Κ. Μητσοτάκης: Θα κερδίσουμε τις εκλογές για να αλλάξουμε τη χώρα – Οι επόμενες κινήσεις των κομμάτων

Το δίλημμα της αυτοδυναμίας της ΝΔ επανέφερε ο πρωθυπουργός από την Φθιώτιδα, στην πρώτη του περιοδεία μετά την τραγωδία των Τεμπών. «Οι κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα είναι οι πιο κατάλληλες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι «το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα και η ΝΔ έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους».

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη παράταξη που εγγυάται τη σταθερότητα στη χώρα» επισήμανε ο Πρωθυπουργός από τη Λαμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησής του για τη στήριξη της κοινωνίας, την ανάπτυξη, την άμυνα και την οικονομία, κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν τι θα συνέβαινε εάν στο τιμόνι της χώρας -εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων- βρισκόταν μία άλλη κυβέρνηση, ενώ έστρεψε εμμέσως τα πυρά του και προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.
 
«Ο Μάιος είναι κοντά, φέρνοντας και μια νέα άνοιξη με το δικό σας διπλό μήνυμα[…] Θα κερδίσουμε τις εκλογές για να αλλάξουμε τη χώρα πιο τολμηρά, πιο αποτελεσματικά[…] Κι όσοι μιλούν για μια δήθεν συνεργασία ουσιαστικά παραπέμπουν σε παραλυσία.[…] Πώς αλλιώς να ερμηνευτούν άραγε δηλώσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά χωρίς Πρωθυπουργό αυτόν που θα έχουν επιλέξει οι πολίτες; Και τι σημαίνει αυτός ο «άγνωστος Χ» που θα ηγηθεί την επόμενη μέρα; Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εθνική τραγωδία των Τεμπών, στέλνοντας εκ νέου το μήνυμα ότι η σύγκρουση με το λεγόμενο «βαθύ κράτος» αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία.
 
Όπως είπε «δεν θα ακολουθήσω όσους ρίχνουν κομματικό δηλητήριο σε ένα εθνικό τραύμα[… ]δεν παύουν να δείχνουν την  παλιά Ελλάδα που θα πολεμήσω να αλλάξω[…] Θα επιμείνουμε πιο δυναμικά στον πόλεμο με το παρελθόν μέχρι να αλλάξει κάθε δημόσια δράση και κάθε ατομική στάση και έτσι αισθάνομαι ότι πρέπει να απαντήσουμε και σε όσους επενδύουν στη συμφορά».
 
Την ανάγκη η χώρα να έχει ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε συνέντευξή του στο Σταρ Κεντρικής Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας «ανοικτή» καθώς -όπως είπε- έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να ενσωματώνει ιδέες και στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους.
 
«Το μπλε ταιριάζει με το μπλε[…] Αλλά το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα. Πιστεύω ακράδαντα ότι στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα -το τονίζω αυτό- είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Πρώτοι σταθμοί της περιοδείας του Πρωθυπουργού, στη Φθιώτιδα, το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου όπου ενημερώθηκε για τα έργα επέκτασης και αναβάθμισης ύψους 9,8 εκατ. ευρώ, και τα Καμένα Βούρλα, όπου παρακολούθησε την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου για την αναβίωση της λουτρόπολης, τονίζοντας την προστιθέμενη αξία του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
 
Έχουμε καταφέρει συνολικά στον τουρισμό πραγματικά να αλλάξουμε «πίστα», το βλέπουμε και στη φετινή χρονιά είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών, ενώ μία παλαιότερη φωτογραφία των δύο ανδρών μονοπώλησε τον μεταξύ τους διάλογο.
 
 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, ενώ σε ειδική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης μίλησε για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 540 έργα, με εξασφαλισμένους πόρους άνω των 4 δισ. ευρώ.

Στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ο Αλέξης Τσίπρας

Την ίδια ώρα το θέμα των παρακολουθήσεων επανέρχεται στην ατζέντα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και δήλωσε ότι σε αποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί. «Είναι καιρός εκείνος που έχει στο πλευρό του δυο αμετάκλητα καταδικασμένους υπουργούς να σταματήσει να προκαλεί τη νοημοσύνη των πολιτών» απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  Στο μεταξύ, αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου:  «Εγώ δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται. «Ουδέν σχόλιον», η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη. 

Nα δώσει απαντήσεις και όχι να σιωπά για το θέμα των παρακολουθήσεων κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνο Μενουδάκο. «Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, ο ιθύνων νους, ο ηθικός αυτουργός, δυστυχώς ο πρωθυπουργός της χώρας θα είχε παραιτηθεί. Σήμερα απλά σιωπά. Δεν δίνει απαντήσεις. Όπως δεν έδωσε καμία απάντηση και στην πρόσφατη κραυγαλέα υπόθεση της Άρτεμις Σίφορντ, στέλεχος της Μeta, πρώην Facebook, η οποία ήταν υπό παρακολούθηση τόσο με τη συμβατική μέθοδο της ΕΥΠ, όσο όμως και από το παράνομο λογισμικό Predator» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι καιρός εκείνος που έχει στο πλευρό του δύο αμετάκλητα καταδικασμένους και μάλιστα για παράβαση καθήκοντος, υπουργούς του, τους κυρίους Παππά και Παπαγγελόπουλο, να σταματήσει να προκαλεί την νοημοσύνη των πολιτών» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις με αλαζονεία οδήγησαν σε τραγωδίες τόνισε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και τις δηλώσεις Ανδρουλάκη υπογραμμίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι να συζητάμε για πολιτικές.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη δήλωση του για «κυβερνήσεις πλειοψηφίας από ένα κόμμα και όχι από ένα χρώμα». «Περιγράφει λίγο αυτό που ονομάζουμε κυβερνήσεις patchwork, κουρελού δηλαδή να κλέψει κάποιους βουλευτές από άλλα κόμματα και το προαναγγέλλει, αυτά συνήθως δεν προαναγγέλονται […] μπορεί η οικογένεια Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία σε αποστασίες και μακρά παράδοση αλλά δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις δηλώσεις Μητσοτάκη σχολίασε και η Χαριλάου Τρικούπη αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «Μετά το χέρι -χέρι με τον Καρατζαφέρη, ο κ. Μητσοτάκης με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις. Όμως, το 2023 δεν είναι 1965.».

Κόντρες για το μετεκλογικό τοπίο

Νέο γύρο αντιδράσεων προκαλεί η θέση Ανδρουλάκη ότι θα προτείνει άλλο πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού.

«Εξακολουθούμε να έχουμε ως στόχο την αυτοδυναμία, γιατί θεωρούμε ότι είναι καλό για τον τόπο. Η Ελλάδα ανέβηκε αρκετά σκαλιά, καλό είναι αυτή η πορεία να μη σπαταληθεί και να μπούμε σε κύκλο αναταράξεων, Δεν είμαστε μακριά από αυτό τον στόχο» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Mega.

«Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις χρεοκόπησαν τη χώρα κι όχι οι συμμαχικές[…] Μπορούμε να έχουμε μία συμμαχική δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση. Βασικός αντίπαλος αυτή τη στιγμή δεν είναι η ΝΔ, είναι να έρθει ο κόσμος να ψηφίσει, γι’ αυτό παλεύουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων στο Mega o Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο άγνωστος Χ δεν είναι το όνομα του πρωθυπουργού αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών σημειώνουν από το ΠΑΣΟΚ.

«Το δεύτερο στοιχείο, είναι ότι εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργούς δύο πρόσωπα τα οποία έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί και έχουν αποδοκιμαστεί από τον ελληνικό λαό» τόνισε ο Παναγιώτης Δουδωνής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τα επικρατέστερα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Μαρίνα Παπαδάκη, όπως όλα δείχνουν, απομένει λιγότερο από ένας μήνας για την προκήρυξη των εκλογών, τις οποίες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετήσει -το ακούσαμε και απόψε από τη Λαμία- για τον Μάιο. Όπως ανέφερε η πολτική συντάκτρια δύο οι επικρατέστερες ημερομηνίες: η 21η Μαΐου και η 28η Μαΐου.

Η Βουλή κλείνει τις εργασίες της για τις διακοπές του Πάσχα τη Μεγάλη Τρίτη (11 Απριλίου). Ως εκ τούτου, η προκήρυξη των εκλογών τοποθετείται πιθανότατα στις 24 Απριλίου. Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην ΠτΔ και στη συνέχεια θα πρέπει να οριστεί νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, στη θέση του Μάκη Βορίδη και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη θέση του Γιάννη Οικονόμου που κατεβαίνει στη Φθιώτιδα.

Τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης

Αύριο συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και μένει να δούμε εάν θα είναι η τελευταία συνεδρίαση, καθώς μπορεί να γίνει ακόμη ένα, σημείωσε ακόμα στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, η Μ. Παπαδάκη.

Στην τελική λοιπόν ευθεία, το τρίπτυχο που θέτει το κυβερνών κόμμα είναι το σύνθημα: «Προτάσεις, Λύσεις και Έργα», με τον πρωθυπουργό να βγαίνει ο ίδιος μπροστά, θέτοντας εκ νέου το δίλημμα της προόδου ή της οπισθοδρόμησης.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου για την επόμενη τετραετία είναι ήδη έτοιμοι. Θα παρουσιαστούν με την προκήρυξη των εκλογών, ενώ στην «προμετωπίδα» του προεκλογικού αγώνα τίθενται τόσο οι καλύτεροι μισθοί, αλλά και αυτό που η γαλάζια παράταξη αποκαλεί «πόλεμο με το βαθύ κράτος» (στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι προτεινόμενες αλλαγές για τη συνταγματική αναθεώρηση).

Το επόμενο διάστημα εντείνονται και οι περιοδείες του πρωθυπουργού. Στις 4 και 5 Απριλίου θα βρεθεί στα Γιάννενα, ενώ «ανοικτή» παραμένει και μία περιοδεία στον Έβρο.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτιά από την πρώτη Κυριακή για σταθερότητα με προοδευτική Κυβέρνηση

Ούτε δεύτερες, ούτε τρίτες εκλογές είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Κουμουνδούρου, τονίζοντας η πολιτική σταθερότητα εξασφαλίζεται με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη κάλπη και το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με προοπτική 4ετιας. Κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ δεν θα μακροημερεύσει, όπως τόνισε νωρίτερα και ο Α. Τσίπρας.

Από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός του δόγματος «δεν γνωρίζω» δεν μπορεί να πείσει τους Ελληνες πολίτες, και υπογραμμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης.

Ο κ. Τσίπρας εξορμά στην ελληνική περιφέρεια ki αύριο περιοδεύει σε Βοιωτία και Φθιώτιδα συνεχίζοντας την επικοινωνία με τους πολίτες. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα ορίζει ευκρινώς τις προτεραιότητες της προοδευτικής κυβέρνησης έναντι της ΝΔ.

Στο κοντινό μέλλον θα κλείσουν τα ψηφοδέλτια και θα γίνει η παρουσία της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ αίρει την αποχή από τις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλης προκειμένου να υπερψηφίσει τα μέτρα στήριξης πληγέντων και συγγενών θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Να σημειωθεί ότι η άρση της αποχής από τις ψηφοφορίες αφορά αποκλειστικά και μόνο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Γιάννης Φασουλάς – Επιμέλεια: Μαρίνα Παπαδάκη

Σχετικά Άρθρα: Μητσοτάκης: Δεν θα ακολουθήσω εκείνους που ρίχνουν «κομματικό δηλητήριο» πάνω σε ένα εθνικό τραύμα

Εκλογές 2023: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις κάλπες Μαΐου – Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: Ο κ. Μητσοτάκης με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος