ΗΠΑ-Δολοφονία Τζ. Φλόιντ: “Φλέγεται” η Μινεάπολις -Αφέθηκε ελεύθερος ο δημοσιογράφος του CNN (video)

Συνεχίζονται για τρίτη νύχτα οι ταραχές μετά τη δολοφονία του άοπλου 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ την περασμένη Δευτέρα από αστυνομικούς ως αποτέλεσμα αναίτιας ρατσιστικής βίας κατά τη σύλληψή του. Το αστυνομικό τμήμα όπου πιστεύεται ότι εργάζονταν οι 4 αστυνομικοί που ευθύνονται για το θάνατό του παραδόθηκε στις φλόγες πολιορκημένο από το οργισμένο πλήθος που εισέβαλε μέσα. Οι αστυνομικοί πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν και δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Διαμαρτυρίες οργής σημειώνονται επίσης στους δρόμους του Σικάγο, του Λος Άντζελες και ειδικά στο Κεντάκι, όπου σημειώνονται επίσης εκτεταμένα επεισόδια στο Λουισβιλ εκεί όπου άλλη μια αφροαμερικανή η Μπριόνα Τέιλορ είχε δολοφονηθεί από αστυνομικά πυρά στο σπίτι της. Ελεύθερος αφέθηκε, νωρίτερα, ο δημοσιογράφος του CNN που συνελήφθη από την αστυνομία, ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Μινεάπολις.

ΗΠΑ-Δολοφονία Τζ. Φλόιντ: “Φλέγεται” η Μινεάπολις -Αφέθηκε ελεύθερος ο δημοσιογράφος του CNN (video)
EPA/TANNEN MAURY

Ο Αφροαμερικανός ρεπόρτερ Ομάρ Χιμένες μόλις είχε δείξει στην κάμερα τη σύλληψη ενός διαδηλωτή όταν περίπου έξι λευκοί αστυνομικοί τον περικύκλωσαν και φόρεσαν χειροπέδες στον ίδιο και στα τρία μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου και τους απομάκρυναν από το σημείο.

«Μπορούμε να μετακινηθούμε στο σημείο που θέλετε», δήλωσε στους αστυνομικούς που φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατούσαν ασπίδες, προτού εξηγήσει ότι ο ίδιος και το τηλεοπτικό συνεργείο είναι δημοσιογράφοι. «Φεύγουμε από τη μέση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τους συνέλαβε επειδή δεν υπάκουσαν στις εντολές να μετακινηθούν από το σημείο όπου βρίσκονταν.

Ο Χιμένες είπε ότι το πλήρωμα στεκόταν σε έναν δρόμο για περίπου μιάμιση ώρα πριν την επέμβαση της αστυνομίας. Μετακινήθηκαν σε μια γωνία για να φύγουν από την μέση.

Πάνω από μια ώρα αργότερα, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Αυτό που μου έδωσε μια κάποια ανακούφιση ήταν ότι συνέβη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση», δήλωσε ο Χιμένες στους τηλεθεατές μετά την απελευθέρωσή του. «Δεν χρειάζεται να αμφιβάλλεις για την ιστορία μου, δεν φιλτράρεται με κανέναν τρόπο. Την είδες με τα ίδια σου τα μάτια».

Τα πλάνα της σύλληψης μπορεί να κλιμακώσουν τη φυλετική ένταση στην πόλη και σε ολόκληρη τη χώρα, όπου έχουν πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο Χιμένες είναι μαύρος, ενώ οι περισσότεροι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν ήταν λευκοί.


«Ένας ρεπόρτερ του CNN και η ομάδα παραγωγής του συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στην Μινεάπολη επειδή έκαναν τη δουλειά τους, παρά την ταυτοποίησή τους – μια σαφή παραβίαση των δικαιωμάτων τους της Πρώτης Τροπολογίας. Οι αρχές στη Μινεσότα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη, πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τους τρεις εργαζομένους του CNN», ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο σε ανάρτηση στο Twitter πριν τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου αφεθούν ελεύθεροι.

Ο παρουσιαστής του CNN Τζον Μπέρμαν είπε στους τηλεθεατές περίπου μία ώρα μετά τις συλλήψεις ότι ο πρόεδρος του δικτύου Άνταμ Ζάκερ συνομίλησε με τον κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Ουόλς, ο οποίος είπε ότι «ζήτησε βαθύτατα συγγνώμη» και εργάζεται για να απελευθερωθούν ο δημοσιογράφος και τα μέλη του συνεργείου.

ΗΠΑ-Δολοφονία Τζ. Φλόιντ: “Φλέγεται” η Μινεάπολις -Αφέθηκε ελεύθερος ο δημοσιογράφος του CNN (video)
EPA/CRAIG LASSIG

Οι αρχές της Μινεάπολις ανακοίνωσαν ότι κινητοποιούνται 500 μέλη της Εθνοφρουράς. Η τροχαία της Μινεσότα εξάλλου ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 200 στελέχη της και ελικόπτερα.

Βίντεο από την ώρα που οι αστυνομικοί εκκενώνουν το κτήριο κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με το CNN υπάρχει ένα νεκρός από πυροβολισμό, κοντά στο σημείο των διαδηλώσεων, οι συνθήκες θανάτου του οποίου είναι υπό διερεύνηση.

Από χθες αστυνομικοί είχαν στήσει φράγματα για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν δημιουργήσει δικά τους αυτοσχέδια οδοφράγματα. Οι ταραχές συνεχίζονταν όλη νύχτα έγινε και πάλι ρίψη χημικών και βομβίδων κρότου, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες, μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα. Υπήρξαν και σήμερα αναφορές για λεηλασίες καταστημάτων.

Την ίδια ώρα διαδηλώσεις ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις της χώρας. Από το Λούιβιλ του Κεντάκι έως το Ντένβερ όπου οδηγός πέφτει με το αυτοκίνητό σε διαδηλωτής χτυπά διαδηλωτή, μέχρι το Φοινιξ Αριζόνα και τη Νέα Υόρκη όπου η αστυνομία προχώρησε σε 40 συλλήψεις.
Πολλοί ήταν αυτοί που διαδήλωναν ειρηνικά εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τα επεισόδια.

Διαδηλώσεις γίνονται στο Σικάγο, και το Λος Άντζελες και το Μέμφις, όπου από την περιοχή του Κεντάκι έρχονται πληροφορίες για εκτεταμένα επεισόδια και πυροβολισμούς.

Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση αποπέμφθηκαν την Τρίτη από το σώμα, αλλά παραμένουν ελεύθεροι όσο παραμένει ανοικτή η έρευνα. Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, που ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον τους, έλαβε την απάντηση ότι αυτό δεν είναι εφικτό όσο γίνεται συλλογή στοιχείων.

Τα βίντεο που τράβηξαν περαστικοί το βράδυ της Δευτέρας εικονίζουν τον Φλόιντ, με το πρόσωπο στο πεζοδρόμιο και χειροπέδες περασμένες πισθάγκωνα, να επαναλαμβάνει «δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω» καθώς ένας λευκός αστυνομικός πιέζει το αριστερό του γόνατο στον σβέρκο του. Άλλα βιντεο καταρρίπτουν ισχυρισμούς ότι αντιστάθηκε στην προσαγωγή του η οποία έγινε με αφορμή καταγγελία ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει πλαστό χαρτονόμισμα.

Ο αστυνομικός που τον πατούσε με το γόνατό του μέχρι να αφήσει την τελευταία του ανάσα έχει δεχθεί 18 καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας και όμως δεν είχε απομακρυνθεί από το σώμα.

ΗΠΑ-Δολοφονία Τζ. Φλόιντ: “Φλέγεται” η Μινεάπολις -Αφέθηκε ελεύθερος ο δημοσιογράφος του CNN (video)Τραμπ: «Όταν αρχίζει λεηλασία, αρχίζουν και τα πυρά»-Παρέμβαση από το Twitter

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα στείλει την Εθνοφρουρά να «κάνει τη δουλειά όπως πρέπει» αν “ο αδύναμος ακρο-αριστερός δήμαρχος της Μινεάπολις δεν καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση”. Χαρακτήρισε “αλήτες” όσους μετέχουν στις διαδηλώσεις και διεμήνυσε ότι «όταν αρχίζει λεηλασία, αρχίζουν και τα πυρά», μια ανάρτηση η οποία επισημάνθηκε από το twitter ως μήνυμα που παραβίασε τους κανόνες του σχετικά με τον εγκωμιασμό πράξεων βίας, αλλά διατηρείται προσβάσιμο για λόγους δημόσιου συμφέροντος.

ΗΠΑ-Δολοφονία Τζ. Φλόιντ: “Φλέγεται” η Μινεάπολις -Αφέθηκε ελεύθερος ο δημοσιογράφος του CNN (video)

ΗΠΑ-Δολοφονία Τζ. Φλόιντ: “Φλέγεται” η Μινεάπολις -Αφέθηκε ελεύθερος ο δημοσιογράφος του CNN (video)Ο πρόεδρος Τραμπ «αγανάκτησε» όταν είδε το βίντεο της τραγωδίας, διαβεβαίωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι. «Σήκωσε αμέσως το τηλέφωνο» και πήρε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) για να εξασφαλίσει ότι θα αρχίσει άμεσα να διενεργεί έρευνα για την υπόθεση, αφηγήθηκε η ίδια, λέγοντας πως ο αρχηγός του κράτους «θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η Δημοκρατική πρόεδρος Νάνσι Πελόσι χαρακτήρισε από τη δική της πλευρά «φόνο» τον θάνατο του Φλόιντ.

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ζητούν διερεύνηση ενδεχόμενης αντισυνταγματικής συμπεριφοράς της αστυνομίας

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων που τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών ζήτησε χθες, Πέμπτη, από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διερευνήσει τη συστηματική ανάρμοστη συμπεριφορά της αστυνομίας, μετά τις αυξανόμενες δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

Οι δολοφονίες του Τζορτζ Φλόιντ αλλά και της Μπριόνα Τέιλορ, που πυροβολήθηκε στο διαμέρισμα της στο Λούισβιλ του Κεντάκι, όπως του Αχμάντ Αρμπερι που πυροβολήθηκε τρεις φορές εξ επαφής προκαλούν ερωτήματα για εμπλοκή της αστυνομίας σε ένα «πλαίσιο ή πρακτική αντισυνταγματικής συμπεριφοράς», όπως ανέφεραν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, ο πρόεδρος της επιτροπής Τζέρολντ Νάντλερ, αλλά και άλλα μέλη της που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Η υπόθεση θυμίζει στους περισσότερους εκείνη τη Έρικ Γκάρνερ, του μαύρου που είχε πεθάνει από ασφυξία το 2014 στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς. Είχε πει ακριβώς την ίδια φράση, «δεν μπορώ να αναπνεύσω», που έχει μετατραπεί σε σύνθημα του κινήματος Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»).

Εξάλλου – πάλι στη Μινεσότα – το 2016 ένας μαύρος οδηγός, ο Φιλάντο Καστίλ, έπεσε κατά τη διάρκεια συνηθισμένου ελέγχου από την αστυνομία μπροστά στα μάτια της συντρόφου και ενός μικρού κοριτσιού.

Ο πρώην αστέρας του αμερικάνικου φούτμπολ Κόλιν Κάπερνικ, που είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ για τη διαμαρτυρία του — γονάτιζε — κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του αμερικανικού εθνικού ύμνου πριν από τους αγώνες και μπήκε στη μαύρη λίστα του NFL, τάχθηκε χθες υπέρ των διαδηλωτών που αξιώνουν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Όταν η πολιτισμένη συμπεριφορά οδηγεί στον θάνατο, η μοναδική λογική αντίδραση είναι η εξέγερση», έγραψε ο Κάπερνικ, 32 ετών, στον λογαριασμό του στο Twitter. «Θ’ αρχίσει να βρέχει εκκλήσεις για ειρήνη, κι όταν έρθουν, θα συναντήσουν αυτά μη ακουόντων, διότι ήταν η δική σας βία αυτή που προκάλεσε αυτή την αντίσταση. Έχουμε δικαίωμα να δώσουμε μάχη αντιδρώντας. Αναπαύσου δυνατός Τζορτζ Φλόιντ», πρόσθεσε.

Πέραν του Κάπερνικ, υπήρξαν πολύ ακόμη αστέρες του αθλητισμού που αντέδρασαν, όπως ο μπασκετμπολίστας Λεμπρόν Τζέιμς, ο Έρβιν Μάτζικ Τζόνσον, ο πρώην παίκτης των Bulls και νυν προπονητής των Golden State Warriors Στιβ Κερ, που παίρνει συχνά τα τελευταία χρόνια δημόσια θέση για κοινωνικά ζητήματα στη χώρα του, όλοι τους μιλούν για φόνο.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Σχετική είδηση: Δεύτερη νύχτα συγκρούσεων στη Μινεάπολη για τον θάνατο του Αφροαμερικανού απο αστυνομικούς (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος