Καναδάς: 16 νεκροί από επίθεση ενόπλου (video)

Ένοπλος, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, δολοφόνησε τουλάχιστον 16 ανθρώπους στην επαρχία Νέα Σκοτία του Καναδά κατά τη διάρκεια ενός 12ωρου οργίου βίας που έγινε πλέον η αιματηρή μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Καναδάς: 16 νεκροί από επίθεση ενόπλου (video)
Ο Γκάμπριελ Γουόρτμαν- EPA/RCMP HALIFAX

Ο δράστης είναι νεκρός ωστόσο παραμένει ασαφές πώς, καθώς δεν επιβεβαιώνεται από τις αρχές η πληροφορία ότι σκοτώθηκε από αστυνομικό, όπως ασαφή είναι και τα κίνητρά του.

Πρόκειται για τον Γκάμπριελ Γουόρτμαν, 51 ετών, ο οποίος διατηρούσε οδοντοτεχνικό εργαστήριο, κοντά στο Χάλιφαξ.

Σύμφωνα με την καναδική αστυνομία, μεταμφιέστηκε σε αστυνομικό, ενώ είχε κάνει μετατροπές στο αυτοκίνητό του για να μοιάζει με περιπολικό, άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων σε διάφορες τοποθεσίες στη Νέα Σκοτία.

Ασαφή τα κίνητρα

Οι αρχές διευκρίνισαν ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να κατατείνει στο ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, ούτε υπάρχει ακόμα καμία προφανής σύνδεση ανάμεσα στον Γουόρτμαν και τα θύματά του.

Η αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου, αρχικά ειδοποιήθηκε για πυροβολισμούς σε κατοικία στη μικρή, παραθαλάσσια κοινότητα Πόρταπικ, περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια από την επαρχιακή πρωτεύουσα Χάλιφαξ. Μεταβαίνοντας επιτόπου οι αστυνομικοί εντόπισαν πολλούς νεκρούς έξω και μέσα στο οίκημα, ενώ διαπίστωσαν εμπρησμούς σε διάφορα σπίτια στην κοινότητα.

Εντόπισαν τον Γουόρτμαν ο οποίος διέφυγε χρησιμοποιώντας διάφορα αυτοκίνητα, ανάμεσά τους και αυτό που είχε τροποποιήσει ώστε να μοιάζει με περιπολικό, ενώ σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών.

Καναδάς: 16 νεκροί από επίθεση ενόπλου (video)
EPA/RCMP HALIFAX

Οι έρευνες που έγιναν στη συνέχεια αποκάλυψαν πως ο ένοπλος είχε δολοφονήσει κι άλλους ανθρώπους σε διάφορα σημεία στην επαρχία. «Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι» ποιος είναι ο απολογισμός, επισήμανε ο Κρις Λέδερ, αξιωματικός της αστυνομίας.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν η αστυνομικίνα Χάιντι Στίβενσον, 23 χρόνια στην υπηρεσία, μητέρα δύο παιδιών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Λέδερ είπε ότι η αστυνομία θα ερευνήσει εάν το μακελειό συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με την πανδημία του κορονοϊού, που οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων και καταστημάτων που δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητη.

Ο επικεφαλής της επαρχιακής κυβέρνησης στη Νέα Σκοτία Στίβεν ΜακΝιλ καταδίκασε το μακελειό ως «μια από τις πλέον αναίτιες βίαιες ενέργειες στην ιστορία της επαρχίας».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό από τη δική του πλευρά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους πολίτες στη Νέα Σκοτία να «επουλώσουν τις πληγές από αυτή την τραγωδία».

Το 1989 ένας άλλος ένοπλος είχε εκτελέσει 15 γυναίκες.

To χειρότερο μακελειό στην ιστορία της χώρας θεωρείται πως ήταν η βομβιστική ενέργεια σε αεροσκάφος της Air India το 1985, το οποίο ανατινάχθηκε πάνω από τον Ατλαντικό. Ανάμεσα στους 329 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τότε συγκαταλέγονταν 268 υπήκοοι Καναδά.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος