Η πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στον ελληνικό τουρισμό μετά την πτώχευση της Thomas Cook (video)

Στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών έγινε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης για τις συνέπειες από την πτώχευση της Thomas Cook, που προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στον ελληνικό τουρισμό.

Σε 2-μέρες θα υπάρξει νέα σύσκεψη προκειμένου να υπάρχει καλύτερη εικόνα και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Πάντως, σε πρώτη φάση αξιολογείται η απαλλαγή από το τέλος διαμονής για συγκεκριμένη περίοδο και συγκεκριμένες εταιρίες όπως τόνισε χαρακτηριστικά πηγή που συμμετείχε στη σύσκεψη.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει και τα πρώτα αεροσκάφη έχουν φτάσει σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω, με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη να σημειώνει ότι τα έξοδα έχουν ρυθμιστεί για την μεταφορά και τον επαναπατρισμό των τουριστών. Πρόσθεσε ακόμη, ότι η οικονομική κατάρρευση του αρχαιότερου ταξιδιωτικού πρακτορείου, Thomas Cook, αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη για την τουριστική βιομηχανία πανευρωπαϊκά που αγγίζει και την ελληνική αγορά. Παράλληλα, στον αέρα βρίσκονται 22.000 θέσεις εργασίας.

Τουριστικοί παράγοντες στο Λονδίνο εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό δεν αναμένεται να είναι μεγάλες για την φετινή περίοδο, καθώς είναι διασφαλισμένα τα πακέτα του βρετανικού ομίλου προς την Ελλάδα μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου. Σημειώνουν ωστόσο, ότι σημαντικό για το επόμενο διάστημα θα είναι η διατήρηση του πτητικού έργου από τους μελλοντικούς αντικαταστάτες της Thomas Cook. Συγκεκριμένο σχέδιο και δράσεις για την προστασία του ελληνικού τουρισμού, ζήτησαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Την άμεση αξιολόγηση της πρότασης διακοπής του τέλους διαμονής στα πληγέντα – από το λουκέτο του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων Thomas Cook -ξενοδοχεία, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ως μια πρώτη δράση, για το εν λόγω ζήτημα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών και μετά τη σημερινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο, παρουσία και του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, οι αρμόδιες αρχές αναμένουν την πλήρη εικόνα προτού ληφθεί κάθε απόφαση. Κατά συνέπεια τις επόμενες ώρες θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση αν θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στην αναστολή της καταβολής του τέλους διαμονής. Αυτό, όπως τονίζεται, θα αφορά συγκεκριμένα ξενοδοχεία και θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ, αν τελικά επικυρωθεί.

Σαφή εικόνα θα προκύψει, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, από τα στοιχεία που θα αποστείλουν στο υπουργείο οι ξενοδόχοι, κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί. Αν τα δεδομένα ωστόσο το επιτρέψουν θα ανακοινωθούν και παρεμβάσεις και σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, των εν λόγω επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, οι τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα το διάστημα αυτό, μέσω της Thomas Cook ανέρχονται σε 50.000.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Σχετική είδηση: Σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών για τις συνέπειες της πτώχευσης της Thomas Cook

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος