεί κανείς πως κι από ελληνικής πλευράς 16 ήταν τα οπλισμένα μαχητικά. Πέντε οι αερομαχίες, ανάμεσα από Λήμνο Λέσβο και Χίο Σάμο. Σκληρές όπως μαθαίνουμε σε μεσαία αλλά και μικρότερα ύψη. 69 στο σύνολο οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, με τις 37 να καταγράφονται από κατασκοπευτικό αεροσκάφος CN-235.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγιά Σοφιά

Μήνυμα στην Τουρκία για την Αγιά Σοφιά στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή έκθεσή για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες και ελευθερίες στη γείτονα. Συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι η Αγία Σοφία είναι σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών και καλεί την Τουρκία να τη διατηρήσει κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία. Αναφορά γίνεται και στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σημειώνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας να ανοίξουν ξανά την Σχολή.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: EΡΤ

Σχετική είδηση: Πλοίο ύποπτο για μεταφορά όπλων παρακολουθεί η φρεγάτα «Σπέτσαι» ανοιχτά της Λιβύης (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος