G20: Διεθνής πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του κορονοϊού (video)

Τουλάχιστον 2.900.000 είναι τα κρούσματα από τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο και οι νεκροί ξεπέρασαν τις 202.000, με περισσότερους από τους μισούς να έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Ιταλία.

Στις ΗΠΑ αυξήθηκε ο ημερήσιος απολογισμός με 2.500 νέους θανάτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό πάνω από 53.500. Την ίδια ώρα, μετά τον σάλο που προκάλεσε η πρότασή του για “ένεση με απολυμαντικό” για την καταπολέμηση του ιού, ο πρόεδρος Τραμπ γνωστοποίησε πως δεν θέλει πλέον να σπαταλά τον χρόνο του στις καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου, κατηγορώντας εκ νέου τα μέσα ενημέρωσης ότι είναι κατευθυνόμενα και μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

G20

Εν τω μεταξύ, η G-20 ανακοίνωσε ότι ξεκινά από σήμερα διεθνή πρωτοβουλία για να επιταχύνει την πρόσβαση στα υγειονομικά εργαλεία που χρειάζονται για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, με σημαντικότερη την άμεση κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους 8 δισ. δολαρίων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την προεδρία της G20, δήλωσε ότι η Ομάδα των 20 ακόμη επεξεργάζεται τρόπους για την κάλυψη ενός χρηματοδοτικού κενού που υπολογίζεται σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19.

“Η G20 θα συνεχίσει να ενισχύει τη διεθνή συνεργασία σε όλα τα μέτωπα, και σημαντικότερο, στο κλείσιμο του άμεσου κενού στην χρηματοδότηση για την υγεία”, σημειώνει ο υπουργός Μοχάμεντ Αλ Τζαντάαν σε ανακοίνωση με την οποία κοινοποιείται η έναρξη της πρωτοβουλίας “Επιταχυντής της Πρόσβασης σε Εργαλεία για την Covid-19” (ACT).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρωτοφανή αβεβαιότητα όσον αφορά το βάθος και τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να χορηγήσει 500 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του SARS-CoV-2.

Στην σημερινή ανακοίνωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της σε όλες τις χώρες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, φιλάνθρωπους και τον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσουν για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.

Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιστρέφει την Δευτέρα στο γραφείο του, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, τονίζοντας ότι θα αναλάβει εκ νέου πλήρως τα καθήκοντά του.
Ο Μπόρις Τζόνσον αναρρώνει στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία, στο Τσέκερς, έξω από το Λονδίνο. Προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό και εισήχθη στις αρχές Απριλίου σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου στο Λονδίνο όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Έλαβε εξιτήριο τη 12η Απριλίου.

Στη Γαλλία οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου από 11 έως 18 ετών πρέπει να φορούν μάσκες για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονoϊού, ανέφερε το Σάββατο το επιστημονικό συμβούλιο που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πανδημία.

Πρόσθεσε ότι το προσωπικό στα γαλλικά γυμνάσια και λύκεια – όπου φοιτούν παιδιά ηλικιών 11 έως 18 ετών – θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκες, αν και τόνισε ότι είναι αδύνατο να υποχρεώσει τους νεότερους μαθητές, για παράδειγμα 4 έως 11 ετών, να το κάνουν.

Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέ με tweet του τόνισε πως τα ευρήματα του επιστημονικού συμβουλίου θα διαμορφώσουν μέρος των εκτιμήσεων της κυβέρνησης για το πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία της χώρας στις 11 Μαΐου.

Η Γαλλία βρίσκεται σε lockdown από τα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και η κυβέρνηση ελπίζει σε μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από τις 11 Μαΐου.

Στη Γερμανία το Σάββατο 25/4 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων τους εν μέσω της πανδημίας και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς.

«Θέλω πίσω τη ζωή μου», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Προστατεύστε τα συνταγματικά δικαιώματα», «Η ελευθερία δεν είναι τα πάντα αλλά χωρίς ελευθερία τα πάντα είναι τίποτα» και «Μπαμπά, τι είναι φιλί;».

Η αστυνομία ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι συνελήφθησαν πάνω από 100 διαδηλωτές.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε αυτόν τον μήνα ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, εφόσον τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1.737 σε 154.175, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Η Ισπανία ανακοίνωσε πως ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον κορονοϊό μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα ενός μήνα, καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 288 θάνατοι.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων αυξήθηκε έτσι στους 23.190 από 22.902 μια μέρα πριν, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε σε 207.634 από 205.905 την προηγουμένη.

G20: Διεθνής πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του κορονοϊού (video)
EPA/RENFE

Στις ΗΠΑ και τον κόσμο

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει να αντικαταστήσει τον υπουργό Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Άλεξ Αζάρ, λόγω σφαλμάτων στον χειρισμό στην αρχή της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανέφεραν η Wall Street Journal και το Politico.

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Τζουντ Ντιρ διέψευσε τα δημοσιεύματα και ανέφερε ότι το εν λόγω υπουργείο υπό τον Αζάρ συνεχίζει να ηγείται σε σειρά προτεραιοτήτων του προέδρου.

«Οποιεσδήποτε εικασίες σχετικά με το προσωπικό είναι ανεύθυνες και αποτελούν περισπασμό από την αντιμετώπιση ολόκληρης της κυβέρνησης απέναντι στην Covid-19», δήλωσε ο Ντιρ.

H WSJ, επικαλούμενη έξι ανθρώπους με γνώση των συζητήσεων, ανέφερε ότι η δυσαρέσκεια με τον Αζάρ αυξάνεται, αλλά η κυβέρνηση διστάζει να προβεί σε μεγάλες αλλαγές ενώ η χώρα επιδιώκει να σταματήσει τον ιό, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 53.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Politico η σύντομη λίστα των ονομάτων που εξετάζονται για να αντικαταστήσουν τον Αζάρ είναι η Ντέμπορα Μπιρξ, συντονίστρια της ομάδας κρούσης κατά του κορωνοϊού του Λευκού Οίκου, η επικεφαλής υπηρεσιών Medicare και Medicaid, Σίμα Βέρμα και ο υφυπουργός Υγείας Έρικ Χάργκαν.

Ερωτηθείσα για να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Κέιτλιν Όκλεϊ είπε: «Ο υπουργός Αζάρ είναι απασχολημένος να αντιμετωπίζει μια παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας και δεν έχει χρόνο για ίντριγκες στο παλάτι».

Στο Μεξικό σε 1.305 αυξήθηκαν οι θάνατοι.13.842 τα κρούσματα. Η κυβέρνηση έχει αναφέρει πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με τον ιό είναι πιθανώς σημαντικά υψηλότερος από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στον Καναδά ο επαρχιακός πρωθυπουργός του Οντάριο, της μεγαλύτερης επαρχίας του Καναδά, ο Νταγκ Φορντ εξαπέλυσε φραστική επίθεση εναντίον διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν χθες στο Τορόντο για να διαδηλώσουν κατά του lockdown που έχει επιβληθεί εξαιτίας του νέου κορονοϊού, αποκαλώντας τους «ανεύθυνους» και «εγωιστές».

«Έχουμε το προσωπικό στον τομέα υγείας που εργάζεται μέρα νύχτα για να προστατεύσει την κοινότητα και το 99% των κατοίκων της επαρχίας που συνεργάζονται», γεγονός που κατέστησε δυνατή την εξομάλυνση της καμπύλης της νόσου και «έχουμε ένα τσούρμο παλαβών έξω, που διαδηλώνουν, παραβιάζοντας το νόμο και θέτοντας σε κίνδυνο όλους, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού τους», δήλωσε ο Φορντ, γνωστός για την ευθύτητά του.

«Θεός φυλάξοι μην καταλήξει κάποιος από αυτούς στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο επαρχιακός πρωθυπουργός, εμφανώς εκνευρισμένος κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου.

Το Οντάριο, η πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία του Καναδά, είχε καταγράψει μέχρι χθες 13.900 κρούσματα του ιού και 901 θανάτους. Σε ολόκληρη τη χώρα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων ανέρχεται σε 45.031 και οι θάνατοι σε 2.516.

Σε 15 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ταϊλάνδη, στην οποία δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος από την Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές, με τα οποία ανέρχεται σε 2.922 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τον Ιανουάριο που ξέσπασε ο SARS-CoV-2 στη χώρα και ο αριθμός των θανάτων παραμένει στους 51.

Άλλοι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού στην Αίγυπτο το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 307 άτομα.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε την καταγραφή 227 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με τον συνολικό τους αριθμό να φτάνει τις 4.319 περιπτώσεις.

Στην Κίνα, εξιτήριο έχουν πάρει πλέον από τα νοσοκομεία όλοι οι ασθενείς με Covid-19 στην πόλη Ουχάν.

Το Πεκίνο θα απαγορεύσει από την 1η Ιουνίου μια σειρά από συμπεριφορές που κρίνονται “απολίτιστες” για να βελτιώσει την υγιεινή στους δημόσιους χώρους εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα οι δημοτικές αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας.

Το φτάρνισμα και το βήξιμο χωρίς να καλύπτει κάποιος με το χέρι του τη μύτη ή το στόμα του, όπως επίσης το να μην φοράει κάποιος μάσκα όταν είναι άρρωστος σε δημόσιους χώρους αποτελούν πλέον μέρος ενός νέου καταλόγου γι’ αυτά που θεωρούνται παραβάσεις στην κινεζική πρωτεύουσα.

Οι πολίτες θα πρέπει επίσης να είναι “καταλλήλως ενδεδυμένοι” δημοσίως και να μην κυκλοφορούν με γυμνό τον κορμό, σε μια προφανή αναφορά στην λεγόμενη πρακτική “μπικίνι του Πεκίνου”, όταν το καλοκαίρι πολλοί άνδρες συνηθίζουν να κάνουν βόλτες και να χαζεύουν έχοντας σηκώσει ψηλά το μπλουζάκι τους, με την κοιλιά τους εκτεθειμένη στον αέρα.

Οι νέες ρυθμίσεις επιβάλλουν επίσης την τοποθέτηση σημάνσεων για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στους δημόσιους χώρους.

Το Πεκίνο, μια πόλη περισσότερων από 20 εκατομμυρίων κατοίκων, αποθαρρύνει ήδη μια ολόκληρη σειρά από “απολίτιστες” συμπεριφορές, κυρίως το να φτύνουν οι άνθρωποι κάτω σε δημόσιους χώρους, να πετούν οπουδήποτε σκουπίδια, να βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους χωρίς λουρί και να καπνίζουν σε χώρους στους οποίους απαγορεύεται.

Πηγές: Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, DPA, AFP

Σχετική είδηση: Παγκόσμιος σχεδιασμός για τα βήματα της «επόμενης μέρας» (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος