Μήνυμα ΥΠΕΞ: Η Κύπρος δεν είναι μόνη της απέναντι στις προκλήσεις (video)

Τριάντα έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την παράνομη ανακήρυξη του Ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζει πως η σημερινή θλιβερή επέτειος ανακήρυξης, υπενθυμίζει στη Διεθνή Κοινότητα τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου. Είχε προηγηθεί χθες η αναφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία δεν θα γίνει αιχμάλωτη στο παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων. Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις με υπερπτήσεις μαχητικών στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο και με το  το γεωτρύπανο «Πορθητής» να έχει αρχίσει τις εργασίες του στα  ανοιχτά της βορειοανατολικής Κύπρου.

Η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η κλιμάκωση οδηγεί σε κλιμάκωση της διεθνούς αντίδρασης

Το ελληνικό υπουργείο, υπενθυμίζει τις αποφάσεις με τις οποίες το Συμβούλιο  Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει ρητά καταδικάσει την παράνομη, αποσχιστική και άκυρη την οντότητα του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, και με τις οποίες έχει καλέσει όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν, γεγονός που έχει περιφρονήσει η Τουρκία.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει σήμερα νέες προκλήσεις και παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την κατοχική δύναμη. Η Κύπρος, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε., δεν είναι μόνη της απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η  κλιμάκωση των παρανομιών και των προκλήσεων δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε αντίστοιχη κλιμάκωση και της διεθνούς αντίδρασης προς αυτήν. Το Διεθνές Δίκαιο υπάρχει για να εφαρμόζεται. Να εφαρμόζεται από όλους. Πλήρως και όχι επιλεκτικά» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Σταθερός εθνικός μας στόχος είναι  η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στο νησί, ο τερματισμός της κατοχής, η κατάργηση του απολύτως αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος, η επίτευξη συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών».

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αγωνίζεται και να υποστηρίζει σταθερά, με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και ετοιμότητα, τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος στο μήνυμά του για την 36η επέτειο του ψευδοκράτους, είχε μιλήσει για επίμονη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και είχε επιρρίψει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το ότι οι προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό συνεχώς αποτυγχάνουν.

Συνέχισε λέγοντας πως η Τουρκία θα εξακολουθήσει να είναι κοντά στην υπόθεση της Κύπρου και «ιδιαίτερα στη ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψει να παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των υδρογονανθράκων». «Όπως εξαλείψαμε τις απειλές εναντίον της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων στο παρελθόν και από δω και τώρα είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

«Η συμπλήρωση των 36 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία η οποία έχει καταδικαστεί επανειλημμένως με αποφάσεις του ΟΗΕ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογραμμίζει επίσης «την ανάγκη να σταθεί η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ απέναντι στις παράνομες τουρκικές ενέργειες που επιχειρούν να παγιώσουν τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής».

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η συμπλήρωση των 36 χρόνων, υπενθυμίζει και την ανάγκη να σταθούμε όλοι απέναντι στον εθνικισμό που αιματοκύλησε την Κύπρο και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος