Η Ορθοδοξία γιορτάζει – Προσκύνημα πιστών στη Μεγαλόχαρη (video)

Δεκαπενταύγουστος, σήμερα, το «Πάσχα του καλοκαιριού» και χιλιάδες πιστοί προσέρχονται στους ναούς, σε καθε γωνιά της χώρας. Το επίκεντρο όλων των εκδηλώσεων είναι η Παναγία της Τήνου, όμως, σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει και μια ξεχωριστή Παναγιά, που συνοδεύεται από κάποιο τοπικό έθιμο.

Στην Καστανιά Βεροίας, η 1610η επέτειος της πανήγυρις της Παναγίας Σουμελά αποκτά ιδιαίτερη αξία φέτος καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή .

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στη Θεία Λειτουργία, στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, που χρονολογείται από το 326 και την Αγία Ελένη και ολοκληρώθηκε τον 6ο αι. από τον Ιουστινιανό.

Κατά την παράδοση, η εκκλησία έχει 91 γνωστές πύλες, ενώ η εκατοστή θα αποκαλυφθεί από άγγελο όταν «θα πάρουμε την Πόλη».

Στην Τήνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέστη στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στις εκδηλώσεις για την επέτειο του τορπιλισμού, του καταδρομικού «Έλλη».

Με ποίημα του Γιάννη Ρίτσου συνοδεύει τις ευχές για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι φοβισμένοι από το σκότος και το αύριο, αισθάνονται πως σήμερα είναι μια μέρα απαντοχής και ελπίδας» επισημαίνει σε ανάρτησή του για τον Δεκαπενταύγουστο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στον Καναδά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κιν. Αλλαγης, Νίκος Ανδρουλάκης, όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη της ομογένειας.

Η Παναγία της Τήνου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις θυσίες της πατρίδας μας για ελευθερία, ενώ η εύρεση της εικόνας θεωρήθηκε από τους Έλληνες οπλαρχηγούς του 1821 συμβολική για την πορεία του αγώνα.

Ο ναός χτίστηκε στο σημείο όπου στις 30 Ιανουαρίου 1823 βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού μετά το όραμα της μοναχής Πελαγίας.

Το νησί της Μεγαλόχαρης γιορτάζει 200 χρόνια από το όραμα της Οσίας Πελαγίας

Η Χριστιανική Παράδοση λέει πως στις 9 Ιουλίου του 1822 η 12χρονη τότε Πελαγία είδε στον ύπνο της την Παναγία λέγοντάς της πόσο υπέφερε θαμμένη τόσα χρόνια κάτω από το χώμα.

 Η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας ολοκληρώθηκε και στη συνέχεια ρίχθηκε το στεφάνι στο σημείο όπου βυθίστηκε η φρεγάτα «Έλλη» κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στις 15 Αυγούστου 1940 από τους Ιταλούς. Οι τιμητικοί κανονιοβολισμοί, από το «Κανονάκι της Έλλης» που σώθηκε από το κουφάρι του καραβιού και συντηρήθηκε, ακούστηκαν και φέτος.

Το πιο σημαντικό προσκύνημα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Στην Αγιάσο Λέσβου, χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα που ήρθε  μαζί με λείψανα του Αγ. Διονυσίου του Αεροπαγίτου από τα Ιεροσόλυμα, φιλοτεχνημένη,  από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Στην καρδιά της Αρκαδίας η Παναγία πάνω στον βράχο

Στο μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας, σκαρφάλωσαν μέσα από το ελατοδάσος πιστοί, για να προσκυνήσουν την παναγία του Βράχου, όπως την ονόμασαν οι Ενετοί. Ο πρόεδρος της Βλαχέρνας μαζί με τη δημοσιογράφο Πέγκυ Μπρούσαλη περιγράφουν:

Η ΕΡΤ βρέθηκε και στη Νάξο, στον ιερό Ναό της Φανερωμένης.

Στο ελπιδοφόρο μήνυμα της θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εστιάζει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, απευθυνόμενος στον Ιερό Κλήρο και στον φιλόχριστο λαό.

«Εκείνη που συνήργησε στη Γέννηση του Θεανθρώπου, ενώνοντας, ως έμψυχος κλίμακα, δηλαδή σκάλα, τον ουρανό με τη γη, τώρα, για δεύτερη φορά, μετατρέπεται σε νοητή κλίμακα, η οποία προσφέρει στον φθαρτό άνθρωπο την προοπτική της αιώνια και αληθινής ζωής», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος, ενώ καταλήγει με την πατρική παρότρυνση: «Ας θέσουμε ως σκοπό της παρούσας ζωής μας να μιμηθούμε τις αρετές της Υπεραγίας Θεοτόκου, ώστε να αξιωθούμε να βαδίσουμε στη νοητή εκείνη κλίμακα, η οποία οδηγεί στην επουράνια ζωή.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ:Ρεγγίνα Σαβούρδου, Μαρία Σταθοπούλου, Λία Χριστάρα, Αναστασία Σπυριδάκη, Πέγκυ Μπρούσαλη, Γιάννης Ανδριώτης, Βαγγέλης Μητρούσιας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος