Eκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου-Μετεγκατάσταση 4.000 προσφύγων εντός Νοεμβρίου (video)

Μετεγκατάσταση προσφύγων για την αποσυμφόρηση των νησιών, κατανομή με κανόνα να μην υπερβαίνουν οι αλλοδαποί το 1% ανά περιφέρεια και παράλληλα στήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι τα μέτρα που “κλειδώνουν”, καθώς οριστικοποιείται το κυβερνητικό σχέδιο για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό. Από τις 12.30 συνεχίζεται η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρώτος στόχος είναι να μεταφερθούν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου στην ηπειρωτική χώρα 4.000 άτομα κυρίως οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά.

Το πού θα γίνουν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα βρίσκεται επίσης στην ατζέντα, ενώ με το νομοσχέδιο για το άσυλο, προβλέπεται ότι στα κέντρα αυτά θα μπορούν να διαμένουν το πολύ ως 18 μήνες πριν απελαθούν άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου, έχει σε πρώτο στάδιο απορριφθεί.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι το προσφυγικό έχει εξελιχθεί σε ένα μη διαχειρίσιμο όλεθρο που πλήττει καθημερινά τα ελληνικά νησιά και κάλεσε τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον Ant1, ανέφερε ότι ως προς την μετεγκατάσταση, δίνεται βάρος σε οικογένειες με παιδιά, ενώ για τις αντιδράσεις κατοίκων τόνισε: “Το να υπάρχουν 30.000 στα νησιά κι εγώ να μην δέχομαι 100, δεν είναι λογικό”.

Με την έναρξη λειτουργίας των Νέων Επιτροπών θα εξετάζονται γρήγορα οι αιτήσεις για άσυλο, τόνισε παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζει ότι “η κυβέρνηση της ΝΔ έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες”, ενώ την κατηγορεί για “ανοχή αν όχι συμμετοχή σε ρατσιστικές συμπεριφορές στελεχών της”.

Από την πλευρά του, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζει ότι “οι αντιδράσεις εξηγούνται αλλά δεν δικαιολογούνται”.

Ο πρόεδρος της “Ελληνικής Λύσης”, Κυριάκος Βελόπουλος, επανέλαβε την πρόταση του για μεταφορά προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά.

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μετακίνηση μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος», το οποίο μετέφερε 75 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη, με προορισμό δομές φιλοξενίας.

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την άφιξη μεταναστών στην περιοχή τους, πραγματοποίησαν τη νύχτα, στο κέντρο της πόλης, οι κάτοικοι της Νάουσας στην Ημαθία.

Ρεπορτάζ:Κώστας Σκουλάς, Χαρά Γιαννοπούλου

Πηγή:ΕΡΤ

Σχετική είδηση:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος