Φάρμακα υψηλού κόστους δωρεάν από τα φαρμακεία (video)

Οι φαρμακοποιοί μετά την πολύωρη Γενική Συνέλευση, είπαν το «ναι» στην πρόταση του υπουργείου Υγείας. Έτσι, από το πάγκο του φαρμακείου της γειτονιάς δωρεάν θα μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους ασθενείς με σοβαρές νόσους, που μέχρι σήμερα στήνονταν σε ουρές για να τα πάρουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

59 ακριβά φάρμακα για τον καρκίνο και τη σκλήρυνση κατά πλάκας θα δίνονται από τα φαρμακεία και για το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του μέτρου, οι φαρμακοποιοί δεν θα διεκδικήσουν αποζημίωση.

Η διάθεση των φαρμάκων θα αρχίσει μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του ειδικού μηχανογραφικού συστήματος του ΕΟΠΥ, με το οποίο τα φαρμακεία  θα εκτελούν τη συνταγή.

«Θεσμικά προσπαθούμε να βάλουμε «πλάτη» στους καρκινοπαθείς που έχουν ανάγκη», τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βάλτας.

«Αυτή η δική μας θέση δείχνει το δρόμο και για άλλες επαγγελματικές τάξεις», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θανάσης Παπαθανάσης.

Η χορήγηση χωρίς αποζημίωση θα διαρκέσει για ένα μεταβατικό διάστημα, μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2020. Από εκεί και πέρα οι φαρμακοποιοί θα διεκδικήσουν «επιστημονική αμοιβή» για την πράξη αυτή.

Την αντιθεσή του είχε ωστόσο εκφράσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) στην πρόταση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

«Οι φαρμακοποιοί προφανώς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάσχοντες συμπολίτες, αλλά με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας προς το επάγγελμά τους. ‘Αλλωστε, φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης των ασθενών, ούτε στη βιομηχανία για δωρεάν χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη
Σχετική είδηση:Φαρμακοποιοί: Σήμερα αποφασίζουν για τα ακριβά φάρμακα (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος