Κόλαφος για την Άγκυρα:Νέα παρέμβαση ΗΠΑ για μνημόνιο-στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη

Κόλαφος για την Άγκυρα, η νέα παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών. Με μία ξεκάθαρη τοποθέτηση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει «προκλητικό» και «αντιπαραγωγικό» το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο προκαλεί εντάσεις στην περιοχή τονίζει, εκ νέου, ότι «τα νησιά έχουν δικαίωμα σε αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα», και «αναγνωρίζει πως οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο». Τις εξελίξεις στη Λιβύη συζήτησαν εκ νέου τηλεφωνικά οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, ενώ η “στρατιωτική εμπλοκή” της Ρωσίας και της Τουρκίας στη σύρραξη στη Λιβύη, κατήγγειλε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.  “Σοβαρή πηγή ανησυχίας για όλες τις χώρες της περιοχής η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στη Λιβύη”, τόνισε από το Μαρόκο ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας. Έντονες αντιδράσεις προκαλεί και η πληροφορία της βρετανικής εφημερίδα Guardian για την αποστολή στην περιοχή 2.000 Σύρων μαχητών.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να αποσυρθούν άμεσα τα ξένα στρατεύματα

Την άμεση απόσυρση από τη Λιβύη των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων μαχητών και των Ρώσων μισθοφόρων ζητά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Καλώντας τις ξένες χώρες που τροφοδότησαν τη σύγκρουση να αποσύρουν άμεσα τις δυνάμεις τους, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.

«Χώρες που παριστάνουν ότι υποστηρίζουν τη σταθερότητα της Λιβύης πρέπει να αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων μισθοφόρων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων, οι οποίοι έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις ανθρωπιστικές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας και την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

«Στεκόμαστε με τον λαό της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς ξένη παρέμβαση. Είναι θετικό βήμα ότι οι ηγέτες της Λιβύης αναγνωρίζουν την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός. Αυτό πρέπει να ακολουθηθεί από μια πολιτική διαδικασία που προέρχεται από τα μέρη της Λιβύης και να μην τους επιβληθεί. Καλούμε όλα τα μέρη της Λιβύης να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας, μέσω της διαμεσολάβησης, για την αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών και ζητημάτων ασφαλείας που τα χωρίζουν».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου με αντικείμενο τη λιβυκή κρίση.

Μπορέλ: Τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ κατήγγειλε χθες Τρίτη τη “στρατιωτική εμπλοκή” της Ρωσίας και της Τουρκίας στη σύρραξη στη Λιβύη, παραλληλίζοντας την κατάσταση στη χώρα της βόρειας Αφρικής με αυτήν που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στη Συρία.

“Τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο στη Λιβύη”, στηλίτευσε κατά τη διάρκεια πολύ καθυστερημένης συζήτησης για την κρίση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

“Λέμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη. Όμως το ίδιο σύνθημα το είχαμε πει επίσης για τον πόλεμο στη Συρία. Και τι βλέπουμε στη Συρία; Τη στρατιωτική επιλογή. Αυτό υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί στη Λιβύη”, προειδοποίησε ο Μπορέλ.

“Η Τουρκία και η Ρωσία άλλαξαν την ισορροπία στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου”, συνέχισε και πρόσθεσε: “Δεν μπορούμε να δεχθούμε η ίδια κατάσταση να αναπαραχθεί στη Λιβύη”.

Ο Μπορέλ κατηγόρησε τη Μόσχα και την Άγκυρα ότι έχουν “εμπλακεί στρατιωτικά” στη Λιβύη, με “ροές όπλων και μισθοφόρων“.

Guardian:Η Τουρκία στέλνει 2.000 Σύρους μαχητές στη Λιβύη

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian η Τουρκία έχει δρομολογήσει την αποστολή 2.000 Σύρων μαχητών στη Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων της Τρίπολης. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται ήδη στη Λιβύη ενώ επίκειται η άφιξη και των υπολοίπων. Πρόκειται για μισθοφόρους οι οποίοι έχουν συνάψει 6μηνες συμβάσεις απευθείας με την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ-Σαράτζ και θα λαμβάνουν μηνιαίο μισθό 2.000 δολαρίων, έναντι 70-95 δολαρίων που κερδίζουν στη Συρία.

Επιπλέον η Άγκυρα τους έχει υποσχεθεί ιατρική κάλυψη σε περίπτωση που τραυματιστούν και το κυριότερο, τουρκική υπηκοότητα, το δόλωμα με το οποίο έχει καταφέρνει να στρατολογήσει μαχητές εδώ και πολλά χρόνια.

Αποστέλλοντας Σύρους μισθοφόρους στη Λιβύη, η Τουρκία αφ’ ενός αποφεύγει να στείλει δικούς της άνδρες –μέχρι στιγμής έχει στείλει μόνο 35 στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν ρόλο συμβούλου- και αφ’ ετέρου αποφεύγει μια ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ Τούρκων στρατιωτικών και Ρώσων μισθοφόρων που μάχονται στο πλευρό του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ. Αναλυτές ασφαλείας εκτιμούν ωστόσο ότι η νέα της αυτή ανάμειξή της μπορεί να ενισχύσει το αντι-τουρκικό αίσθημα στη χώρα.

Αντιδράσεις

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει στρατεύματα στο έδαφος της Λιβύης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε από το Μαρόκο, πως αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας ενός μέλους του ΟΗΕ και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ, ελπίζει σε μια «ελάχιστη διεθνή συναίνεση» στη διάσκεψη του Βερολίνου που θα διεξαχθεί την Κυριακή προκειμένου να υπάρξει μια πρόοδος προς την ειρήνη στη χώρα αυτή, που ρημάζεται από εμφύλιο πόλεμο οκτώ χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.

Συγκρατημένα αισιόδοξη σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Βερολίνο, εμφανίστηκε η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας χθες το βράδυ σε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λε Ντριάν ζητά να τηρηθεί η εκεχειρία στη Λιβύη και κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκο πώλησης όπλων

Οι προσπάθειες της Ρωσίας για εκεχειρία μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη ήταν ατελέσφορες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να στηρίξουν την κατάπαυση του πυρός μέχρι τις κρίσιμες συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο Βερολίνο την Κυριακή.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών του ιταλικού κοινοβουλίου, στον ρόλο της Ιταλίας στη λιβυκή κρίση και στις προσπάθειες επίλυσής της.

«Οι εξελίξεις στην Λιβύη μας επιβάλλουν να προβληματισθούμε για πιθανό ανασχεδιασμό της στρατιωτικής μας προσπάθειας. Θα μπορούσαμε να σκεφθούμε μια διεθνή παρουσία για να ενισχυθεί το πλαίσιο της ασφάλειας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος