Μήνυμα στήριξης από την Ευρώπη για το μεταναστευτικό-Μητσοτάκης: Δεν πέρασαν οι απειλές Ερντογάν (video)

Μήνυμα στήριξης των ελληνικών προσπαθειών για να προστατευθούν τα Ευρωπαϊκά σύνορα έστειλαν από τον Έβρο οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, μετά την επίσκεψή τους στην Ελληνική συνοριογραμμή, μαζί με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε από το πρωί στον Έβρο όπου μαζί με την ηγεσία της ΕΕ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, επιθεωρούν την κατάσταση τα χερσαία σύνορα.

Μήνυμα στήριξης από την Ευρώπη για το μεταναστευτικό-Μητσοτάκης: Δεν πέρασαν οι απειλές Ερντογάν (video)

Ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πέταξαν πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ προσγειώθηκαν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου επισκέφθηκαν το Φυλάκιο 1.

“Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν”.

«Αν η Ευρώπη θέλει να προστατεύσει τους πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τα σύνορα, αυτό που εμείς με την Ιταλία, την Ισπανία και τις άλλες χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνουμε. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Ο σκοπός της δημιουργίας της Frontex είναι για να μοιραστούμε το βάρος της προστασίας των συνόρων», σημείωσε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας την ηγεσία της ΕΕ για την παρουσία τους στην περιοχή του Έβρου.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «Δεν μπορούμε να έχουμε χώρες μέσα στην ΕΕ οι οποίες σπρώχνουν το βάρος της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων προς τις χώρες που εξαιτίας της γεωγραφίας βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται και ταυτόχρονα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προβλήματος».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση». «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε από τις Καστανιές Έβρου ο πρόεδρος της Κομισιόν και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ». Εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας «είμαστε μαζί σας». «Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο», συμπλήρωσε ο Σ. Μισέλ.

“Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα” είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πρόσθεσε πως θα τηρηθεί η νομιμότητα στα Ελληνικά σύνορα, τα οποία είναι και Ευρωπαϊκά ενώ έστειλε μήνυμα ότι όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης, θα απογοητευθούν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τοποθέτησή της δήλωσε κατηγορηματικά: «Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα». Άμεση βοήθεια 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα ανακοίνωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Παράλληλα, σημείωσε ότι η FRONTEX είναι έτοιμη να αναπτύξει Ομάδα Ταχείας επέμβασης με:

-Επτά σκάφη.
-Δύο ελικόπτερα.
-Ένα αεροσκάφος.
-Δύο οχήματα με κάμερες.
-100 συνοριοφύλακες, πέραν των 530, σε θάλασσα και στεριά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ζήτησε η Ευρώπη να σταθεί με αποφασιστικό τρόπο απέναντι σε μια νέα, κοινή πολιτική για το άσυλο, κάτι που όπως υποστήριξε, θα έπρεπε να είχε συμβεί νωρίτερα. Ο κ. Σασόλι ευχαρίστησε την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες για την στάση τους στο πρόβλημα μέχρι τώρα ενώ απηύθυνε μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί τις συμφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ήρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και για να εκφράσουμε την απόφασή μας να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να βρούμε μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή τη νέα μεταναστευτική κατάσταση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση, διότι όπως είπε η Ούρσουλα η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα σύνορα της ΕΕ και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο» τόνισε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών πέταξαν με ελικόπτερο Σινούκ κατά μήκος των συνόρων του Έβρου προκειμένου να δουν την κατάσταση που επικρατεί.

Στη συνέχεια προσγειώθηκαν στην Ορεστιάδα και κατευθύνθηκαν στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1 των Καστανιών. Εκεί είδαν κατεστραμμένα οχήματα από πέτρες που είχαν πεταχτεί από την άλλη πλευρά καθώς και καπνογόνα τουρκικής προέλευσης που εκτοξεύτηκαν κατά των ελληνικών δυνάμεων.

Επισκέφτηκαν το σημείο που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και επέστρεψαν στο Φυλάκιο όπου έγινε ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Επίσης, προβλήθηκε βίντεο με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πίεση στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, μεθοδεύεται από την Τουρκία.

Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Έβρο, μαζί με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ανέφερε ότι «αυτό είναι, ήδη, μία ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης από πλευράς και των τριών ευρωπαϊκών θεσμών» και πρόσθεσε: «Αναμένουμε την ίδια έμπρακτη στήριξη και συλλογική ανάληψη ευθυνών από όλα, ανεξαιρέτως, τα κράτη-μέλη της ΕΕ. H ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να προχωρήσει πέραν των λόγων» είπε.

Μηνύματα στήριξης από την Ευρώπη

«Η Ελλάδα κάνει σημαντική δουλειά και η Γερμανία θα την στηρίξει όπου είναι εφικτό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ κατά την διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης, σύμφωνα με μαρτυρίες βουλευτών που επικαλείται το περιοδικό Stern. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφερόμενος στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο κ. Ζεεχόφερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο «χειρότερης κατάστασης από ό,τι το 2015» και χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσιμη».

Επίθεση στην Τουρκία εξαπέλυσε και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Χαρακτήρισε σήμερα «επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας» την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της με την Ευρώπη για να περάσουν πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της. «Είναι μια επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Ανθρώπινα πλάσματα χρησιμοποιούνται για να ασκηθεί πίεση επί της Ευρώπης», δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» σήμερα τον «εκβιασμό» της Τουρκίας που απειλεί να αφήσει να περάσουν εκατομμύρια μετανάστες προς την Ευρώπη, αν δεν λάβει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαχειριστεί τη ροή των Σύρων προσφύγων.

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Η ΕΕ να υποστηρίξει περισσότερο την Ελλάδα

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε σήμερα τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρουν περισσότερους πόρους και υποστήριξη στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων από τη Συρία και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

«Η Ελλάδα είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ, έτσι η πρωταρχική πηγή στήριξής της είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Φίλιππο Γκράντι. «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα απ’ αυτό. Είναι πολύ ξεκάθαρο». Ο Γκράντι κάλεσε επίσης τις χώρες να σταματήσουν «να φιλονικούν» και να εξετάσουν τις αιτίες αυτής της μετακίνησης ανθρώπων.

Σχετικές ειδήσεις: Κουρτς κατά Άγκυρας: Επίθεση της Τουρκίας εναντίον ΕΕ, Ελλάδας – Τσαβούσογλου κατά Μάας

Ένταση στο λιμάνι της Μυτιλήνης λόγω φημών ότι άνοιξαν τα σύνορα-Σε πλοίο του Π.Ν. όσοι πέρασαν μετά την 1η Μαρτίου

Νέα περάσματα στον Έβρο αναζητούν οι μετανάστες – Τους μεταφέρουν στα σύνορα με ψεύτικες υποσχέσεις

A. Τσίπρας: Σωστά κλείσαμε τα σύνορα αλλά δεν βοηθoύν οι φιέστες της κυβέρνησης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος