Κίνα:Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ο νέος ιός-Έκτος νεκρός-Ύποπτα κρούσματα σε Αυστραλία,Φιλιππίνες (video)

Άλλο τρία θύματα του νέου κοροναϊού τύπου Sars που προκαλεί σοβαρή πνευμονία καταγράφηκαν σήμερα στην Κίνα στην πόλη Βουχάν αυξάνοντας στους έξι τους νεκρούς από τον θανάσιμο ιό που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Σήμερα η Αυστραλία ανακοίνωσε πως εξετάζει ένα ύποπτο κρούσμα το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα είναι το πρώτο εκτός Ασίας. Και από τις Φιλιππίνες ανακοινώθηκε ότι εξετάζεται ένα 5χρονο παιδί ως πιθανό πρώτο κρούσμα στη χώρα. Μέχρι στιγμής άλλα τέσσερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί εκτός κινεζικών συνόρων, όλα σε ασιατικές χώρες: ένα στη Νότια Κορέα, δύο στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, συγκάλεσε για την Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να εξεταστεί η κήρυξη «επείγουσας κατάστασης δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας». Παράλληλα, προειδοποίησε για την εμφάνιση του κοροναϊού μέσα στις ερχόμενες μέρες τόσο σε άλλες κινεζικές επαρχίες, όσο και σε άλλες χώρες.

Κίνα:Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ο νέος ιός-Έκτος νεκρός-Ύποπτα κρούσματα σε Αυστραλία,Φιλιππίνες (video)

Διεθνής συναγερμός για το νέο κοροναϊό- Σύγκληση ΠΟΥ (video)

Η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Βουχάν,  ανακοίνωσε πως το τέταρτο θύμα, ένας 89χρονος, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα τη 13η Ιανουαρίου. Ο ασθενής, ο οποίος είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και σοβαρές υποκείμενες παθήσεις (υπέρταση, διαβήτη και στεφανιαία νόσο), υπέκυψε στις 19 του μηνός, την περασμένη Κυριακή.

Από τις αρχές της Βουχάν, γνωστοποιήθηκε ότι 15 στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών έχουν διαγνωστεί με τον ιό και ένα εξ αυτών βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Όλοι τους νοσηλεύονται σε απομόνωση.

Οι αρχές έχουν επαληθεύσει συνολικά 258 κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα. Εξ αυτών τα 198 έχουν εντοπιστεί στη Βουχάν, μιας πόλης 11 εκατομμυρίων η οποία θεωρείται επίκεντρο του ιού. Από τα κρούσματα, 169 άνθρωποι νοσηλεύονται και εννέα είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο καταγράφηκε στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Φόβοι για εξάπλωση-Έλεγχοι στα αεροδρόμια

Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στις άλλες χώρες είναι σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν, όπως και στην περίπτωση ενός άνδρα στην πολιτεία Κουίνσλαντ της Αυστραλίας ο οποίος αναρρώνει σε καραντίνα στο σπίτι του στο Μπρισμπέιν και υποβάλλεται σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν νοσεί από τον ιό.

Την ίδια ώρα, οι αρχές στις Φιλιππίνες προσπαθούν να καθορίσουν από τι πάσχει ένα 5χρονο παιδί το οποίο πρόσφατα έφτασε στη χώρα από τη Βουχάν. Δείγματα εστάλησαν στην Αυστραλία και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν ιατρικούς ελέγχους στους επιβάτες που έρχονται από το Βουχάν με απευθείας πτήσεις στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ.

Κίνα:Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ο νέος ιός-Έκτος νεκρός-Ύποπτα κρούσματα σε Αυστραλία,Φιλιππίνες (video)Ανάλογοι έλεγχοι ήδη γίνονται στα αεροδρόμια στη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο, όπως και σε αεροδρόμια στο Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη.

Οι φόβοι ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της νόσου ενισχύονται καθώς εκατομμύρια Κινέζοι αναμένονται να ταξιδέψουν από και προς την Κίνα με αφορμή τις διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς μέσα στην εβδομάδα.

Το Κέντρο MRC για την Παγκόσμια Ανάλυση Λοιμωδών Νοσημάτων στο Imperial College London εκτίμησε ότι μπορεί να καταγραφούν περισσότερες από 1.700 μολύνσεις. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κάποια κρούσματα δεν θα εντοπιστούν ποτέ. Υπενθυμίζεται ότι το ξέσπασμα του ιού Sars – επίσης κορωναϊού – στοίχισε τη ζωή σε 774 άτομα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε δεκάδες χώρες, κυρίως στην Ασία.

Κίνα:Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ο νέος ιός-Έκτος νεκρός-Ύποπτα κρούσματα σε Αυστραλία,Φιλιππίνες (video)Τι γνωρίζουμε για τον ιό;

Ο νέος ιός, γνωστός επίσης ως 2019-nCoV, θεωρείται ότι είναι καινοφανές στέλεχος κοροναϊού που ταυτοποιείται για πρώτη φορά στον άνθρωπο.

Πιστεύεται ότι προέρχεται από μολυσμένα ζώα που διοχετεύτηκαν στις αγορές της Βουχάν.

Οι κοροναϊοί είναι μια ευρεία κατηγορία ιών, από τους οποίους μέχρι στιγμής μόνο οι έξι – και με τον νέο τύπο πλέον επτά- ήταν γνωστό ότι μολύνουν τον άνθρωπο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμβουλεύσει τους ανθρώπους να αποφύγουν την επαφή με ζωντανά ζώα χωρίς προστασία, να μαγειρεύουν σχολαστικά το κρέας και τα αυγά και να αποφεύγουν τη στενή επαφή με οποιονδήποτε πάσχει από συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης.

Τα σημάδια της λοίμωξης περιλαμβάνουν αναπνευστικά συμπτώματα, πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολίες στην αναπνοή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος