Μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων – Μαζικά δωρεάν rapid test – Ποιές περιοχές είναι στο “βαθύ” κόκκινο

Μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που δεν προκαλούν επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο, με παράλληλη ενίσχυση της πρόληψης κατά της πανδημίας, αποφάσισαν επιστήμονες και κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ξεκινούν μαζικά δωρεάν rapid test σε όλο τον πληθυσμό, και από το τέλος Μαρτίου κάθε πολίτης με τον ΑΜΚΑ του θα μπορεί να παίρνει δωρεάν ένα τεστ την εβδομάδα από το φαρμακείο της γειτονιάς του, με στόχο από τα 300.000 τεστ την εβδομάδα να φτάσουμε τα 10 εκατ.

Επίσης, το ωράριο μετακίνησης επεκτείνεται έως τις 9 το βράδυ για όλες τις μέρες σε ολόκληρη την επικράτεια, ανοίγουν πάρκα και αρχαιολογικοί χώροι, όπου θα ισχύει η μετάβαση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου ανοίγουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και περιποίησης άκρων, ενώ επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους.

Η μετακίνηση από δήμο σε δήμο απασχόλησε τους ειδικούς και τελικά προκρίθηκε προς το παρόν να μην επιτραπεί.

Όσον αφορά στις εκκλησίες, για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την 25η Μαρτίου και τους χαιρετισμούς, θα γίνεται τέλεση λειτουργίας με έναν πιστό ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τους 20 πιστούς.

Εν τω μεταξύ, στο “βαθύ κόκκινο” πέρασαν από σήμερα Μύκονος, Ζάκυνθος και οι δήμοι Αμφίπολης Σερρών, Καστοριάς, Ορεστίδος και Καρδίτσας.

Στο ίδιο επίπεδο παραμένουν: Αττική, Αιτωλοακαρνανία και Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος. Επίσης, οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών, Μετσόβου, Κατερίνης, Σκιάθου.

Αντίθετα βγαίνουν από το “βαθύ κόκκινο” η Φωκίδα, η Σάμος, η Άρτα, η Λευκάδα και ο δήμος Ρόδου.

Σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων θα παραμείνει μέχρι τις 29 Μαρτίου η Λέρος, ενώ στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται από σήμερα και μέχρι τις 29 Μαρτίου και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου βγαίνουν λόγω μείωσης στο επιδημιολογικό τους φορτίο οι Π.Ε. Φωκίδας, Σάμου, Άρτας, Λευκάδας καθώς και ο δήμος Ρόδου.

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 2.785 νέα κρούσματα, 649 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ είχαμε ακόμη 64 θανάτους.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος