Ν. Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: Αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων (video)

Διμερή συνάντηση με τον τον Γάλλο ομόλογό του, J.-Y. Le Drian, είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, που συμμετείχε και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η διπλωματική προσπάθεια θα συνεχισθεί σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ενώ ακολουθούν Ισραήλ και Κάιρο. Την Τρίτη 16/6 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Ισραήλ με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να έχει σαν στρατηγική επιλογή την ισχυροποίηση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων.

Μετά τη διμερή συνάντηση στη Γαλλία, ο κ. Δένδιας δήλωσε τα εξής: “Σήμερα στο Παρίσι είχα την ιδιαίτερη χαρά να συναντηθώ με τον Γάλλο συνάδελφο μου, τον κ. Jean-Yves Le Drian, με τον οποίο συζητήσαμε για την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας και πρωτίστως, για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο.

Θέμα που έθιξα ασφαλώς και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο παρέστην από κοινού με το Γάλλο συνάδελφό μου. Το θέμα τέθηκε και κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Mike Pompeo.

Ευχαρίστησα τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία για τη σταθερή της στήριξη, η οποία εκδηλώθηκε και από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου. Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται αταλάντευτα για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά όλες τις τουρκικές προκλήσεις.

Θα ήθελα τέλος, να ευχαριστήσω θερμά και από την καρδιά μου, τον κ. Le Drian για τη θερμή φιλοξενία και μάλιστα τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενέχει και έναν βαθύτατο συμβολισμό”.

Δήλωση Ζοζέπ Μπορέλ

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική λίγο μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Συγκεριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε: “Ανησυχούμε για το ότι η Τουρκία προχωρά σε κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Χρειάζεται αποκλιμάκωση”.

Ανησυχούμε για την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μια πραγματική συνεργασία. Yπήρξαν ορισμένα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες, είναι σε γνώση μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μπορέλ σημείωσε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών των HΠΑ λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στη Μεσόγειο αλλά κυρίως σε σχέση με την κατάσταση στη Λιβύη», ενώ ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο χειροτερεύει. Η Ελλάδα και η Κύπρος εκφράζουν παράπονα ότι υπάρχουν γεωτρήσεις πολύ κοντά στις ακτογραμμές τους»

Επιπροσθέτως, τονίστηκε ότι στο επόμενο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ θα τεθεί το ζήτημα της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία «λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της πολύπλοκης σχέσης».

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι ΕΕ και ΗΠΑ εστίασαν στον στρατηγικό διάλογο σε θέματα κλειδιά τόσο για ΕΕ τόσο και για ΗΠΑ και τόνισε ότι η υπερατλαντική συνεργασία είναι πολύ ισχυρή.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου βρέθηκαν επίσης η Κίνα, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία αλλά και ο κορονοϊός με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας από τον κορονοϊό».

Στα σύνορα

Για μια ακόμα φορά, ο φακός, απαθανατίζει τις προσπάθειες που κάνουν οι Τούρκοι να προωθήσουν στα Ελληνικά Χωρικά ύδατα παράνομους μετανάστες. Από μικρό πλωτό της Τουρκικής ακτοφυλακής, μέχρι μεγάλο σκάφος που φτάνει στο μέγεθος Κανονιοφόρου συνοδεύουν τις λέμβους των μεταναστών. Απέναντί τους, ο πλωτός φραγμός Λιμενικού, Αμφίβιων δυνάμεων των Καταδρομών και το Πολεμικό Ναυτικό.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς αναφέρετε στους Έλληνες υπουργούς Άμυνας. Συγκεκριμένα ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε: «Οι Έλληνες υπουργοί πρέπει να σκέπτονται, να είναι έξυπνοι και να ξέρουν πως όταν μιλούν για την Τουρκία, απευθύνονται σε μια μεγάλη χώρα».

Σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας nordicmonitor έρχονται στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από το 2014 για ένα ακόμη σχέδιο στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα.

«Εμείς θα κάνουμε πάντα αυτό που χρειάζεται να κάνουμε για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλά στην εκπομπή ΔΕΚΑ και τον Φάνη Παπαθανασίου και στέλνει ένα σαφές μήνυμα των ΗΠΑ: «Να υπολογίζετε στην στήριξη των ΗΠΑ στην περίπτωση που υπάρξει κρίση με την Τουρκία».

Πάντως στην Τουρκία, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με προκλητικό τρόπο, διατηρούν ψηλά στην ατζέντα το θέμα του μνημείου της Αγίας Σοφίας.

Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, Υπουργός Δικαιοσύνης Τουρκίας δήλωσε: «Η Αγία Σοφία πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξει για (μουσουλμανική) προσευχή, οι αλυσίδες να σπάσουν. Πρέπει να σπάσουν οι αλυσίδες και να γίνεται προσευχή. Όλοι έχουμε την ίδια επιθυμία».

Ο Νίκος Δένδιας είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCΟ κατά τη διάρκεια της οποίας η αξιωματούχος επιβεβαίωσε στον Έλληνα Υπουργό ότι o οργανισμός παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση.

Από το Καστελόριζο, η Φώφη Γεννηματα ζήτησε ξανά την σύσταση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών: «Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα από την ιστορία και τις Συνθήκες και θα τα υπερασπιστούμε αταλάντευτα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά, ας το κατανοήσουν αυτό, ιδιαίτερα οι γείτονές μας».

Να είναι έτοιμος ο στρατός στα σύνορα, δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Δεν υπάρχουν τεχνικές διαφωνίες ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία για θέματα της σύρραξης στην Λιβύη και οι δύο χώρες θα συνεχίσουν από κοινού να επιδιώκουν βιώσιμη εκεχειρία εκεί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν και υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές.

Πηγή: ΕΡΤ με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Η τουρκική παραβατικότητα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε και στη διμερή Δένδια –Λε Ντριάν

Στο Παρίσι ο Ν. Δένδιας-Συνάντηση με Γάλλο ομόλογό του και συμμετοχή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος