Novartis:Εξωδικαστικό κλείσιμο της υπόθεσης στις ΗΠΑ- Στ. Πέτσας:Διερευνώνται τρόποι αποζημίωσης του ελληνικού Δημοσίου (video)

Έκλεισε η υπόθεση Novartis, στις ΗΠΑ, με εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 346  εκατ. δολαρίων του φαρμακευτικού κολοσσού, με την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται παραδοχή εκ μέρους της εταιρείας παράνομων πρακτικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και της εταιρείας, η συμφωνία δεν περιέχει αναφορές για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα. Για μεγάλη νίκη υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο Παύλος Σαράκης, δικηγόρος των προστατευόμενων Ελλήνων μαρτύρων της έρευνας των αμερικανικών αρχών για τη Novartis.

Ο κ. Σαράκης μίλησε για τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ και εξήγησε ότι όταν υπάρχει συμβιβασμός γίνεται περιγραφή αθέμιτων πρακτικών χωρίς καμία αναφορά σε ονοματεπώνυμα προσώπων.

Όπως είπε έχουν συνταχθεί δύο εκθέσεις η μία είναι για τις αστικές ευθύνες και η άλλη είναι του FBI, όπου γίνεται περιγραφή αθέμιτων πρακτικών και αφορά και αξιωματούχους.

Η εταιρεία αντιμετώπιζε την κατηγορία της δωροδοκίας γιατρών, νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα και το Βιετνάμ για την συνταγογράφηση των φαρμάκων και του ιατρικού εξοπλισμού της. Για τα όσα έγιναν στην Ελλάδα, στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 310 εκ δολαρίων.

Η κυβέρνηση διερευνά κάθε πρόσφορο τρόπο αποζημίωσης του ελληνικού Δημοσίου , αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ο κυβενρητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Η απόφαση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την Novartis αναδεικνύει δύο στοιχεία: Πρώτον, γκρεμίζει τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων και αφήνει εκτεθειμένη την ηγεσία του. Δεύτερον, δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που από την αρχή διατύπωνε, τόσο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας υπογραμμίζει ότι η ιστορία της Novartis αφήνει έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά.«Όχι μόνο έστησαν μια σκευωρία για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αποκαλυφθούν αυτοί που πραγματικά έβλαψαν το ελληνικό δημόσιο.

Το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να στήσουν το «μαγαζί» τους ώστε να ελέγξουν τους «αρμούς» της εξουσίας. Όσο και να σιωπά ο κ. Τσίπρας, όσοι ευθύνονται για αυτή τη σκευωρία θα αποκαλυφθούν. Παράλληλα, η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε αφενός να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο, και αφετέρου να αποκαταστήσει η Novartis τη ζημία που προκάλεσε στο Δημόσιο και τους πολίτες» προσθέτει.

Για απόφαση – κόλαφο για την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς, που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αντί να επικεντρώσουν την έρευνα σε λειτουργούς της υγείας, έκανε λόγο  μέσω της ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Το πρόστιμο έχει να κάνει με αθέμιτες πρακτικές συνταγογράφησης που επιβάρυναν τα Ταμεία, χωρίς καμία αναφορά για χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Ο κ. Γεωργιάδης καταφέρθηκε κατά της κ. Τουλουπάκη “που αντί να κάνει τη δουλειά της, έκανε δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες η Novartis θα καταβάλλει εκατομμύρια, στην Ελλάδα δεν θα καταβάλλει τίποτα”. “Η κ. Τουλουπάκη έχει παραβιάσει το Σύνταγμα”, είπε.

Η υπόθεση αυτή θα πρέπει να διαλευκανθεί μέχρι τέλους, δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά στο πολιτικό σύστημα, ώστε να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών και της λειτουργίας της δημοκρατίας, είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης.

Το κλείσιμο της υπόθεσης ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό, ανέφερε σε ανακοίνωση της η ΝΔ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια, δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο σε βάρος τους, από τις έρευνες των ελληνικών και των αμερικανικών αρχών, αναφέρει στην ανακοίνωσή. Τι έχουν να πουν τώρα, οι “μαγαζάτορες” του ΣΥΡΙΖΑ και οι πλασιέ των δήθεν αποκλειστικών για τις έρευνες του FBI; Θα ζητήσουν συγγνώμη; σχολιάζει το κυβερνών κόμμα.

Για απόφαση κόλαφο που ισοπεδώνει την εκδοχή της σκευωρίας, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει η Novartis συμφώνησε να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου, 310 εκ. δολάρια, αποκλειστικά και μόνο για την παράνομη δραστηριότητα της στην Ελλάδα, παραδεχόμενη πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά.

«Έπεσε στο κενό, η άθλια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ και του παραδικαστικού κυκλώματος που έστησε με την βαθιά δεξιά. Δεν περιμένουμε να ζητήσουν συγνώμη από αυτούς που κατασυκοφάντησαν. Δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό. Τους αφήνουμε να αυτογελοιοποιούνται με τις ανακοινώσεις τους» είπε το ΚΙΝΑΛ.

“Τέτοιου είδους εξωδικαστικοί συμβιβασμοί αποτελούν στην ουσία “deal” μεταξύ κρατών και μεγάλων εταιρειών. Ούτε αποτυπώνουν την αλήθεια ούτε πολύ περισσότερο αποδεικνύουν την έκταση και τους πραγματικούς υπεύθυνους των σκανδάλων. Απ’ αυτή την άποψη η προσπάθεια της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστούν δικαιωμένοι απ’ αυτήν την εξέλιξη υπηρετεί το γνωστό αποπροσανατολιστικό δικομματικό καβγά και τη συγκάλυψη της μπόχας που αναδύουν τα πάρε – δώσε με μεγαλοεπιχειρηματίες που όλες οι κυβερνήσεις είχαν” σημείωσε το ΚΚΕ.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της πολυεθνικής στις ΗΠΑ, δικαιώνει πλήρως την πάγια θέση της Ελληνικής Λύσης για το πανηγύρι της μίζας στην Ελλάδα, σχολίασε το κόμμα.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος