Οι μίζες της Novartis-Σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα (video)

Ολοένα και νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την υπόθεση της Novartis. Το μαύρο χρήμα έφτανε στην Ελλάδα από δύο τροφοδότες λογαριασμούς, έναν στην Ελβετία και έναν πιθανότατα στην Κύπρο, αναφέρουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, την ταυτότητα των οποίων δεν γνωρίζει κανείς, όπως διαβεβαιώνουν δικαστικές πηγές.

Τη διαδρομή του μαύρου χρήματος από τα ταμεία της Novartis και το «ξέπλυμα» μέχρι τις τσέπες πολιτικών προσώπων, γιατρών δημοσίων νοσοκομείων, κρατικών αξιοματούχων και ιδιωτών περιγράφουν στις καταθέσεις τους οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες της πολύκροτης υπόθεσης, που προκαλεί αναταράξεις στην οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας.

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες εμφανίζονται στην ογκώδη δικογραφία με τις κωδικές ονομασίες: «Μάξιμος Σαράφης», «Αικατερίνη Κελέση» και «Ιωάννης Αναστασίου».

Εισαγγελικές πηγές χαρακτηρίζουν τις μαρτυρίες τους αξιόπιστες, καθώς -όπως επισημαίνουν- οι αναφορές τους συμφωνούν, σε πολλά σημεία, με όσα έχουν καταθέσει, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άλλοι τρεις, αρχικοί, μάρτυρες που έχουν μπει και αυτοί σε καθεστώς προστασίας από το FBI.

Δικαστικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν γνωρίζει κανείς ούτε τα ονόματα ούτε την ακριβή ιδιότητα των προστατευόμενων μαρτύρων. Η ταυτότητά τους δεν πρέπει να γίνει γνωστή με κανέναν τρόπο, διαμηνύει ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Οι μίζες και η διαδρομή του μαύρου χρήματος

Οι αναφορές του «Σαράφη» και της «Κελέση» μιλούν για τις σχέσεις πολιτικών προσώπων με τη Νοβάρτις και κάνουν λόγο για: δύο τροφοδότες λογαριασμούς στο εξωτερικό, από τους οποίους γίνονταν οι… μαύρες πληρωμές.

Ο ένας λογαριασμός φέρεται να έχει έδρα στην Ελβετία και χρησιμοποιούταν για να γίνονται οι δωροδοκίες στους γιατρούς και ο άλλος φέρεται να έχει έδρα πιθανόν στην Κύπρο και χρησιμοποιούταν για δίνονται οι μίζες σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, στους πολιτικούς τα χρήματα, αφού «ξεπλένονταν», δίνονταν πάντα σε φάκελο, βαλίτσα ή σακούλα, γεγονός δύσκολο να αποδειχθεί αφού δεν υπάρχουν ίχνη.

Αντιθέτως, οι δωροδοκίες στους γιατρούς φέρεται ότι γίνονταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών, πάντοτε όμως με κάποια αιτιολογία: για τη διεξαγωγή κλινικής μελέτης είτε για κάποιο συνέδριο ή ομιλία, που τις περισσότερες φορές ωστόσο δεν πραγματοποιούνταν. Μάλιστα, κοβόταν και η σχετική απόδειξη δαπάνης, η οποία, όμως, σύμφωνα με τις καταθέσεις, επέστρεφε στη «μαμά» Νοβάρτις και εκεί καταστρεφόταν.

Το πάρτυ στην υγεία είναι γνωστό εδώ και χρόνια, αναφέρει ο αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών στη χώρα μας, Παναγιώτης Παπανικολάου, επισημαίνοντας ότι ήταν πάγια πρακτική τόσο της Νοβάρτις όσο και άλλων εταιρειών να προσεγγίζουν γιατρούς για να προωθούν το λιανεμπόριο και πολιτικούς για να προωθούν το χονδρεμπόριο.

Υπερτιμολόγηση… 2.000%

Το πάρτυ στο χώρο του φαρμάκου που είχε στηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, περιγράφει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, η Έκθεση Πεπραγμένων της περιόδου 2012 – 2013.

  • Ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ, διατίθεται στους ασθενείς στην Ελλάδα έναντι 3.300 ευρώ, ενώ στη Γαλλία με 1.087 ευρώ. (διαφορά 203%)
  • Αλλά και ραδιοφάρμακο που παράγεται στη χώρα μας, διατίθεται στα εργαστήρια στην τιμή των 700 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη έναντι 200 με 250 ευρώ. (διαφορά 250%)
  • Διαπιστώνονται, επίσης, ιατρικά μηχανήματα που αγοράστηκαν σε τιμή κατά 45 φορές μεγαλύτερη της κανονικής (υπερτιμολόγηση 2.000%)

Όπως αναγράφεται στην έκθεση, όλοι οι Έλληνες ενδιάμεσοι και τελικοί αποδέκτες, έμειναν ατιμώρητοι.

Στο κάδρο πρώην ανώτερα στελέχη της Novartis 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προστατευόμενοι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι δεν είχαν καμία εμπλοκή και αναφέρουν ότι οι μεταφορές των χρημάτων, για ποσά μέχρι ενός εκατομμυρίου ευρώ, πραγματοποιούνταν μέσω του πρώην αντιπροέδρου της εταιρείας.

Το πρώην ανώτατο στέλεχος της Novartis, το διαβατήριο του οποίου βρίσκεται πλέον στα χέρια της ελληνικής αστυνομίας καθώς υπάρχει εισαγγελική απόφαση για απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Φρούζης, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει δώσει χρήματα σε πολιτικούς ή άλλους υπεύθυνους σε άλλα πόστα. “Στενή σχέση δεν έχω με κανέναν, σοβαρή επαγγελματικά σχέση είχα με όλους. Κάποιους από αυτούς δεν τους έχω συναντήσει ποτέ, σίγουρα δεν έχω συναντήσει ποτέ τον κ. Πικραμμένο, τον κ. Βενιζέλο…”.

“Στην υπόθεση Novartis έχω καταθέσει ως μάρτυρας και έχω συνεισφέρει στην έρευνα”, αναφέρει από την πλευρά του ο Μάριος Σαλμάς, αναπληρωτής υπουργός Υγείας την περίοδο 2012-2013, του οποίου το όνομα περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

“Πως ξέρουμε στην Ελλάδα ότι υπάρχει υπόθεση Novartis; Πως τη μάθαμε; Από που έμαθε ο Κοντονής οτι υπάρχει και η Ράϊκου για να ξεκινήσουν έρευνα; Ποιος ενημέρωσε την Ελλάδα ότι η Αμερική κανει ερεύνα; Ο Σαλμάς! (…) Ακόμα και ο ψευδομάρτυρας κλείνει το θέμα γιατί λεει ότι εγώ δεν έκανα καμία εξυπηρέτηση στη Novartis”, επισημαίνει ο πρώην υπουργός.

Οι Εισαγγελείς θα συνεχίσουν τις έρευνες όχι μόνο για το κομμάτι της δικογραφίας που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους: γιατρούς και κρατικούς αξιωματούχους.

Πώς έφτασαν οι εισαγγελείς στους προστατευόμενους μάρτυρες

Τα στοιχεία που είχαν ήδη στα χέρια τους οι εισαγγελείς ήταν εκείνα που τον οδήγησαν στους προστατευόμενους μάρτυρες και αυτοί με τη σειρά τους ήρθαν να ενισχύουν με τις καταθέσεις τους τα στοιχεία αυτά, προσκομίζοντας μάλιστα και νέα.

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες θεωρούνται αξιόπιστοι καθώς πριν περάσουν το κατώφλι του εισαγγελέα υποβλήθηκαν σε ειδικά τεστ για να αξιολογηθεί η προσωπικότητα τους και η αξιοπιστία τους. Ακόμη κι από ψυχολόγο χρειάστηκε να περάσουν πριν μπουν στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Το ίδιο άλλωστε έγινε και με τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες στις ΗΠΑ, οι καταθέσεις των οποίων ταυτίζονται σε μεγάλο μέρος με αυτές των μαρτύρων στην Ελλάδα.

Στη φαρέτρα των εισαγγελέων υπάρχει πλούσιο υλικό του οποίου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αξιολόγηση. Και οι αμερικανικές αρχές όμως που συνεχίζουν την έρευνα τους, φαίνεται πως διαθέτουν πληθώρα στοιχείων, μέρος μόνο των οποίων έχουν αποστείλει μέχρι στιγμής στους Έλληνες εισαγγελείς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Αμερικανοί έχουν στη διάθεσή τους αποκαλυπτικές απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, αλλά και βίντεο στο οποίο καταγράφονται συνομιλίες που αφορούν ύποπτες συναλλαγές και δωροδοκίες.

Οι Έλληνες εισαγγελείς προχωρούν την έρευνά τους, μπαίνοντας στο πιο κρίσιμο κομμάτι σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ το μεγάλο στοίχημα γι’ αυτούς είναι τα στοιχεία που θα προκύψουν να αποτελέσουν τη βάση για το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να διεκδικήσει από τη Νovartis τα δισεκατομμύρια ευρώ που εκτιμάται ότι ήταν η ζημία που υπέστη.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Ντίνα Τσουκαλά

Σχετική είδηση: Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για Novartis

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος