Μπαχάμες: Αυξάνεται συνεχώς ο απολογισμός των νεκρών-Προς Νότια Καρολίνα και Βιρτζίνια ο Ντόριαν

Από 20 σε 30 ανέβασαν σήμερα οι αρχές στις Μπαχάμες τον προσωρινό απολογισμό των νεκρών από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ντόριαν, εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη με αναφορές για εκατοντάδες αγνοούμενους. Ο τυφώνας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1, ωστόσο παραμένει σήμερα απειλητικός.

Ο κυκλώνας προκάλεσε καταστροφή που θα χρειαστούν «γενιές» για να αποκατασταθεί στις Μπαχάμες. Περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν «άμεση ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια» στις πληγείσες περιοχές του αρχιπελάγους, τόνισε ο ΟΗΕ.

Στη δορυφορική φωτό φαίνεται το λιμάνι Μαρς στα βόρεια του νησιού στις 25 Οκτωβρίου 2018 και στις 5 Σεπτεμβρίου 2019.

Ο Ντόριαν πλησίασε λίγο περισσότερο τις αμερικανικές ακτές, φέρνοντας σφοδρούς ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές, ανεμοστρόβιλους και τον κίνδυνο θανατηφόρων πλημμυρών. Πολλοί δρόμοι στο Τσάρλστον της Νότιας Καρολίνας μετατράπηκαν σε χειμάρρους, με νερά 30 εκατοστών ή ακόμα ψηλότερα.

Το μάτι του κυκλώνα βρισκόταν 48 χιλιόμετρα νότια του Κέιπ Φίαρ, στη Βόρεια Καρολίνα, χθες βράδυ, με ανέμους 160 χιλιομέτρων την ώρα, ενημέρωσε το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC). Σήμερα αναμένεται να βρίσκεται κοντά ή πάνω από τη Βόρεια Καρολίνα, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα και επικίνδυνους ανέμους και στη Βιρτζίνια. Μόνο στις Καρολίνες, δόθηκε διαταγή σε πάνω από 900.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αν και δεν έγινε σαφές πόσοι συμμορφώθηκαν.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, εξαιτίας του κυκλώνα ο οποίος είχε πλήξει νωρίτερα τις ακτές της Νότιας Καρολίνας, περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα στην πολιτεία αυτή, όπου είχαν ανοίξει 33 καταφύγια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βεβαίωσε εξάλλου ότι παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά, ενώ σε μήνυμά του στο Twitter επισήμανε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κούπερ όπως και με τους κυβερνήτες της Νότιας Καρολίνας και της Τζόρτζια από τις ακτές των οποίων είχε περάσει ο κυκλώνας νωρίτερα. Ο πρόεδρος χαιρέτισε εξάλλου τη δουλειά των σωστικών συνεργείων τα οποία έχουν κινητοποιηθεί κατά μήκος των αμερικανικών ακτών.

Εξάλλου πολλά τμήματα της νοτιοανατολικής ακτής των ΗΠΑ, όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, ενώ για διάφορες περιοχές έχουν εκδοθεί και εντολές εκκένωσης.

Στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν τέσσερις θάνατοι που συνδέονταν έμμεσα με τον Ντόριαν. Στην Κομητεία Όραντζ, στη Φλόριντα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις προετοιμασίες και κατά τη διάρκεια της εκκένωσης περιοχών, γνωστοποίησαν οι αρχές. Στη Βόρεια Καρολίνα, ένας 85χρονος έπεσε από σκάλα ενώ κάρφωνε σανίδες στα παράθυρα του σπιτιού του ενόψει της έλευσης του Ντόριαν, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας.

Πάνω από 210.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση σε Νότια Καρολίνα και Τζόρτζια χθες, ανέφεραν πάροχοι ενέργειας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος