Στις 18:30 η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ερντογάν-Το μήνυμα του πρωθυπουργού στη Γ.Σ(video)

Με την συμμετοχή 130 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ξεκινούν στις 16:00, ώρα Ελλάδας οι εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με θέμα «Παγκόσμια ηγεσία και κοινές ευθύνες για ειρηνικές, δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες». Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, μετέχει στις εργασίες με πρώτα στην ατζέντα εθνικά θέματα και προσέλκυση επενδύσεων, θέματα που θα κυριαρχήσουν στις επαφές με ηγέτες κρατών, εκπροσώπους θεσμών και μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 και αναμένεται να συζητηθούν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Χθες, στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα», ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τη λιτότητα, με αρχή τον σεβασμό στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική παρακαταθήκη του ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα καθώς και στο ιστορικό πολιτικό του παράδειγμα.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η κοινωνική πρόοδος και η ειρήνη δεν είναι δεδομένες» και πως «κερδίζονται μέσα από αγώνα και συμβιβασμό» είπε ότι «η χώρα μου πέρασε και από τα δύο», και τώρα: βγαίνει από τα προγράμματα της λιτότητας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους, εδραιώνει τα δικαιώματα της ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, ενδυναμώνει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, προστατεύει τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας, διαχειρίζεται πρωτοφανείς προσφυγικές ροές, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιλύει διεθνείς διαφορές, όπως είναι το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ.

Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού

    •  08:00 (15:00) Υποδοχή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες (Guterres) στους αρχηγούς κρατών & κυβερνήσεων
    • 09:00 (16:00) Έναρξη Γενικής Συζήτησης 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με θέμα: «Making the UN relevant to all people: Global Leadership and shared responsibilities for peaceful, equitable and sustainable societies”.
    • 11:30 (18:30) Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayip Erdogan)
    • 13:15 (20:15) Γεύμα του ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών
    • 17:00 (00:00) Ομιλία στο Concordia

Οι επαφές του Νίκου Κοτζιά στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Στη σημερινή δεύτερη μέρα της παρουσίας του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συμμετάσχει στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Η σύνοδος θα ξεκινήσει με ομιλία του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ θα μιλήσουν – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος Τραμπ και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει στη διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το μεσημέρι θα παρακαθίσει στο γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο, με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Βρετανίας, Μεβλούτ Τσαβούσουγλου και Τζέρεμι Χαντ.

Αργότερα το απόγευμα θα συναντηθεί με τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, τον υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου Nasser Bourita, τον γγ Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul-Gheit και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού Jose Valencia.

Τέλος το βράδυ θα παρακαθίσει στο Διατλαντικό δείπνο που παραθέτει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στους ομολόγους του της ΕΕ.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος