Η τήρηση των μέτρων οδηγός για την επιστροφή στην κανονικότητα-Τα σχέδια της κυβέρνησης (video)

Η θετική ανταπόκριση των πολιτών τις κρίσιμες ημέρες του Πάσχα στις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συνεστιάσεων, αλλά και η πορεία που παρουσιάζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες, φέρνουν πιο κοντά την επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα.  

Υπενθυμίζεται ότι τα επιπλέον αυστηρότερα μέτρα για το Πάσχα ισχύουν έως απόψε τα μεσάνυχτα, ενώ γενικότερα σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις αλλά και τη λειτουργία των καταστημάτων, ισχύουν ως τις 27 Απριλίου, επομένως μέχρι τότε η κυβέρνηση θα επικαιροποιήσει το τι πρόκειται να ισχύσει για την επόμενο διάστημα. Το Σαββατοκύριακο πριν ή την 27 Απριλίου αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργός για τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την καραντίνα, πάντοτε με γνώμονα τις εισηγήσεις των επιστημόνων και τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα.

Κομβική θεωρείται η 4η Μαΐου για τη σταδιακή εφαρμογή του προγράμματος άρσης των περιορισμών.

«Η χώρα μας πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής, να παραμείνουμε συνεπείς να τηρούμε τα μέτρα για να προχωρήσουμε σταδιακά στην άρση τους», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ την Κυριακή του Πάσχα, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Έως σήμερα στην Ελλάδα 113 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 2.235 βρέθηκαν θετικοί στον ιό, 67 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 39 πήραν εξιτήριο από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στη σημασία επίδειξης πειθαρχίας, για πολλούς μήνες, εστίασε και ο Ηλίας Μόσιαλος ώστε να μην παρατηρηθούν δυσάρεστες ανατροπές.

Μιλώντας χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό, για την επόμενη μέρα, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό, τόνισε ότι έχει ανοίξει «ο δρόμος για την σταδιακή άρση των περιορισμών στην Ελλάδα καθώς έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής από την εφαρμογή τους».

«Πειθαρχία θα πρέπει να δείξουμε και για πολλούς επόμενους μήνες» τονίζει, πάντως, ο καθηγητής, εξηγώντας πως εάν αρχίσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πάρουμε ένα μεγαλύτερο ρίσκο αφού ο κορονοϊός δεν έχει εξαλειφθεί από την ανθρωπότητα κι επομένως θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί από εδώ και πέρα, επιστρέφοντας σταδιακά στην καθημερινότητα μας.

Οι συμπολίτες μας στη συντριπτική πλειοψηφία τους τήρησαν τις οδηγίες. Ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία και αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη παρακαταθήκη για την περαιτέρω πορεία, οδεύοντας προς μια σταδιακή, αλλά συντεταγμένη αποκλιμάκωση των μέτρων, τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

Στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε και ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στο πρωί στην ΕΡΤ.

Στ. Μαυροειδάκος: Οι Έλληνες αποφασισμένοι πειθάρχησαν στα μέτρα

Παρατηρήθηκε κάποια στιγμή το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα ένας συνωστισμός στον Φλοίσβο, αλλά αντιμετωπίστηκε άμεσα. Οι Έλληνες ήταν αποφασισμένοι, πειθάρχησαν στα μέτρα είπε στην ΕΡΤ ο Στράτος Μαυροειδάκος, Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, σε ό,τι αφορά το Πάσχα, από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου έως και χθες στις 15:00 το μεσημέρι ανήμερα, καταγράφηκαν 137 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις με αυτοκίνητο, κυρίως στην Αττική, ενώ σε 90 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν και οι άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για 60 ημέρες, ενώ συνολικά βεβαιώθηκαν συνολικά 981 άσκοπες μετακινήσεις.

Σε ό,τι αφορά παραβιάσεις στη λειτουργία των καταστημάτων 7 άτομα συνελήφθησαν και επιβλήθηκε πρόστιμο από 5.000 ευρώ για 4 παραβάσεις. Το πρόστιμο που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 5.000 ευρώ.

Πηγή ΕΡΤ-Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος