Κύπρος: Επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά της δύναμης του ΟΗΕ στη Νεκρή Ζώνη – Τι επιδιώκει το κατοχικό καθεστώς, σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις

Την ανατροπή του status quo στην ουδέτερη ζώνη των κατεχομένων στην Κύπρο επιδιώκουν οι Τούρκοι, που προκαλούν ανοιχτά τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Στην προσπάθεια τους να εμποδίσουν τις παράνομες εργασίες κατασκευής δρόμων στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα δέχθηκαν προπηλακισμούς και φθορές στα οχήματα τους. Ενδεικτική η εικόνα που Τουρκοκύπριοι απομακρύνουν τα αυτοκίνητα του ΟΗΕ με μπουλντόζες. Έντονη και άμεση ήταν η αντίδραση Λευκωσίας και Αθήνας. Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης σε τηλεφωνική τους επικοινωνία αποδοκίμασαν τις απαράδεκτες επιθέσεις ενώ συμφώνησαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο. Σε υψηλούς τόνους ήταν και η καταδίκη των προκλήσεων από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του ευρωκοινοβουλίου, τον Ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, αλλά και από Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση.

Ακριβώς 49 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο, την κατοχή των Κυπριακών εδαφών και των ατέρμονων προσπαθειών για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να προκαλεί.

Σε μονομερή, παράνομη επιχείρηση ανατροπής του εδαφικού status quo της Κύπρου προχώρησαν οι κατοχικές αρχές, με Τουρκοκύπριους να επιτίθενται σε μονάδες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες διατάχθηκαν να παρεμποδίσουν την έναρξη κατασκευής μη εξουσιοδοτημένου δρόμου στη νεκρή ζώνη, κοντά στην Πύλα, ένα από τα ελάχιστα μέρη όπου κατοικούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί.

Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τη στιγμή της επίθεσης τωνΤουρκοκύπριων με μπουλντόζες εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί και στρατιώτες με πολιτικά ρούχα, επιτέθηκαν και σε μέλος της ειρηνευτικής δύναμης, γρονθοκοπώντας το, τού έριξαν μπουνιά και επιτέθηκαν σε άλλα δέκα μέλη σπρώχνοντάς τα με τη βία και με κλωτσιές.

Κύπρος: Επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά της δύναμης του ΟΗΕ στη Νεκρή Ζώνη – Τι επιδιώκει το κατοχικό καθεστώς, σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις

Έντονη και άμεση η αντίδραση της Αθήνας

Άμεση παύση των παράνομων ενεργειών και σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας απαίτησε η Αθήνα, η οποία είναι σε πλήρη συντονισμό με τη Λευκωσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, επικοινώνησε με το Νίκο Χριστοδουλίδη, καταδίκασε τη νέα τουρκοκυπριακή πρόκληση.

«Εξέφρασα την έντονη αποδοκιμασία μου για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, στην περιοχή της Πύλας. Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες, ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

«Εμείς ως Κυπριακή δημοκρατία βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας[…] είναι πρωτοφανής και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, πρωτοφανής γιατί αντιλαμβάνονται το μέγεθος αυτής της πρόκλησης αυτής της παραβίασης από πλευράς του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μιλώντας στην εκπομπή UPDATE του Κώστα Λασκαράτου στην ΕΡΤ.

Αυστηρή και η απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών: «Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».

«Το ψευδοκράτος επιχειρεί να επιδείξει τη δήθεν κυριαρχία του αναζητώντας μία αναβάθμιση στη διεθνή κοινότητα. Όμως είναι σαφές ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος, ούτε η Ευρώπη, ούτε καμιά πολιτισμένη χώρα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί νομιμοποίηση τετελεσμένων της παράνομης εισβολής και κατοχής. Σε κάθε περίπτωση, οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και αυτή τη στιγμή εγκληματούν σε βάρος του» ανέφερε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ.

Την κίνηση των κατοχικών δυνάμεων αποδοκίμασαν με κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επισημαίνουν ότι οι τουρκοκυπριακές ενέργειες υπονομεύουν το ρόλο του ΟΗΕ εν μέσω μάλιστα των προσπαθειών για επανέναρξη του διαλόγου στην Κύπρο.

Όπως αναφέρουν «Οι απειλές για την ασφάλεια των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Προτρέπουμε τις Τουρκοκυπριακές αρχές να σταματήσουν αμέσως την κατασκευή».

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους επιμένει, ωστόσο, ότι, το οδικό έργο στην Πύλα θα γίνει και χαρακτήρισε μη αποδεκτή τη στάση των Ηνωμένων Εθνών: «Ετοιμάσαμε έναν δρόμο στα εδάφη που θεωρούμε ότι είναι δικά μας και τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι είναι νεκρή ζώνη. Θα γίνει ασφαλτόστρωση ενός παλιού, υφιστάμενου δρόμου».

Ομόθυμη η καταδίκη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με επικριτικές δηλώσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και τον Ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για την εξωτερική πολιτική , Ζοζέπ Μπορέλ.

Καταδικαστέο το γεγονός τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας και στην ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Όπως αναφέρεται «Το επικίνδυνο περιστατικό, όπως και άλλα παρόμοια που έχουν προηγηθεί, πρέπει να αναδειχθούν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει σταθερή πίεση στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά για τερματισμό αυτής της επικίνδυνης πολιτικής».

«Η τουρκική προκλητικότητα δεν στρέφεται μόνο κατά της κυπριακής, ελληνοκυπριακής ή της ελληνικής πλευράς, αλλά κατά ενός διεθνούς οργανισμού. Μιλάμε για το προσωπικό της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Μεγαλόνησο. Άρα είναι αποκρουστική αυτή η επίθεση. Είναι καταδικαστέα.» τόνισε στην εκπομπή του Κώστα Λασκαράτου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

Η Αθηνα θα συνεχίσει να διεθνοποιεί το θέμα και τις παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος.

Διπλωματικός «συναγερμός» στη Λευκωσία

Ενας διπλωματικός «συναγερμός» και σειρά συσκέψεων βρίσκεται από νωρίς το πρωί σε εξέλιξη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, σε σχέση με τα επεισόδια που προκλήθηκαν το πρωί.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώνεται διαρκώς για όλες τις εξελίξεις. Είναι σε συνεχή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, Θεσμούς της ΕΕ, Πρεσβείες Μονίμων Μελών του Συμβολίου Ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Αναλυτές υποστηρίζουν στην ΕΡΤ ότι με την κατασκευή αυτού του δρόμου, ο οποίος χρηματοδοτείται από την Αγκυρα και ενώνει στην ουσία δύο χωριά, αλλά και το κατεχόμενο Άρσος Λάρνακας με παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος, το κατοχικό καθεστώς επιθυμεί κατάληψη εδάφους εντάσσοντας το μικτό χωριό σε περιοχή του ψευδοκράτους, καθώς και στρατιωτικό πλεονέκτημα με προνομιακές θέσεις σε περίπτωση οποιασδήποτε πιθανότητας εχθροπραξιών.

Ψευδοκράτος: «Το έργο του δρόμου Αρσους – Πύλας θα γίνει γιατί είναι ανθρωπιστικό»

Νωρίτερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, απευθυνόμενος στα Ηνωμένα Έθνη, ρώτησε τον ΟΗΕ «με ποια ιδιότητα εμπλέκεται στην κατασκευή έργου που αφορά τα “δικά του εδάφη“», ενώ ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους δήλωσε ότι το έργο είναι καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα και θα γίνει οπωσδήποτε.

Η Ελλάδα θα προβεί στις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς σε ανοιχτή γραμμή με τη Λευκωσία

Όπως ανέφερε η διπλωματική συντάκτρια της ΕΡΤ, Κατερίνα Φρύσσα, σοβαρό εκτιμάται το σημερινό επεισόδιο στον νεκρή ζώνη κοντά στην Πυλα.

Εκτιμάται ως προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένα επί του πεδίου αγνοώντας επιδεικτικά την ειρηνευτική δύναμη και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ενέργειες που υπονομεύουν προσπάθειες για αναβίωση των συνομιλιών στο άμεσο μέλλον για το Κυπριακό, και δοκιμάζουν τις αντοχές τόσο και κυρίως της Λευκωσίας αλλά και της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα της ΕΕ αλλά και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης είναι μια προσπάθεια για αναγνώριση του ψευδοκράτους χωρίς όμως επιτυχία.

Η Ελλάδα θα προβεί στις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Λευκωσία.

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη – Επιμέλεια: Γιώργος Σιδέρης, Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φρύσσα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος