Πέτσας: Κλειδί για την επιτυχία η ατομική ευθύνη-Συμμετοχή πρωθυπουργού στον παγκόσμιο μαραθώνιο δωρητών (video)

“Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η επιστροφή στη νέα κανονικότητα μοιάζει με έξοδο από τον λαβύρινθο και πρέπει με προσοχή να ακολουθήσουμε τον μίτο της Αριάδνης για να βγούμε ασφαλείς” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε ότι “το κλειδί για την επιτυχία θα είναι ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών”. Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 17.00 ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία – μαραθωνίου δωρητών.

“Θα ήταν άλλωστε άδικο να χαθούν όσα πετύχαμε με θυσίες τους προηγούμενους μήνες. Ξέρουμε ότι η πορεία στη γέφυρα που άνοιξε σήμερα θα αξιολογείται καθημερινά” σημείωσε προσθέτοντας πως όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός κάθε σχέδιο υπόκειται σε βελτιώσεις ή και αναθεωρήσεις ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση “θα πηγαίνουμε αργά, προσεκτικά και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Επίσης πως στην πορεία αυτή θα μας συντροφεύουν συμπεριφορές και μέτρα προστασίας “αναγκαία για να μένουμε ασφαλείς: συχνό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή αγγίγματος στο πρόσωπο, τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας όπου αυτό είναι απαραίτητο και φυσικά παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με το γιατρό μας, με το πρώτο σύμπτωμα”.

Κλειδί για την επιτυχία θα είναι η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα” επισήμανε ο Στέλιος Πέτσας”.

Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Υγείας, ο κ. Πέτσας τόνισε πως στόχος είναι αφενός να παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα για τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό και αφετέρου να επιστρέψει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς.

“Τα νοσοκομεία ξεκινούν σταδιακά από σήμερα να επανέρχονται στην κανονική λειτουργία τους με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων. Από σήμερα ξεκινά και η λειτουργία των πρώτων κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τεστ σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών.

Οι κινητές μονάδες εξυπηρετούν τρεις στόχους: α) τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ, με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τις κλειστές δομές, (όπως για παράδειγμα γηροκομεία και φυλακές) -στα διαγνωστικά τεστ θα προστεθούν σταδιακά και τα τεστ αντισωμάτων-, β) τη συλλογή στοιχείων σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια των απαραίτητων επιδημιολογικών μελετών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, γ) την ενίσχυση των προσπαθειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ώστε να γίνεται η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρουσμάτων κορονοϊού

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής είπε ότι “περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις συμμετέχουν και ότι “σχεδιάζεται η 2η φάση, που θα μπει σε εφαρμογή τους επόμενους 2 μήνες”.

Για το μεταναστευτικό- προσφυγικό είπε ότι “αύριο ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του ν/σ για τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας”

“Μπήκαμε στη γέφυρα ασφάλειας που μας πάει σε μια νέα κανονικότητα”επεσήμανε.

«Στόχος είναι η σταδιακή και ασφαλής επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας ώστε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Από σήμερα αίρονται οι περιορισμοί στις εντός του νομού μετακινήσεις, αλλά όχι στις μετακινήσεις προς την περιφέρεια και τα νησιά. Επανεκκινούν τη λειτουργία τους επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ώστε από σήμερα να μπορούμε να πούμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε όλοι ένα βήμα».

Για την στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τόνισε ότι “ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού και τους εμπλεκόμενους φορείς να ετοιμάσουν σχέδιο στήριξης του Πολιτισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος