Η πανδημία του κορονοϊού και οι επιπτώσεις στα συμβούλια των υπ. Δικαιοσύνης & Άμυνας της ΕΕ

Οι υπουργοί Άμυνας και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εξετάσουν στα συμβούλιά τους, τα οποία θα διεξαχθούν αργότερα σήμερα μέσω βιντεοδιάσκεψης, τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη. Το συμβούλιο των υπουργών Άμυνας προγραμματίζεται να αρχίσει στις 11:00 (ώρα Ελλάδας). Το συμβούλιο των υπουργών Άμυνας προγραμματίζεται να αρχίσει στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης θα συζητήσουν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και την κατάσταση στις φυλακές, όπου θεωρείται πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να εντοπιστούν εστίες μόλυνσης.
Επίσης αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι και η άκρως αμφιλεγόμενη αντίδραση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας, στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απέκτησε εξαιρετικά ευρείες εξουσίες επ’ αόριστον.

Η Βουδαπέστη αντιδρά έντονα στις επικρίσεις εταίρων της στην ΕΕ για τα μέτρα που έλαβε. Ο Όρμπαν εξασφάλισε από το κοινοβούλιο πράσινο φως για να κυβερνά με διατάγματα, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, κάτι που η κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού διατείνεται ότι ήταν απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά η ουγγρική αντιπολίτευση καταγγέλλει.

Εξάλλου, οι υπουργοί Άμυνας αναμένεται να συζητήσουν τις ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων των χωρών-μελών της ΕΕ για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά και για τις επιπτώσεις της στις κοινές ευρωπαϊκές αποστολές και επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Η ΕΕ ανακοίνωσε στις αρχές του μηνός τη δημιουργία μιας νέας αποστολής για την επιβολή του εμπάργκο όπλων που επιβάλλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, που βαπτίστηκε Ειρήνη, αλλά οι λεπτομέρειές της μένουν να διασαφηνιστούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος