Μητσοτάκης:Έθεσα όλα τα ζητήματα στον Ερντογάν- Συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (video)

Μια ώρα και 35 λεπτά κράτησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Γουότφορντ, 25 μίλια έξω από το Λονδίνο.

Την τουρκική παραβατικότητα έθεσε ο κ. Μητσοτάκης και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, με τον Γάλλο πρόεδρο να τονίζει πως η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών της Συμμαχίας. Ωστόσο, πριν  ολοκληρωθεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση.

«Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούλησή του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Χριστοδουλίδη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, εκτός από την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για την Τριμερή στο Βερολίνο, υπήρξε μια ενημέρωση από κυβερνητικής πλευράς για το θέμα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, στο οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει κινητικότητα από πλευράς Λευκωσίας προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑ, Νίκου Χριστοδουλίδη και Μάικ Πομπέο, στην Ουάσινγκτον.

Στήριξη Ελλάδας από τη Γαλλία και το Ισραήλ και την ΕΕ

«Εκφράζω τη στήριξή μου στις ανησυχίες της Ελλάδας για τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας», δήλωσε ο Μακρόν, αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε προσφάτως η Άγκυρα με τη Λιβύη.

“Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες του και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα” αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Το μήνυμα πως η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, και πως είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία, καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους, έστειλε ΕΕ.

Πώς σχολιάζει η Άγκυρα τη συνάντηση

H αποτίμηση  του αποτελέσματος, ωστόσο, της συνάντησης  αναμένεται να γίνει με την επιστροφή του προέδρου Ερντογάν στην Τουρκία.
Κατά την διάρκεια όμως της συνάντησης ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας  Φατίχ Ντονμέζ προέβη σε νέες προκλητικές δηλώσεις. “Η Τουρκία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε εναρμόνιση με το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με τη Λιβύη”, δήλωσε.

Στην συνάντηση εκ μέρους της Ελλάδας συμμετείχαν οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ εκ μέρους της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, Χουλούσι Ακάρ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο ΝΑΤΟ

Σε παρέμβαση νωρίτερα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα περιμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται τα άλλα μέλη και να ενεργούν σύμφωνα με τις αρχές της ενότητας και τις αλληλεγγύης, τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο, όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Μια πολύ θερμή και φιλική συζήτηση, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες στο Λονδίνο, με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό .

Στη συνάντηση οι δύο ηγέτες τόνισαν τους ισχυρούς και διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που ενισχύονται από την παρουσία μιας δυναμικής ελληνικής κοινότητας στον Καναδά.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδησηΣάμεχ Σούκρι: Τα μνημόνια που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και του πρωθυπουργού της Λιβύης θα διαταράξουν την πολιτική διαδικασία στη χώρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος