Εβδομάδες παθών “στο σπίτι” για καθολικούς και ορθόδοξους

Array

Συνεχίζεται το παγκόσμιο δράμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού με τους χριστιανούς να τιμούν ανά την υφήλιο τα πάθη του Χριστού από το σπίτι, καθώς η πανδημία εξακολουθεί το σαρωτικό της πέρασμα σχεδόν τρεις μήνες μετά την εμφάνιση της.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, τα καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως πλησιάζουν τo 1 εκατομμύριο 550 χιλιάδες ενώ 90 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σήμερα μεγάλη Παρασκευή οι καθολικοί, γιορτάζουν σε καραντίνα όπως και την επόμενη εβδομάδα οι ορθόδοξοι. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέτησε φόρο τιμής στους ιερείς που έχασαν την ζωή τους από τον covid-19.

Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία ζουν ένα διαφορετικό Πάσχα για τους πιστούς.

Καθώς ο κόσμος πλησιάζει το συμβολικό όριο των 100.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας ,η διεθνής κοινότητα αναζητεί τα οικονομικά και τα διπλωματικά μέσα αντίδρασης, καθώς η ανθρωπότητα, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται σε περιορισμό, είναι αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση.

Πάνω από 96.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην πανδημία του νέου κορονοϊού η οποία, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, θα έχει «τις χειρότερες οικονομικές συνέπειες από τη Μεγάλη Ύφεση» του 1929.

Ιταλία και  Ισπανία, αρχίζουν σιγά – σιγά να συζητούν την πιθανότητα προς το τέλος του μήνα να αρθούν κάποιες από τις απαγορεύσεις.

Στη Ρώμη ποικίλες είναι οι αντιδράσεις για το αποτέλεσμα του Eurogroup. “H Ιταλία νίκησε”λέει ο Ιταλός υπουργός οικονομικών για την απόφαση ενώ η αντιπολίτευση μίλα για ξεπούλημα της χωράς και υστάτη προδοσία. Στην χώρα διάχυτοι είναι οι φόβοι για αρχή μνημονίου στην Ιταλία όπου τα μέτρα ασφάλειας για το Σαββατοκύριακο του Πάσχα είναι δρακόντεια. Η χώρα τελεί εν αναμονή ανακοινώσεων για παράταση της καραντίνας.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποφασίσει η Γερμανία όπου τα κρούσματα αυξάνονται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, φτάνοντας τις 113.000 ενώ καταγράφηκαν 266 νέοι θάνατοι. Εκατοντάδες επιχειρήσεις θα καταφύγουν σε κρατική βοήθεια. Στο Βερολίνο επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του eurogroup Στο σοσιαλιστικό κόμμα κάνουν λόγο για “μεγάλη μέρα” και ότι “ η Ευρώπη απάντησε στην κρίση του κορονοϊού.

Στην Ισπανία αν και οι θάνατοι από την επιδημία βαραίνουν το κλίμα, στην χώρα επικρατεί σχετική ικανοποίηση για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup. H χώρα επεδίωκε τη χρηματοδότηση αλλά χωρίς κανέναν όρο για μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή ευρωπαϊκή βοήθεια αλλά χωρίς μνημονιακούς όρους..Η Ισπανία μπορεί να ζητήσει ως 25 δις ευρώ που είναι το 2% του ΑΕΠ της και  θα έχουν όμως αποκλειστικό στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στη Γαλλία, το τελευταίο 48ωρο καταγράφηκαν 929 θάνατοι σε γηροκομεία. H Χώρα θρηνεί για 12.210 θανάτους. Από αυτούς 8044 σε νοσοκομεία (+424 σε 24ώρες) και 4166 σε οίκους ευγηρίας (από 1η Μαρτίου).  Σε μονάδες εντατικής νοσηλέυονται 7066 άρρωστοι (+369 σε 24 ώρες). Συνολικά   30.767 νοσηλεύονται. Μόλις χθες προστέθηκαν άλλοι 3000 .

Χαρμόσυνη είδηση για τους Βρετανούς η έξοδος του Μπόρις Τζόνσον από την εντατική μονάδα θεραπείας. Είναι σε καλή κατάσταση και θα συνεχίσει η παρακολούθησή του στο νοσοκομείο. Το τελευταίο 24ωρο στη χώρα καταγράφηκαν 881 θάνατοι, με το σύνολο να φτάνει τις 8 χιλιάδες.

Η Βρετανία παροτρύνει τους πολίτες της να παραμείνουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα των Καθολικών, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η επιθυμία για συναντήσεις μεταξύ οικογενειών, αλλά και συγγενικών προσώπων στη διάρκεια των διακοπών, θα μπορούσε να πλήξει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της εξάπλωσης της πανδημίας H χώρα εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα της εφαρμογής των πιο σκληρών περιορισμών στην ιστορία της, που εφαρμόζονται σε περίοδο ειρήνης.

Στην Ενωμένη Ευρώπη κατέληξαν στο eurogroup,σε καταρχήν συμφωνία για τη διάθεση μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ ώστε να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Η τηλεδιάσκεψη ήταν μαραθώνια και χρειάστηκε προσπάθεια για να καμφθεί η στάση της Ολλανδίας.

Η Ουγγαρία επιβεβαίωσε ότι τα κρούσματα που έχει καταγράψει αυξήθηκαν σε μια μέρα κατά 210 και ανέρχονται πλέον σε συνολικά 1.190.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση σε νέα κρούσματα του Covid-19 που καταγράφεται σε μια μέρα από τότε που ξέσπασε η επιδημία.

Στην Πολωνία περιμένουν να φτάσουν  στην κορύφωση της επιδημίας τις ερχόμενες μέρες, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Προηγουμένως ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι είχε δηλώσει ότι η Πολωνία μπορεί να δει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού να κορυφώνεται τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Η χώρα είχε καταγράψει ως την Πέμπτη 5.575 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 174 θανάτους.

Στην Σλοβενία οι καταναλωτές ηλικίας άνω των 65 ετών μόνο με την ταυτότητά τους ή άλλο δημόσιο έγγραφο, το οποίο πιστοποιεί την ηλικία τους, θα μπορούν να πηγαίνουν στα παντοπωλεία.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1.783 θάνατοι ασθενών που είχαν μολυνθεί από τον νέο ιό μέσα σε 24 ώρες. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους 16.478 και τα κρούσματα πάνω από 460.000. Σημάδια σταθεροποίησης διαπιστώνουν οι αρχές στη Νέα Υόρκη. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας ενώ η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) προχωρά σε μέτρα ενίσχυσης την αμερικανικής οικονομίας. 

Στην Τουρκία, ο Αλί Μπαμπατζάν, πρώην “τσάρος” της τουρκικής οικονομίας υπό τον Ερντογάν και ηγέτης σήμερα του νεοϊδρυθέντος κόμματος ΝΤΕΒΑ, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξη του υποστήριξε πως  το πακέτο κινήτρων που εξήγγειλε ο πρόεδρος Ερντογάν τον περασμένο μήνα για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, δεν διασφαλίζει εκατομμύρια Τούρκων πολιτών που εργάζονται σε αδήλωτη εργασία.

Στην Ιαπωνία η κυβερνήτης του  Τόκιο ζήτησε από κάποιες επιχειρήσεις να κλείσουν και η παλαιά πρωτεύουσα της χώρας, το Κιότο, προειδοποίησε τους τουρίστες να αποφεύγουν την πόλη καθώς η Ιαπωνία παλεύει με τον κορονοϊό εν μέσω φόβων ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι πολύ λίγα και ελήφθησαν με καθυστέρηση.

Στο Μεξικό κατέγραψαν τους πρώτους δύο θανάτους εγκύων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, την ημέρα που ο συνολικός αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε σε 194, Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε  260 νέα κρούσματα μόλυνσης, με το σύνολο των ασθενών να ανέρχεται σε 3.441.

Στη γειτονική Γουατεμάλα, οι αρχές ανακοίνωσαν 31 νέα κρούσματα μόλυνσης χθες, με το σύνολο να φθάνει τα 126. Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα ανέρχεται σε 3.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA

Σχετική είδηση:Εκατόμβη θυμάτων στις ΗΠΑ-Συγκλονίζει η εικόνα της νήσου Χαρτ στη Ν.Υόρκη (Video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος