Σε ύφεση η πυρκαγιά – Στάχτη περισσότερα από 50.000 στρέμματα

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε περισσότερα από 50.000 στρέμματα πευκοδάσους.

Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται από τις 8 το βράδυ και μετά τις συνεχείς ρίψεις των εναέριων μέσων.

Παραμένουν επί ποδός ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και η Αστυνομία για παν ενδεχόμενο.

Ακόμη και αργά το βράδυ γίνονται σε σημεία που μπορεί να προσεγγίσει η Πυροσβεστική κατάσβεση σε μικρές εστίες προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά ιδίως στις περιοχές Αιγειρούσες αλλά και Άνω και Κάτω Πευκενέα. 

Οι άνεμοι έχουν κοπάσει, ενώ υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εστίες που θεωρούνται ελεγχόμενες από την Πυροσβεστική.

Με το πρώτο φως της ημέρας θα σηκωθούν τα εναέρια μέσα και θα επιχειρήσουν σε όποια σημεία κριθεί σκόπιμο.

Μάχη με τις φλόγες

Όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες έγιναν ανθρώπινη ασπίδα για να σταματήσουν την επέλαση της φωτιάς.

Η φωτιά ξέσπασε στο Σχίνο Κορινθίας στις 21.38, βράδυ Τετάρτης, όπως φαίνεται στην πρώτη κλήση που έγινε στο 199 από κάτοικο της περιοχής.

Επεκτάθηκε αστραπιαία λόγω των ισχυρών ανέμων στις Βαμβακές, στη Μαυρολίμνη, στα Γεράνεια Όρη, στο Χάνι Δερβένι, ενώ σήμερα Παρασκευή έφτασε μέχρι τον οικισμό του Κάτω Πευκενέα. Στάχτη έγιναν περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η μάχη των επίγειων και εναέριων μέσων για την οριοθέτηση της φωτιάς. Οι αναζωπυρώσεις, ωστόσο, ήταν συνεχείς και απολύτως επικίνδυνες, με τις φλόγες να απειλούν για τρίτη ημέρα ανθρώπους και σπίτια, αυτή τη φορά στο Χάνι Δερβένι και στην Κάτω Πευκενέα.

Αστυνομικοί ψάχνουν πόρτα – πόρτα για ανθρώπους που έχουν μείνει πίσω και κινδυνεύουν από τις φλόγες που πλησιάζουν. Τους ειδοποιούν για την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσής τους.

Οι εναερίτες έπιασαν από νωρίς δουλειά για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, υπό τον ήχο των ελικοπτέρων που πετούσαν από πάνω τους σβήνοντας τις νέες εστίες.

Η Πυροσβεστική έστησε κινητό επιχειρησιακό κέντρο στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τρίτο κατά σειρά βράδυ θα δώσουν μάχη για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Ανυπολόγιστη καταστροφή στα Γεράνεια Όρη

Το φως της μέρας αποκάλυψε στάχτη και αποκαΐδια. Δεκάδες σπίτια και πάνω από 40.000 στρέμματα πυκνού πευκοδάσους παραδόθηκαν στις φλόγες.

Η φωτιά ξέσπασε εκτός της βασικής αντιπυρικής περιόδου και γι’αυτό από τον σχεδιασμό της πυρόσβεσης λείπουν 29 πυροσβεστικά εναέρια μέσα η μίσθωση των οποίων θα ξεκινήσει 25 Μαίου, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς και παράλληλα χαρακτήρισε άδικη την κριτική για το 112.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε Αλεποχώρι και Σχίνο και ενημερώθηκε για την εξέλιξη στα μέτωπα.

“Δυστυχώς το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, την πραγματική του ανοργανωσιά. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στον συντονισμό, έχουμε μια ξεχαρβαλωμένη Πυροσβεστική στη δομή της”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

“Αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά, μετά την αποτυχία της στην διαχείριση του «Ιανού» και της «Μήδειας», ότι οι σχεδιασμοί της Πολιτικής Προστασίας μένουν μόνο στα χαρτιά, σχολίασε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

“Φταίνε οι διαχρονικές ανεπάρκειες στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, οι ελλείψεις σε προσωπικό και σύγχρονα μέσα, σε συνδυασμό βέβαια με την εμπορευματοποίηση των δασών και της γης”, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

“Προειδοποιούμε δε την κυβέρνηση ότι, εάν επιχειρήσει αλλαγή χρήσης των δασικών εκτάσεων που κάηκαν για να «εξυπηρετήσει» οποιονδήποτε «ολιγάρχη», καθίσταται αυτομάτως ηθικός αυτουργός της καταστροφής», τονίζει η Ελληνική Λύση.

“Θα επιμείνουμε στην τροπολογία που θα καταθέσουμε, τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε ότι για τα επόμενα 30 χρόνια δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή γης στις καμένες περιοχές”, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Δορυφόρος αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής

Το Κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου αναλύοντας τα δεδομένα του δορυφόρου αποτύπωσαν σε διαδραστικό χάρτη την πορεία της πυρκαγιάς, από το Σχίνο στα δυτικά, προς τα Μέγαρα, ανατολικά.

Η φωτιά κινήθηκε σύμφωνα με τη φορά των ανέμων, και όπως υπολογίστηκε η ακτίνα της από Δυτικά προς Ανατολικά προσεγγίζει τα 30 χλμ, ενώ από Βορρά προς Νότο τα 9 χλμ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί πάνω από 50.000 στρέμματα.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης, Ζώης Κακκαβάς, Νίκος Καπόγλης, Χαρά Γιαννοπούλου, Κώστας Παπαδόπουλος, Κάτια Νιάκαρη, Ηλίας Κούκος
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καλαφάτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος