ΗΠΑ: “Ντόμινο” διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις-Σε κρίσιμη κατάσταση Ελληνοαμερικανός αστυνομικός-Τζ. Φλόϊντ: “Ο μπαμπάς μου άλλαξε τον κόσμο” (video)

Κοχλάζει η λαϊκή οργή στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς συμπληρώνεται μία εβδομάδα επεισοδιακών και αιματηρών διαδηλώσεων, ταραχών και καταστροφών. Ένας 29χρονος Ελληνοαμερικανός αστυνομικός, ο Σέι Μικαλόνης, δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι στο Λας Βέγκας και δίνει μάχη για τη ζωή του, ενώ συνελήφθη ο δράστης, ένας νεαρός Πορτορικανός. “Ο μπαμπάς μου άλλαξε τον κόσμο”, είπε μπροστά στις κάμερες η 6χρονη κόρη του Τζορτζ Φλόιντ, Τζιάνα.

Με το που πέφτει το σκοτάδι, οι διαδηλωτές αψηφούν τις απαγορεύσεις και βγαίνουν στους δρόμους για να συγκρουστούν με δυνάμεις της αστυνομίας και της εθνοφρουράς.

Άνδρες της Εθνοφρουράς παρατάσσονται στα σκαλιά του μνημείου Λίνκολν, ενώ στο Καπιτώλιο ο κόσμος ζητά από τους αστυνομικούς να δείξουν αλληλεγγύη.

Συγκρούσεις και στο Πόρτλαντ με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων. Πριν τα επεισόδια εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ξαπλώσει στο έδαφος συμβολικά ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη…

Στο Σιάτλ ο κόσμος προσπαθεί να προφυλαχθεί από τα δακρυγόνα με ομπρέλες.

Στο Χιούστον πήραν μέρος και έφιπποι διαδηλωτές.

Λεηλασίες καταστημάτων και συλλήψεις στη Νέα Υόρκη. Επίθεση δέχτηκαν δημοσιογράφοι του Associated Press από τους αστυνομικούς, παρόλο που εκείνοι τους ανέφεραν την ιδιότητά τους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε νέα επίσκεψη σε εκκλησία. Η κάμερα μάλιστα τον κατέγραψε να ζητά από τη σύζυγό του να χαμογελάσει την στιγμή της φωτογράφησης.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ πήρε αποστάσεις από τη φωτογράφηση του Αμερικανού προέδρου με τη Βίβλο ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του στην ανάπτυξη του στρατού.

«Η επιλογή της χρήσης στρατιωτικών δυνάμεων εν ενεργεία σε ρόλο επιβολής του νόμου θα πρέπει να είναι μόνο έσχατη λύση ανάγκης και (να εφαρμόζεται) στις πιο επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις. Δεν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση τώρα», δήλωσε ο Έσπερ.

Για τις φρικτές στιγμές που έζησαν μίλησαν οι δύο φοιτητές που δέχτηκαν επίθεση με τέιζερ στην Ατλάντα από αστυνομικούς που τους έλεγαν πως θα τους σκοτώσουν.

Oι κατηγορίες

Οι έξι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν ήδη κατηγορίες για βιαιοπραγία.

Εν τω μεταξύ, αυξήθηκε σε ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού η κατηγορία για τον λευκό πρώην αστυνομικό που κατηγορείται για τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ στην Μινεάπολη των ΗΠΑ. Κατηγορίες για συναυτουργία και συνέργεια σε δολοφονία δεύτερου βαθμού θα απαγγελθούν και στους άλλους τρεις αστυνομίες που εμπλέκονται στην υπόθεση. Η κατηγορία, – φόνου δεύτερου βαθμού – επιφέρει ποινή κάθειρξης έως και 40 χρόνια.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα Κιθ Έλισον εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους άλλους τρεις αστυνομικούς και αύξησε την εγγύηση σε κάθε έναν από αυτούς σε 1 εκατομμύριο δολάρια.

Οι άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση– ο Τόμας Λέιν, ο Αλεξάντερ Κουένγκ και ο Του Θάο, θα κατηγορηθούν για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία του Φλόιντ.

Ο Μπέντζαμιν Κραμπ, ο δικηγόρος της οικογένειας Φλόιντ, με tweet του ανέφερε ότι η οικογένεια υποδέχθηκε την είδηση ως μια “γλυκόπικρη στιγμή” και ήταν “πολύ ικανοποιημένοι” που ο Έλισον αύξησε την κατηγορία εναντίον του Σόβιν και απήγγειλε κατηγορίες και στους άλλους εμπλεκόμενους αστυνομικούς.

Σε συνέντευξη του στο CNN, ο Κραμπ πρόσθεσε πως ειπώθηκε στην οικογένεια Φλόιντ ότι η έρευνα συνεχίζεται και πως οι κατηγορίες μπορεί να τροποποιηθούν ξανά. Η οικογένεια, τόνισε ο δικηγόρος, πιστεύει ότι ο Σόβιν μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με κατηγορία φόνου πρώτου βαθμού.

Συγκλονίζει η 6χρονη κόρη του Τζορτζ Φλόιντ

“Ο μπαμπάς μου άλλαξε τον κόσμο”, λέει πάνω στους ώμους του αδελφικού φίλου του πατέρα της, η 6χρονη Τζιάνα Φλόιντ, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

«Θέλει να ξέρει πώς πέθανε και το μόνο που μπορώ να της πω είναι ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει», λέει η πρώην σύζυγος του Τζορτζ Φλόιντ, Ρόξι Ουάσινγκτον.

Η οικογένεια του Φλόιντ έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαδηλώσεις, έχοντας γίνει σημείο αναφοράς στη λαϊκή απαίτηση για απόδοση δικαιοσύνης.

«Ήθελα όλοι να μάθουν τι μας στέρησαν οι αστυνομικοί. Η Τζιάνα δεν έχει πατέρα. Δεν θα την δει ποτέ να μεγαλώνει, να αποφοιτά, δεν θα την παραδώσει νύφη, λέει συγκινημένη η Ουάσινγκτον.

Στήριγμά της τη δύσκολη αυτή ώρα, ο πρώην παίκτης του NBA, Στέφεν Τζάκσον, που είχε αδερφική σχέση με τον Φλόιντ.

Στα κοινωνικά δίκτυα, οι διάσημοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, αναρτώντας στους λογαριασμούς τους τις εικονιζόμενες μαύρες φωτογραφίες.

Αίσθηση έχει προκαλέσει αυτή της μικρής κόρης του Προέδρου Τραμπ. Η Τίφανι Τραμπ έβαλε για λεζάντα τα λόγια της συγγραφέως Ελεν Κέλερ ” μόνοι μπορούμε να πετύχουμε τόσα λίγα. Μαζί τόσα πολλά”.

Πηγή: ΕΡΤ1 με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Άννα Παπασωτηρίου
Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Σχετική είδηση: Εκτεταμένα επεισόδια κοντά στον Λευκό Οίκο-1.600 στρατιώτες έτοιμοι να επέμβουν-Πολιτική κόντρα (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος