Με μάσκες και χωρίς χειραψίες οι Ευρωπαίοι ηγέτες (video)

Οι επιπτώσεις της πανδημίας και τα μέτρα προστασίας ήταν τα στοιχεία που έκαναν τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφορετική από τις προηγούμενες ως προς το οργανωτικό της μέρος. Στα παραλειπόμενα πάντως, ξεχωρίζουν το παραδοσιακό ασημένιο φλασκί με ροδόνερο του Μπορίσοφ στη Μέρκελ και η πορσελάνη Σεβρών από τον Μακρόν στην νιόπαντρη πρωθυπουργό της Δανίας.

Όλα κανούργια στην πρώτη δια ζώσης σύνοδο κορυφής από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Με διάθεση χιούμορ, ο παραγωγός του BBC Κώστας Καλλέργης ετοίμασε το βίντεο με τους ηγέτες να χαιρετούν ο ένας τον άλλον με τον καθιερωμένο πλέον τρόπο, αγγίζοντας τους αγκώνες.

Φορώντας ο καθένας τη δική του μάσκα, κάθισαν στις θέσεις τους, σε απόσταση που είχε από νωρίς μετρηθεί. Τα πάντα, τα ακουστικά, οι υπολογιστές, οι καρέκλες είχαν απολυμανθεί τις τελευταίες ώρες, πριν αρχίσουν οι προσελεύσεις των ηγετών. Και μέχρι τη στιγμή που έκλεισαν, είχαν ήδη προλάβει να ευχηθούν “Χρόνια Πολλά” στην Άγκελα Μέρκελ, που έγινε 66 ετών.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, με τη μάσκα λίγο κάτω από τη μύτη, της έκανε δώρο ένα ασημένιο φλασκί με ροδόνερο, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, επιχείρησε να της φτιάξει από το πρωί τη διάθεση με εκλεκτό λευκό κρασί Βουργουνδίας.

Μέρα γενεθλίων και για τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, ο οποίος κέρασε κάτι χρήσιμο “μάσκες” τους ηγέτες και δέχτηκε δώρο πίνακα από τον Μακρόν, ενώ Κόστα και Μέρκελ αντάλλαξαν και μεταξύ τους.

Γενναιόδωρος ο Γάλλος πρόεδρος και με την πρωθυπουργό της Δανίας, που αν και ανέβαλε το γάμο της τρεις φορές, παντρεύτηκε τελικά την Τετάρτη για να κάνει το ταξίδι – όχι βέβαια του μέλιτος- στις Βρυξέλλες. Το δώρο του Εμμανουέλ Μακρόν ήταν επιλεγμένα κομμάτια πορσελάνης Σεβρών.

Σε αντίθεση πάντως με το βάρος των θεμάτων που συζητούν το γεύμα των ηγετών ήταν υγιεινό, ελαφρύ και μύριζε θάλασσα, με σολομό, μπακαλιάρο και σκουμπρί.

Επιμέλεια: Ρένα Δημητρίου

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος