Μεταναστευτικό:Στην Αθήνα οι φορείς του Β.Αιγαίου-Μηταράκης στην ΕΡΤ:Θα περιορίσουμε τις ροές (video)

Την Πέμπτη έχει προγραμματισθεί η επίδοση του ψηφίσματος, των συγκεντρώσεων για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και τις επιπτώσεις του στους νησιώτες, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στη Βουλή και στα υπουργεία Εσωτερικών και Μετανάστευσης. «Δικαιολογημένη» χαρακτηρίζει την αγανάκτηση των πολιτών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και δηλώνει ότι προτεραιότητα του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα είναι “ο περιορισμός των ροών” και “η διεθνοποίηση του.

«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, ο περιορισμός των ροών», επισήμανε ο Νότης Μηταράκης.

«Θα δουλέψουμε συστηματικά και με τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου πάνω σε ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών αλλά αν δεν μειώσουμε τις ροές δεν λύνουμε το πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Μηταράκης. Όπως τόνισε, «θεωρούμε ότι καθώς επιταχύνουμε το άσυλο και διαχωρίζουμε αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, περνάμε το μήνυμα, που δεν το είχαμε περάσει τα τελευταία χρόνια, ότι η χώρα μας είναι ένα κράτος δικαίου και εφαρμόζει την εθνική νομοθεσία σε αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, χωρίς βέβαια να είμαστε ξενοφοβικοί, χωρίς να απορρίπτουμε καμία υποχρέωση που έχουμε βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να εφαρμόζουμε τον νόμο πολύ πιο αποτελεσματικά».

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι η σημερινή κινητοποίηση των κατοίκων των νησιών «είναι απόλυτα δικαιολογημένη», καθώς «βιώνουν στα νησιά μια μεταναστευτική κρίση που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυσανάλογο βάρος στη νησιωτική Ελλάδα».

Το υπουργείο διαφωνεί με τις τοπικές αρχές των νησιών στο μέγεθος των κλειστών δομών, τόνισε ο υπουργός και εξήγησε ότι οι δομές «πρέπει να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, αυτοί που επιλέγουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά, επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα γιατί θεωρούν ότι η ελληνική διαδρομή είναι πιο εύκολη από άλλες επιλογές» και συνέχισε ότι «πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα μας έχει μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική. Δίνουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται, αλλά γι’ αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, πλέον η διαδρομή στην Ελλάδα είναι αδιέξοδη, θα καταλήγει σε κλειστά κέντρα και ταχείες επιστροφές», είπε.

Οι κινητοποιήσεις

Το πρωί της Τετάρτης, καθολική ήταν η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων και φορέων σε Λέσβο, Σάμο και Χίο για τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης. Κεντρικό μήνυμα ότι πλέον τα νησιά δεν αντέχουν άλλο. Στην Αθήνα θα βρίσκονται αύριο ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου και όλοι οι δήμαρχοι των νησιών.
Με αιτήματα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε συνθήκες διαβίωσης, καμία παλιά ή νέα δομή φιλοξενίας στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών, εκατοντάδες πολίτες σε Λέσβο, Σάμο, Χίο πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Κλειστές είναι δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα και στα τρία νησιά, αντιδρώντας στη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης.

Οι κάτοικοι ζητούν την φύλαξη των συνόρων και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας.

Το σύνθημα «θέλουμε πίσω τη ζωή μας» κυριάρχησε σήμερα στην πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου. Κύριο αίτημα της συγκέντρωσης η άμεση μεταφορά των χιλιάδων μεταναστών στην ενδοχώρα.

Ομιλητές ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης, ο δήμαρχος δυτικής Σάμου, Αλέκος Λυμπέρης, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Βάσω Βρινιώτη, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Σταμάτης Φιλιππής και τέλος ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

Με σύνθημα «όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας», πραγματοποιήθηκε διαδήλωση σήμερα στη Χίο, με αίτημα τη δημιουργία μιας μικρής δομής, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών και την άμεση μετακίνησή τους στην ενδοχώρα.  Ακολούθησαν ομιλίες του αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνου και εκπροσώπων φορέων, αλλά και της συζύγου του περιφερειάρχη, Δήμητρας Μουτζούρη.

Για αύριο Πέμπτη 23 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση κατοίκων και φορέων των νησιών στην Αθήνα με σκοπό να επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Το ψήφισμα των σημερινών κινητοποιήσεων που θα επιδοθεί αναφέρει:

«Οι κάτοικοι της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων ενώνουμε της φωνές μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη. Άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Έλεγχο όλων των ΜΚΟ. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί».

Να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου επικεφαλής της πορείας που ακολούθησε, μετέβη στην κλειστή λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής όπου και θυροκόλλησε το ψήφισμα.

Ν. Μηταράκης: Οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Β. Τζανακάκη, Μ. Τζινέλη, Χ. Ζαβουδάκης, Θ. Πυλιώτης, Χαρά Γιαννοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος