Κίνα-φονικός ιός: Σε καραντίνα 40 εκ. άνθρωποι – Κρούσματα σε ΗΠΑ, Γαλλία, Νεπάλ (video)

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι αρχές της Κίνας προκειμένου να σταματήσουν την εξάπλωση του κοροναϊού. Η επιδημία που συνεχώς εξαπλώνεται έχει προσβάλει 830 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 177 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 26. Δύο κρούσματα του νέου κοροναϊού, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού, επιβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας. Είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα στην Ευρώπη.

Όσο αυξάνονται τα κρούσματα όλο και περισσότερες πόλεις της Κίνας προχωρούν σε αποκλεισμό των μετακινήσεων των κατοίκων τους. Αυτή τη στιγμή 13 πόλεις είναι σε καραντίνα, όλες στην επαρχία Χουμπέι που βρίσκεται και η Γουχάν το επίκεντρο της επιδημίας. Ο πληθυσμός τους φτάνει τα 40 εκατομμύρια και οι αρχές τους καλούν να παραμείνουν στα σπίτια τους για τουλάχιστον 14 μέρες.

Στη Γουχάν η κατάσταση είναι χαοτική και οι ουρές τεράστιες από ανθρώπους που περιμένουν να εξεταστούν. Ανησυχία και πανικός. Ο κόσμος καταγγέλλει πως τους διώχνουν από τα νοσοκομεία.

Ο αγώνας των αρχών να χτίσουν νοσοκομείο για 1.000 ανθρώπους μέσα στις επόμενες μέρες αποτυπώνεται στην εικόνα με τις μπουλντόζες να δουλεύουν ασταμάτητα σε μια ακτίνα 25.000 τετραγωνικών.

Η πόλη – επίκεντρο της επιδημίας είναι έρημη και εκείνοι που κυκλοφορούν είναι κυρίως υπάλληλοι που απολυμαίνουν ή καθαρίζουν τους δρόμους. Οι μάσκες έχουν εξαντληθεί στη Γουχάν ενώ στη Σαγκάη ο κόσμος κάνει ουρές για να τις προμηθευτεί.

Αλλά και εκεί φαίνεται να υπάρχει έλλειψη. Ακόμη και στο Πεκίνο ο κόσμος ανησυχεί, με τους σταθμούς των τρένων να είναι ασυνήθιστα άδειοι. Τουρίστες που επέστρεψαν από τη Γουχάν περιγράφουν την κατάσταση. Αλγεινή εντύπωση έκανε η είδηση ότι γονείς στην Κίνα, άφησαν τα παιδιά τους μόνα στο αεροδρόμιο και ταξίδεψαν σε άλλη πόλη γιατί ο γιος τους είχε πυρετό και δεν μπορούσε να μπει στο αεροπλάνο.

Η ακτίνα του αποκλεισμού έχει πλέον εξαπλωθεί σε πολλές πόλεις και επηρεάζει πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 800 και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώθηκε πως και μία γυναίκα που έφθασε από την Γουχάν τη 13η Ιανουαρίου και διαμένει στο Σικάγο, έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό, ενώ κρούσμα ταυτοποιήθηκε και στο Νεπάλ.

Ο ασθενής στην πολιτεία της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ πάει καλά και κανένα πρόσωπο από το περιβάλλον του δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα.

Ο ιός δεν μοιάζει να είναι τόσο θανατηφόρος όπως οι προηγούμενοι κοροναϊοί. Όμως εάν εξαπλωθεί πολύ, τότε ακόμη και η χαμηλός βαθμός θνησιμότητας θα σημαίνει πολλούς θανάτους.

Στη Γαλλία, η κινεζική Πρεσβεία εντόπισε μία γυναίκα που είχε ταξιδέψει στο Παρίσι, δημοσιεύοντας φωτογραφίες στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι κατάφερε να ξεγελάσει τις αρχές και να φύγει χωρίς να εξεταστεί.

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού. Τα κρούσματα αυτά είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα στην Ευρώπη. Και οι δύο ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα.

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο δημόσιος κίνδυνος από τον κοροναϊό, επισημαίνει ο επικεφαλής Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από σύσκεψη της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων Cobra που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ. Όπως έγινε γνωστό, τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε 14 άτομα που θεωρούνταν ύποπτα να έχουν προσβληθεί από τον ιό, ήταν αρνητικά, ωστόσο, έλεγχοι πραγματοποιούνται και σε άλλα άτομα.

Ο νέος κοροναϊός στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, εάν η εξάπλωσή του διασπείρει τον «πανικό», προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ζ. Κονταξή, Λ. Παπαδοπούλου

Σχετικές ειδήσεις: Κοροναϊός: Δέκα πόλεις σε καραντίνα στην Κίνα-Θανατηφόρο κρούσμα κοντά στα ρωσοκινεζικά σύνορα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος