ΗΠΑ: Η φωτιά στη Καλιφόρνια πιθανότατα θα μαίνεται όλο τον Αύγουστο

Έως τα τέλη Αυγούστου εκτιμούν οι αρχές ότι θα συνεχιστεί η μάχη για την κατάσβεση της μεγαλύτερης πυρκαγιάς στην ιστορία της Καλιφόρνια.

Η πυρκαγιά του Μεντοτσίνο, όπως ονομάζεται, η οποία έχει κατακάψει μία περιοχή ανάλογης έκτασης με εκείνη του Λος Άντζελες, βρίσκεται μόλις κατά το 1/3 υπό έλεγχο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και τα πολύ χαμηλά επίπεδα υγρασίας δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Περισσότεροι από 14.000 πυροσβέστες που έχουν φθάσει απ’ όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και ακόμη από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία προσπαθούν σήμερα να αντιμετωπίσουν τις γιγάντιες πυρκαγιές που έχουν κάνει στάχτη εδώ και σχεδόν έναν μήνα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα.

Από τις 27 Ιουλίου, η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνια με τον όνομα “Σύμπλεγμα Μεντοτσίνο”, έχει ήδη καταβροχθίσει περίπου 1.200.000 στρέμματα. Έχει τεθεί υπό έλεγχο μόλις κατά 34% και συνεχίζει την τρελή κούρσα της μέσα από τους δενδρόφυτους λόφους γύρω από την λίμνη Κλίαρ, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Η δυσκολία πρόσβασης στην περιοχή καθώς και η ξηρασία και η ζέστη περιπλέκουν το έργο των πυροσβεστών, υπογράμμισε η αρμόδια αρχή της Καλιφόρνιας, η CalFire. Το «Σύμπλεγμα Μεντοτσίνο» έχει καταστρέψει τουλάχιστον 143 κτίσματα, μεταξύ των οποίων 75 κατοικίες, ενώ απειλούνται περισσότερες από 11.000 άλλες δομές.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την υπόλοιπη εβδομάδα κάνουν λόγο για συνέχιση της ζέστης και της ξηρασίας που ευνοούν τις πυρκαγιές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε «συνεχή» επαφή με τις αρχές στην Καλιφόρνια, ενώ υποσχέθηκε να εξετάσει τι μπορεί να γίνει για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και τη μείωση του κινδύνου των πυρκαγιών.

«Η κυβέρνησή μου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές και τις πολιτειακές αρχές», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησης του με επιχειρηματίες σε ένα από τα ιδιόκτητα γήπεδα γκολφ και θέρετρα που του ανήκουν στο Νιού Τζέρσεϊ, όπου κάνει διακοπές.

«Θα κάνουμε μερικές συναντήσεις για αυτό διότι υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αμβλύνεις αυτό που γίνεται», πρόσθεσε ο Τραμπ αναφερόμενος στις πυρκαγιές.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ