Η μετάβαση στην νέα κανονικότητα-Τα στάδια αποκλιμάκωσης των περιορισμών (video)

Σε διαδοχικά στάδια και σε βάθος 45 ημερών θα υλοποιηθεί η άρση των περιοριστικών μέτρων, αρχής γινομένης από τις 4 Μαΐου. Πρώτες θα ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, με κανόνες και προϋποθέσεις, ενώ συνιστάται η χρήση της μάσκας σε συγκοινωνίες και κλειστούς χώρους. Υπό μελέτη είναι η κλιμακωτή προσέλευση στο δημόσιο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μετάβαση σε μια νέα κανονικότητα, πάντα υπό επιδημιολογική επιτήρηση και διαρκή αξιολόγηση.

Σε τρεις φάσεις αναμένεται να γίνει η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η σταδιακή μετάβαση να ολοκληρώνεται σε βάθος διμήνου. Στο τελικό κυβερνητικό σχέδιο εξετάζονται όλες οι παράμετροι του οδικού χάρτη της επιστροφής στη λεγόμενη “νέα κανονικότητα”, μέσω της σταδιακής άρσης των μέτρων που ελήφθησαν για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να σηματοδοτήσουν οι ανακοινώσεις που θα κάνει αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα τρία στάδια για την άρση των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους,προκειμένου να μπορεί να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητάς τους.

“Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημία” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως στην επόμενη μέρα της πανδημίας θα πρέπει να τηρούνται μέτρα για την υγεία των πολιτών.

Όπως σημείωσε κατά την καθημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, η άρση των μέτρων θα πρέπει να μεταβάλλει και να μεταφέρει την προσωπική μας ευθύνη από το στοίχημα της μέχρι σήμερα παραμονής μας στο σπίτι, στο νέο μας στοίχημα από την επόμενη εβδομάδα, στην κυκλοφορία μας με αυστηρούς όρους και κανόνες ατομικής προστασίας και σεβασμού στους υπόλοιπους συμπολίτες μας. Το πέρασμα της νέας φάσης θα εκτυλίσσεται κανονικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ώστε να υπάρξει σε κάθε κλάδο η κατάλληλη προετοιμασία.

Στις 4 Μαΐου θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα πολυκαταστήματα, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη φάση, θα παραμείνουν κλειστά.

Τα στάδια της άρσης περιορισμών

Προς κατάργηση σύμφωνα με πληροφορίες, το sms και η ειδική φόρμα που συμπληρώνουμε για τις μετακινήσεις μας, οι οποίες απελευθερώνονται αρχικά εντός νομού. Πιθανό είναι, ωστόσο, να μην απελευθερωθούν το πρώτο διάστημα οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά. Απελευθερώνεται και η ατομική σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο.

Το άνοιγμα των υπόλοιπων επιχειρήσεων θα γίνεται σταδιακά. Θα ανοίγει νωρίτερα ό,τι σχετίζεται με εξωτερικό χώρο. Σχετικά με τις εταιρίες, δεν θα πρέπει να υπάρχει συνωστισμός και θα εξακολουθεί να ενθαρρύνεται η τηλεργασία, όπου είναι εφικτό. Αναμένονται επίσης συστάσεις για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Χιλιάδες εργαζόμενοι θα κληθούν σταδιακά από τον Μάιο και τους επόμενους μήνες να επιστρέψουν σε μια διαφορετική αγορά εργασίας. Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους του Δημοσίου, η κυβέρνηση εξετάζει το μέτρο της κλιμακωτής προσέλευσης στους χώρους εργασίας, από τις 8 έως τις 10 το πρωί.

Το Δημόσιο θα λειτουργήσει κανονικά όπως τώρα, χωρίς μεγάλες μεταβολές, υπάρχει προετοιμασία από το υπουργείο Εσωτερικών […] είναι σημαντική η πιθανότητα να καθιερώσουμε σταδιακή προσέλευση στις δουλειές ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός”, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στην ΕΡΤ.

Και στις μεταφορές, το σχέδιο για τη σταδιακή επαναφορά των λεωφορείων και των συρμών του μετρό στην κανονικότητα περιλαμβάνει αύξηση των δρομολογίων και “σπάσιμο” των ωρών προσέλευσης των εργαζομένων στην εργασία τους.

Σε τρεις διαφορετικές φάσεις εξετάζει η κυβέρνηση να γίνεται η προσέλευση των πολιτών στις εργασίες τους. Στόχος είναι να μην υπάρχει συνωστισμός κατά τις ώρες αιχμής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, αλλά όταν αυτή παρθεί, δεν θα τίθεται θέμα καραντίνας, στη μετακίνηση σε άλλη περιφερειακή ενότητα, ενώ όσον αφορά στις αερομεταφορές η άρση των περιορισμών τόσο χρονικά όσο και τεχνικά θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες και θα ισχύσουν κοινοί κανόνες μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε, δήλωσε στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός πως, για όποια απόφαση ληφθεί «πρωταρχικός στόχος είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει να μετατοπιστεί προσωρινά η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων από τις 9 στις 10 το πρωί, έως το τέλος Μαΐου.

Τα ξενοδοχεία

Τα ξενοδοχεία σχεδιάζεται να ανοίξουν σε δύο φάσεις: αρχές Ιουνίου τα 12μηνης λειτουργίας και τέλη Ιουνίου τα εποχικά. Ζητούμενο τι θα γίνει με τις πτήσεις.

Την ανάγκη χάραξης και υλοποίησης ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναθέρμανση της ζήτησης και την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε.

Ανοίγουν Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία και υποθηκοφυλακεία

Μία πρώτη εικόνα  των μέτρων που θα ισχύουν από αύριο σε Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία και υποθηκοφυλακεία, πήραν το πρωί  όσοι βρέθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Κατά την είσοδό τους, από την κεντρική πύλη, δικαστικοί υπάλληλοι, δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόροι υπεβλήθησαν σε θερμομέτρηση.

Το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση των δικαστηρίων ξεκινά από Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία και Υποθηκοφυλακεία για συγκεκριμένες διαδικασίες με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ήδη τοποθετήθηκε πλεξιγκλας στην αίθουσα του αυτοφώρου.

Όλοι οι εισερχόμενοι θα εφοδιάζονται απαραιτήτως με μάσκες και αντισηπτικά, η χρήση των οποίων θα είναι υποχρεωτική.
Εντός του κτιρίου θα βρίσκεται πενταμελής ομάδα ιδιωτικών φρουρών προκειμένου να μεριμνούν για την τήρηση αποστάσεων αλλά και την κίνηση εισερχόμενων προσώπων.
Τόσο στα γραφεία όσο και στις δικαστικές αίθουσες θα μπορεί να είναι ένα άτομα ανά 10 τ.μ.

“Ο κάθε εμπλεκόμενος, ο κάθε άνθρωπος που είτε θα προσέρχεται σε έναν από αυτούς τους 3 χώρους ή ακόμα και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης που θα βρίσκονται εκεί, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι υποθηκοφύλακες να λάβουν και να κρατήσουν τα μέτρα ασφαλείας όπως ακριβώς τα έχουμε περιγράψει”, σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας.

Η Διοίκηση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, αποφάσισε τη διάθεση δύο δικαστικών αιθουσών στο ισόγειο του κτιρίου για την εκδίκαση όσων υποθέσεων επιτρέπεται να διεξάγονται έως τις 15 Μαΐου, με ανώτατο αριθμό ημερησίως τις πέντε.

Θα συζητούνται ανά ώρα και με ανώτατο αριθμό προσώπων εντός του δικαστηρίου τα έξι, συμπεριλαμβανομένου και του δικαστή. Δίκες θα γίνονται κατόπιν συνεννόησης των δικηγόρων με τους δικαστές.

Οι δικηγόροι πάντως έχουν κηρύξει αποχή από τα καθήκοντά τους, όπως και οι δικαστικοί υπάλληλοι σε 12 Ειρηνοδικεία της Αττικής. Με απόφαση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, κατέρχονται από αύριο σε απόχη οι δικαστικοί υπάλληλοι των Ειρηνοδικείων Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Κρωπίας, Ιλίου, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου και Χαλανδρίου.

Στους χώρους των Ειρηνοδικείων και Υποθηκοφυλακείων θα περιοδεύσουν αύριο κλιμάκια αποτελούμενα από δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους για να ελέγξουν την υφιστάμενη κατάσταση και για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα για τη δημόσια υγεία και ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων.

Σταδιακά η “επιστροφή στα θρανία”

Σταδιακή και όχι ταυτόχρονη θα είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Στην τρίτη Λυκείου τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 11 ή στις 18 Μαΐου. λόγω πανελλαδικών εξετάσεων, και θα ακολουθήσουν οι άλλες βαθμίδες. Η παράταση της σχολικής χρονιάς έως τα τέλη Ιουνίου πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ εξετάζεται να αρχίσουν νωρίτερα τα μαθήματα το Σεπτέμβριο για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ωστόσο  οι ειδικοί είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τους υπόλοιπους μαθητές.

Το σενάριο που προκρίνεται είναι το κουδούνι να χτυπήσει και πάλι για τους μαθητές της Γ’ λυκείου, προκειμένου να ολοκληρώσουν την ύλη των πανελλαδικών στις 11 ή στις 18 Μαΐου, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επιστρέψουν και οι μαθητές Γυμνασίου στα μέσα Μαΐου.

Αν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν τότε είναι πιθανό τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου στα θρανία να καθίσουν και πάλι οι μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγείου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, μετά από κύκλο τηλεφωνημάτων που είχε με καθηγητές και επιδημιολόγους εξέφρασε την έντονη επιφύλαξη  του για το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών για μόλις 20 μέρες, με εξαίρεση τους τελειόφοιτους φοιτητές και τη Γ’ Λυκείου.

Το υπουργείο Παιδείας περιμένει το πράσινο φως από τους ειδικούς προκειμένου να ανακοινώσει την ημερομηνία έναρξης των πανελλαδικών.  Πρόθεση είναι να ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου και να έχουν ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου.

Πως οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία σε άλλες χώρες

Απολύμανση κάνουν στα σχολεία της Γουχάν στην Κίνα, που θα ανοίξουν και πάλι στις 6 Μαΐου. Με μάσκες, επίδειξη κωδικού υγείας, με θερμομέτρηση και αντισηπτικά μπαίνουν οι μαθητές στα σχολεία του Πεκίνου που ήδη λειτουργούν. Μέτρα προστασίας λαμβάνονται σε όλες τις χώρες για μαθητές και εκπαιδευτικούς που επιστρέφουν στις αίθουσες.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε στην πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας,  τα σχολεία είναι ο πιο ασφαλής χώρος τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς. Έρευνα που έγινε σε 3 χιλ. σχολεία της πολιτείας έδειξε ότι μόνο στα 15 υπήρξε κρούσμα κορονοιού.Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ελπίζει ότι τα στοιχεία αυτά θα καθησυχάσουν τους γονείς για να στείλουν τα παιδιά στα σχολεία που θα αρχίζουν σταδιακά να ανοίγουν και πάλι από αυτή την εβδομάδα.

Στη Γερμανία τα σχολεία άνοιξαν σήμερα με βασικό στόχο να μπορέσουν να δώσουν τα παιδιά της τελευταίας τάξης του λυκείου τις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο. Αλλά και οι υπόλοιπες τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου ξεκινούν σταδιακά μαθήματα. Θα διδάσκονται μόνο τα βασικά μαθήματα και θα βρίσκονται μόνο οι μισοί μαθητές σε κάθε τάξη, οι άλλοι μισοί θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση και θα εναλλάσσονται.

Καθώς και η Νορβηγία επιστρέφει στην κανονικότητα, τα δημοτικά σχολεία άνοιξαν έπειτα από 1, 5 μήνα ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα λειτουργούν και τα νηπιαγωγεία. Θα γίνονται συνεχείς απολυμάνσεις ενώ  δεν θα υπάρχουν περισσότεροι από 15 μαθητές ανά τμήμα.

Για ατομική λατρεία θα ανοίξουν οι εκκλησίες

Τις επίσημες ανακοινώσεις περιμένουν οι Ιεράρχες για να ανοίξουν και πάλι οι εκκλησίες για τους πιστούς. Οι περισσότεροι Μητροπολίτες ζητούν την επαναλειτουργία των ναών και ασκούν πιέσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό.  Η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι οι ναοί σε πρώτη φάση δεν θα ανοίξουν πλήρως.

Ο εξαερισμός των εκκλησιών, η τοποθέτηση αντισηπτικών και οι συχνές απολυμάνσεις περιλαμβάνονται στα μέτρα της επόμενης ημέρας για την προσέλευση πιστών στους ιερούς ναούς. Ωστόσο διχασμένοι είναι οι πιστοί για το αν πρέπει να ανοίξουν ή όχι αυτή την περίοδο οι εκκλησίες.

Με ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία φαίνεται πως θα καταθέσει εκ νέου προτάσεις προς την πολιτεία για την επαναλειτουργία των ιερών ναών με τη συμμετοχή πιστών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Κ. Αντωνιάδη, Μ. Σκανδάλη, Μ. Κωνσταντινίδης, Ε. Κολύβα, Δ. Σέκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος