Κρήτη: Διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών (video)

Μεγάλες οι καταστροφές που προκάλεσε η «Ωκεανίδα» στην Κρήτη, ενώ υποχωρούν από σήμερα τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Νεκρός εντοπίστηκε ο 61χρονος κτηνοτρόφος στον δήμο Αποκορώνου, ο οποίος χάθηκε με το αυτοκίνητό του στα νερά χειμάρρου. Στις έρευνες συνέδραμε και ελικόπτερο της ΕΜΑΚ.

Κομμένος στα δύο είναι ο Νομός Χανίων, όπου γέφυρες έχουν καταρρεύσει. Σπίτια εκκενώθηκαν προληπτικά στον Πλατανιά, καθώς υπάρχει φόβος για υπερχείλιση του ποταμού.

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν αρκετοί οικισμοί στα σύνορα του νομού Ρεθύμνου με τα Χανιά.

Εντολή του πρωθυπουργού είναι να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία, τόνισε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, σε σύσκεψη  στην αντιπεριφέρεια Χανίων, η οποία ολοκληρώθηκε μια ώρα μετά τα μεσάνυκτα.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να δοθούν άμεσα στην Περιφέρεια 10 εκατομμύρια ευρώ για την διάνοιξη των σημείων που έχουν κλείσει στον Βόρειο Οδικό Άξονα και σε οικισμούς που είναι αποκλεισμένοι.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι σήμερα δύο μεγάλες μεταλλικές γέφυρες θα τοποθετηθούν από τον στρατό, ώστε να αποκατασταθεί προσωρινά η σύνδεση με τους οικισμούς.

Κλιμάκιο της ΝΔ στην Κρήτη

Δύο κλιμάκια αποτελούμενα από βουλευτές και τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθούν αύριο στην Κρήτη: ένα στα Χανιά υπό τον συντονισμό της Ντόρας Μπακογιάννη και ένα στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο υπό τον συντονισμό του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη.
Οι βουλευτές και τα τοπικά στελέχη του κόμματος θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν από τα χθεσινά ακραία καιρικά φαινόμενα και θα ενημερωθούν από τους κατοίκους και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για την έκταση των ζημιών.

Ο προέδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αντιμετωπιστούν το συντομότερο οι καταστροφές στην Κρήτη και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά, που δοκιμάζονται πρωτόγνωρα, από την κακοκαιρία.

Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την άμεση στήριξη των εν λόγω περιοχών και να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τις τοπικές αρχές για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν.

Οι γέφυρες είναι κομμένες, το οδικό δίκτυο κατεστραμμένο και η περιοχή μας είναι αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο νομό είπε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Πλατανιάς Γιάννης Μαλανδράκης.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, έκανε λόγο για μεγάλης κλίμακας καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στις υποδομές και σε καλλιέργειες.
Κατολισθήσεις έχουν συμβεί σε 40 σημεία του οδικού δικτύου του νομού Ηρακλείου. Και σήμερα η Περιφέρεια κάνει έκκληση οι κάτοικοι να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Προβλήματα στη Σαμοθράκη από την κακοκαιρία

Αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη, ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε κάποιες ορεινές κυρίως περιοχές, όπου το ύψος του χιονιού έφτασε τα 2,5 μέτρα. Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας μιλά στην ΕΡΤ για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί από το πέρασμα της κακοκαιρίας.

Σοβαρές ζημιές από την Ωκεανίδα και στην Εύβοια

Μεγάλη καταστροφή έχει υποστεί το λιμάνι του Μαντουδίου, το οποίο κατέρρευσε λόγω των ισχυρών ανέμων από το πέρασμα της Ωκεανίδας. Η προβλήτα έχει υποχωρήσει κατά 60 μέτρα ενώ ζημιές έχει υποστεί το εσωτερικό του κρηπιδώματος.

Παγετός και κλειστά σχολεία σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία
Στην υπόλοιπη χώρα, αποκλεισμένα παραμένουν πολλά χωριά στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ σε άλλα έχει διακοπεί.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Πληγές αφήνει πίσω της η κακοκαιρία – Ένας νεκρός στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης κι ένας αγνοούμενος στην Κρήτη (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος