56η Διάσκεψη για την Ασφάλεια-Κέντρο της διεθνούς διπλωματίας το Μόναχο (video)

Ανοιχτές διενέξεις, θέματα κυβερνοασφάλειας και δημόσιας υγείας θα συζητηθούν στην  56η Διάσκεψη για την Ασφάλεια, που ξεκινά σήμερα στο Μόναχο, με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 αξιωματούχων από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων περίπου 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, ακαδημαϊκοί και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και διεθνών σχέσεων.

Κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι η «φθίνουσα αντίληψη της έννοιας της ‘Δύσης’».

Ήδη η πόλη του Μονάχου έχει μετατραπεί σε απροσπέλαστο  φρούριο καθώς έχουν ληφθεί εξαιρετικά  μέτρα ασφαλείας. Επί ποδός έχουν τεθεί περίπου 4.000 αστυνομικοί, ενώ έχει επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων μικρών ιδιωτικών αεροσκαφών, αλλά και drones.

Το ενδιαφέρον της Διάσκεψης του Μονάχου είναι ότι δεν λαμβάνονται αποφάσεις, αλλά δίνεται η δυνατότητα στους πρωταγωνιστές της διεθνούς σκηνής να συζητήσουν ανοιχτά
και να έχουν σημαντικές διμερείς επαφές.

Τέτοιες επαφές θα έχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που βρίσκονται στο Μόναχο.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Βόρεια Μακεδονία, το Κουβέιτ και τη Λιθουανία, καθώς και με τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Θα συναντηθεί, ακόμη, με τη συμπρόεδρο του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, A. Baerbock και τον αντιπρόεδρο της Kοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU, Johann Wadephul.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο κ. Δένδιας θα μετάσχει το βράδυ στη Στρογγυλή Τράπεζα για την Ασφάλεια στα Βαλκάνια, ενώ θα συναντηθεί και με τον ομόλογό του από τη Μογγολία, με τον οποίο θα υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας για τον τουρισμό και την άρση των θεωρήσεων εισόδου.

Το “Νταβός της Ασφάλειας”

Την έναρξη της Διάσκεψης θα κηρύξει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ μεταξύ των συμμετεχόντων ξεχωρίζουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, της Κίνας Γουάνγκ Γι, του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, της Ιαπωνίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι και της Ινδίας Σουμπραχμανγιάμ Γιαϊσανκάρ, οι Αμερικανοί υπουργοί Άμυνας και Ενέργειας Μαρκ Έσπερ και Νταν Μπρουϊγιέτ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα συμμετάσχει στην Διάσκεψη με πολυάριθμη αποστολή, επικεφαλής της οποίας θα είναι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Συζήτησεις στο περιθώριο για την κατάσταση στη Λιβύη

Την Κυριακή, μετά τη λήξη της Διάσκεψης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έχει συγκαλέσει την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Από την γερμανική κυβέρνηση ωστόσο έχει διευκρινιστεί ότι η συνάντηση δεν εντάσσεται υπό καμία έννοια στο πρόγραμμα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

Σχετική είδηση: Λαβρόφ και Τσαβούσογλου συναντώνται στο Μόναχο την Κυριακή

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος