Φρεγάτες και μαχητικά Rafale στο «τραπέζι» της συνάντησης Μητσοτάκη- Μακρόν (video)

Η τρίτη τηλεφωνική επαφή του Έλληνα υπουργού ‘Αμυνας με την Γαλλίδα ομόλογό του, ένα 48ωρο πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κορσική, επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις για τα μαχητικά Rafale αλλά και για το Πολεμικό Ναυτικό καθώς οι φρεγάτες τύπου Fremm συγκαταλέγονται στην εξοπλιστική ατζέντα. Παράλληλα, είναι σε πλήρη εξέλιξη είναι η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας για να αναχαιτιστούν οι τουρκικές προκλήσεις, με σημεία αιχμής τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μακρόν την Πέμπτη και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενόψει της συνάντησης στην Κορσική, πληροφορίες από γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για δανεισμό φρεγατών στην Ελλάδα πιθανολογώντας ότι η Γαλλία θα μπορούσε να δανείσει στην Ελλάδα τις “ολοκαίνουργιες φρεγάτες, Αλσατία και Λωραίνη”.

Παράλληλα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ενημερώνουν την αρμόδια επί των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, επιτροπή της Βουλής, για τις εξελίξεις στα εξοπλιστικά και τις αποφάσεις για την άμεση επαύξηση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Νίκος Δένδιας απαντά ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας, προσεγγίζει σημεία παραλογισμού. Από την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει αμέριστη υποστήριξη με το μήνυμα ότι “η Ευρώπη δεν θα σταθεί ούτε αδύναμη ούτε διχασμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα”.

Ορόσημο η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου

Τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο τονίζοντας ότι “για την ΕΕ είναι η ανάγκη να βρεθεί μια λύση και να σταματήσουν οι προκλήσεις, να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες”.

Διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο ζήτησαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας και Ισπανίας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου στο Μιλάνο.

Τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν την Πέμπτη, σε ξεχωριστές συνεδριάσεις, με τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο», όπως ανακοινώνει το Γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα

Στις εξελίξεις που διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο παρενέβη η Μόσχα δια του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος από τη Λευκωσία μίλησε για συμβιβασμό και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.

Μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια.

“Η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Φυσικά επιδιώκουμε το διάλογο αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει με συνθήκες απειλών και εκβιασμών και προκλήσεων”, τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε: “Προς Ανατολάς έχουμε την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία οφείλω να πω, ότι πλέον προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού”.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα ζήτησε και επέτυχε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που συνέρχεται στις Βρυξέλλες με την συμμετοχή των Μόνιμων Αντιπροσώπων χωρών μελών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές “η πολιτική συζήτηση προηγείται των όποιων παραμέτρων, της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο.

Απαρέγκλητη προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση η αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis

Σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε, το πρωί της Τρίτης, την Κύπρο. Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση της Ρωσίας για τις κινήσεις που οδηγούν στην κλιμάκωση της έντασης, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλλει στον διάλογο με την Τουρκία και επαναβεβαίωσε τη άποψη για βιώσιμη και δίκαιη λύση για το κυπριακό, βάσει ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.

Φρεγάτες και μαχητικά  Rafale στο «τραπέζι» της συνάντησης Μητσοτάκη- Μακρόν (video)

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχίες για τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να προκαλέσουν περιφερειακές εντάσεις ενώ καταδίκασε κάθε κίνηση που θα μπορούσε να φέρει περαιτέρω κλιμάκωση στη Μεσόγειο.

Ο Ρώσος υπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νίκος Αναστασιάδης και Σεργκέι Λαβρόφ επαναδιαβεβαίωσαν τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη που διακρίνουν τις σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου.

Τουρκικά ΜΜΕ: Το Oruc Reis θα προσεγγίσει τα χωρικά ύδατα της Ρόδου και του Καστελόριζου

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν “στοχοποιεί” το Καστελόριζο ενώ συνεχίζοντας την προπαγάνδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών,  επιμένει ότι η Ελλάδα αρνείται το διάλογο.

Φιλοκυβερνητικά Μέσα να αναφέρουν ότι το Oruc Reis ετοιμάζεται να προσεγγίσει τα όρια των χωρικών υδάτων Ρόδου και Καστελόριζου, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στοχοποίησε το ελληνικό νησί, λέγοντας:

“Με ένα κομμάτι γης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων επιχειρείται αποκλεισμός της Τουρκίας από την Αν. Μεσόγειο”, ενώ απείλησε ότι :

“Σε αυτούς που εναντιώνονται στην Τουρκία διακινδυνεύοντας την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών τους, το λέω όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, όταν έρθει η ώρα, φοβάμαι μην πληρώσουν βαρύ τίμημα”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Νίκος Μελέτης, Κάτια Αντωνιάδου, Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος