Σε ύφεση η φωτιά στην Εύβοια-Δικογραφίες για εμπρησμούς σε 5 περιοχές (video)

Μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν περιορίσει το καταστροφικό έργο της φωτιάς και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο μέτωπο στην περιοχή του Μακρυχωρίου. Χθες το βράδυ έπεσε η ένταση των ανέμων και έτσι επετράπη στις πυροσβεστικές δυνάμεις να δράσουν περιορίζοντας την έκταση των ενεργών μετώπων. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πληγείσες περιοχές.

Δικογραφίες για εμπρησμό σε βάρος 5 ατόμων σχημάτισε η Πυροσβεστική τις τελευταίες 3 μέρες για πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα Μανίκια Ευβοίας, στα Σπάτα, στην Μεσσηνία, στην Κρήτη και την Ελευσίνα. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αμέλεια και οι αρμόδιοι, εφιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Αποκαϊδια στην Εύβοια 

Σε ετοιμότητα παραμένουν το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι ενισχύσεις που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος σε χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες, αλλά και ο στόλος του ΕΚΑΒ που βρίσκεται στην περιοχή για να αντιμετωπιστούν πιθανά αναπνευστικά προβλήματα των κατοίκων. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, το νοσοκομείο της Κύμης, το περιφερειακό ιατρείο Αμαρύνθου, αλλά και το κεντρικό νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τα δύο μέτωπα γύρω από το χωριό Γαβαλάς. Δεν απειλήθηκε ο οικισμός. Μεγάλο μέτωπο υπήρχε στο Πυργί, στα Μανίκια και στην περιοχή Πηγάδια, ανάμεσα στα χωριά Τραχήλι και Θαρουνιά. Πέντε άτομα διακομίστηκαν με αναππνευστικά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας κατά τη διάρκεια της μέρας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, να ανακηρυχθούν οι δημοτικές ενότητες Αυλωναρίου, Κονιστρών και Ταμιναίων.

Για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες δόθηκε εντολή προληπτικά να εκκενωθεί το Τραχήλι. Τελευταία στιγμή, όπως και χθες, ο άνεμος άλλαξε πορεία και έτσι ο κίνδυνος απομακρύνθηκε από το συγκεκριμένο χωριό.

Στις 5 το απόγευμα οι κάτοικοι στο χωριό Δάφνη Αυλωναρίου ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς έβλεπαν τις φλόγες να έχουν πλησιάσει τα όρια του χωριού τους και οι καπνοί να έχουν καλύψει ακόμη και τα σπίτια τους.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης παίρνουν μέρος 175 πυροσβέστες με 78 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα, 7 εναέρια μέσα.

Πέντε χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά στη διάρκεια της νύχτας.

Πρόκειται για τα χωριά Δάφνη, Νεοχώριο, Γαβαλάς, Λοφίσκος που είναι από την πλευρά του πύρινου μετώπου του Αλιβερίου.
Ηλικιωμένοι και ανάπηροι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη γιατί αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα 3 πυρκαγιές είπε χτες στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Σύλληψη 64χρονου για εμπρησμό στην περιοχή Μανίκια Εύβοιας

Για την πυρκαγιά στα Μανίκια συνελήφθη χθες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ένας 64χρονος για εμπρησμό. Όπως διαπιστώθηκε προκάλεσε την πυρκαγιά γιατί είχε βάλει φωτιά προκειμένου να κάψει υπολείμματα καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του. Ο 64χρονος θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Νίκαια

Εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον υπαίθριο περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου θεάτρου Νίκαιας. Στο σημείο, ωστόσο, παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Έσβησε η φωτιά στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη αφού έκαψε έκταση με ξερά χόρτα.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Σχετική είδηση: Ευρεία επιχείρηση για την πυρκαγιά στην Εύβοια-Εκκενώθηκε προληπτικά οικισμός (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος