Μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν χωριά – Άμεση κινητοποίηση (video)

Εικόνες ολέθρου από την τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται στη δυτική πλευρά του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, στην Εύβοια, ο οποίος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα χωριά Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Πλατάνα και Σταυρός εκκενώθηκαν και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να μην φτάσει η φωτιά στα Ψαχνά. Τιτάνια μάχη δίνουν ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ βοήθεια φτάνει από την Ιταλία και την Ισπανία καθώς η Ελλάδα απευθύνθηκε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και ζήτησε συνδρομή με εναέρια μέσα. Ένας εθελοντής πυροσβέστης τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Δεν διατρέχει κίνδυνο. Η ΕΡΤ με Έκτακτα Δελτία θα ενημερώνει για την εξέλιξη στα μέτωπα της πυρκαγιάς όλη την διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας 65χρονος έχει προσαχθεί και εξετάζεται η εμπλοκή του στην πυρκαγιά στην Ιστιαία όπου η φωτιά έχει περιοριστεί σε δύσβατη περιοχή.

Για «νύχτα μάχης» κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ενώ μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό στα Ψαχνά προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται στο μέτωπο της φωτιάς.

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια. Το έργο της κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Στην περιοχή Μακρυμάλλη, η αλλαγή του ανέμου αναζωπύρωσε την εστία στα ανατολικά και η φωτιά κατευθύνεται προς δασώδη περιοχή. Στην περιοχή Κοκαλάς η αστυνομία απομάκρυνε τα οχήματα που βρίσκονταν εκεί. Στην τοποθεσία Πετεινός η φωτιά καίει πευκόφυτη έκταση. Κινείται ανατολικά και βορειοανατολικά.

Το βράδυ της Τρίτης η προτεραιότητα ήταν να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, αφού τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν και θα ξεκινήσουν πάλι με το πρώτο φως της μέρας.

Η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας. Επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών, το κινητό Επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφώρ. Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους. Μέτωπο υπάρχει και στην Ιστιαία, στην θέση Καστανιώτισσα.

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός, Μακρυμάλλη, Πλατάνα καθώς και η μονή Μακρυμάλλη.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο πρωθυπουργός

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έφτασε λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Tον υποδέχθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες που δίνουν την μάχη με τις πυρκαγιές κάτω από αντίξοες συνθήκες. «Το πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού είναι άμεση και με την βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», είπε.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι από αύριο θα υπάρχουν ακόμα τέσσερα αεροσκάφη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα θα βρίσκεται αύριο Τετάρτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Ο επίτροπος θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, όπου θα ενημερωθεί για τις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται από το πρωί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας την Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων, του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Με εντολή του Ν. Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην Εύβοια.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας.

Μεγάλη η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων

Σε εκκενώσεις χωριών συνέδραμε και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ από αέρος δόθηκε μια άνιση μάχη με τους ανέμους να περιορίζουν τις προσπάθειες των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Σήμερα πέταξαν 9 από τα 12 συνολικά Καναντέρ που είναι διαθέσιμα στον πυροσβεστικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας μόνο για τη φωτιά στην Εύβοια, όπως και δυο Πετζετέλ στην Ιστιαία. Επιπλέον από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού Chinook.

Νωρίς το απόγευμα οι ιπτάμενοι που πετούσαν πάνω από το χωριό Μακρυμάλλη ανέφεραν πως οι αναταραχές λόγω των ισχυρών ανέμων δεν τους επέτρεπαν ρίψεις και τότε δόθηκε εντολή στα 9 αεροσκάφη να μεταβούν στην Ιστιαία στο χωριό Καστανιώτισσα ώστε να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς άμεσα πριν πάρει και αυτό μεγάλες διαστάσεις.

Σημαντική ήταν και η βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων με τα τμήματα της ομάδας «Δευκαλίων».

Η ομάδα της Πολεμικής Αεροπορίας με τα λεωφορεία της βοήθησε στην μεταφορά πολιτών από τα χωριά Μακρυμάλλη και Σταυρός ενώ οι Πεζοναύτες από το 575 Τάγμα Πεζοναυτών συνέδραμαν στην απομάκρυνση κατοίκων από το χωριό Κοντοδεσπότης και την Μονή Αρχαγγέλου.

Από νωρίς το πρωί στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων βρισκόταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή και τους Αρχηγούς ΓΕΕΕΘΑ και Πολεμικής Αεροπορίας που συντόνιζαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και τα πεζοπόρα τμήματα να συνδράμουν στο έργο πυροσβεστικής, πολιτικής προστασίας και περιφέρειας.

Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους. Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν την πόλη των Ψαχνών.

Ο δήμος Αθήνας αποστέλλει 2.500 μπουκάλια και χυμούς για τις ανάγκες των πυροσβεστών και των εθελοντών που δίνουν τη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Είχε προηγηθεί επικοινωνία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.

Καλύτερη εικόνα στην Θήβα

Μια ακόμα δύσκολη μάχη έδωσαν σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Πρόδρομο Θηβών. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε περιοχή με ξερά χόρτα και ποιμνιοστάσια και είχε κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Το μέτωπο έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν στο σημείο λόγω των ισχυρών ανέμων. Στις φλόγες χάθηκε ζωικό κεφάλαιο αλλά και σημαντικό μέρος του ελαιώνα.

Τα άλλα μέτωπα

Στα Καλάβρυτα, στον Κάτω Δρυμό Κλειτορίας η φωτιά έχει περιοριστεί. Με την συνδρομή δύο αεροπλάνων και επίγειων τμημάτων η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο. Οι αρχές κάνουν έκκληση προς τους πολίτες να μην πηγαίνουν σε δασικές εκτάσεις όσο υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Στο Λευκοχώρι, στην Ηλεία, επενέβησαν άμεσα κάτοικοι, αγρότες και δημιούργησαν αντιπυρική ζώνη και αφαίρεσαν καύσιμη ύλη. Η επέμβαση της Πυροσβεστικής έθεσε γρήγορα υπό έλεγχο τις εστίες. Στην Μανωλάδα η φωτιά ξεκίνησε από παράνομη χωματερή και έφτασε δίπλα στην Εθνική Οδό που έκλεισε προσωρινά.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στο Κακόλακκο Πωγωνίου Ιωαννίνων και στα Κοίνυρα Θάσου.

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς αύριο σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Θεσσαλία, Ήπειρο, Χαλκιδική, ανατολική Μακεδονία και Θράκη και το βόρειο Αιγαίο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά, ενώ σε ισχύ έχει τεθεί η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και δάση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Α. Βλαχοπαναγιώτη, Ε. Βασσάλου, Ρ. Σαβούρδου, Ζ. Κακκαβάς, Κ. Γράβου

Σχετικές ειδήσεις: Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Εύβοια-Εκκένωση χωριών-Υπεράνθρωπες προσπάθειες

Mικρή εξασθένιση των ανέμων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος