Καραντίνα σε Ν. Μάκρη, Δροσερό, Λάρισα – Λήγει για Εχίνο, Φούστανη – Έλεγχοι σε οίκους ευγηρίας (video)

Στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών βρίσκεται ο οίκος ευγηρίας στη Νέα Μάκρη που έχει μπει σε καραντίνα από το βράδυ της Κυριακής μετά τον εντοπισμό 12 κρουσμάτων κορονοϊού. Τα δυο ανήκουν σε εργαζόμενους στο γηροκομείο και τα 10 σε ηλικιωμένους. Σε καραντίνα τέθηκε ο οικισμός των Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης. Λήγει η καραντίνα στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα.

Το γηροκομείο της Νέας Μάκρης επισκέφτηκαν το πρωί ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ο κ. Τσιόδρας συνομίλησε με όλους τους φιλοξενούμενους, έδωσε αυστηρές οδηγίες στο προσωπικό και ενημέρωσε ότι κάθε δύο με τρεις ημέρες, θα εξετάζονται από τον ΕΟΔΥ. Από την πλευρά του, ο κ. Αρκουμανέας ανακοίνωσε ότι θα γίνουν έλεγχοι σε όλους τους οίκους ευγηρίας της Αττικής.

Συναγερμός σήμανε το πρωί στον οικισμό των Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης όταν παρουσιάστηκε κρούσμα κορονοϊού σε ένα κοριτσάκι 15 μηνών. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έκαναν δειγματοληπτικούς ελέγχους και όχι μόνο σε συγγενικά πρόσωπα της οικογένειας.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων η περιοχή έχει μπει σε μια άτυπη καραντίνα.

Το 15 μηνών κοριτσάκι νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομειο Θεσσαλονίκης.

Στο Ιπποκράτειο νοσηλεύονται και άλλα δύο βρέφη 3 και 9 μηνών από τη Θεσσαλονίκη που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Συνολικά, για θεραπεία στο Ιπποκράτειο έχουν εισαχθεί πέντε παιδιά σε χρονικό διάστημα περίπου 30 ημερών (τα τρία προαναφερθέντα περιστατικ΄εισήχθησαν το τελευταίο 48ωρο). Ο διευθυντής της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκρατείου καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Εμ. Ροηλίδης χαρακτήρισε τυχαίο το γεγονός ότι αυτά τα τρία παιδιά βρέθηκαν θετικά και εισήχθησαν σχεδόν ταυτόχρονα στο Ιπποκράτειο.

Καθώς καταγράφονται ολοένα και νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (ξεπερνούν ήδη τα 30) αποφασίστηκε να παραταθούν για μια εβδομάδα ακόμη τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις των πολιτών στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Μύκης και Ξάνθης.

Χωρίς συμπτώματα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, περνούν τον COVID-19 τα βρέφη 3 και 6 μηνών στη Λάρισα. Τα δυο μωρά συγκαταλέγονται στα 31 θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε οικογένειες Ρομά στη Νέα Σμύρνη και βρίσκονται σε καραντίνα σε πρώην κέντρο αποκατάστασης το οποίο μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής κρουσμάτων με ήπια συμπτώματα.

Τεστ θα γίνουν και σε καταυλισμούς Ρομά στον Τύρναβο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, αλλά και στη δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας, η οποία βρίσκεται προληπτικά σε καραντίνα καθώς θετικό κρούσμα είχε επαφές με ορισμένους πρόσφυγες.

Σε καθολική καραντίνα βρίσκονται από τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας τα Ιωάννινα στα πολυσύχναστα μέχρι τώρα σημεία αναψυχής της πόλης.

Στο κέντρο της πόλης η αστυνομία έστησε μπλόκα από το πρωί, ενώ στην παραλίμνια περιοχή οι μη έχοντες τα αναγκαία έγγραφα για τη μετακίνηση τιμωρήθηκαν με χρηματικό πρόστιμο για την παραβατική συμπεριφορά.

Διϊστάμενες είναι οι γνώμες των ανθρώπων για το τελευταίο μέτρο απαγόρευσης, καθώς κάποιοι δεν μπορούν πλέον να απολαμβάνουν την καθημερινή τους άσκηση και το πανέμορφο φυσικό τοπίο της λίμνης Παμβώτιδας

Τέλος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στην καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της νόσου Covid-19 στην χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη η καραντίνα στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη, Μαρία Σταθοπούλου, Θεοδότα Τσιόπρα, Σαμί Καραμπουγιούκογλου, Μάνια Γκούσιαρη, Σωτήρης Αργύρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος