Δέσμη 29 νέων πολιτικών περιλαμβάνει η Εθνική Στρατηγική κατά της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων που παρουσιάστηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση φαινομένων όπως ενδοσχολική βία και εκφοβισμός, διαδικτυακή βία και ο εθισμός στο διαδίκτυο. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, όπως το Kids Wallet, τη δημιουργία τεχνικών γυμνασίων, και την κοινωνική εργασία εντός του σχολείου αντί για αποβολές
Οι προτάσεις της Επιτροπής αφορούν 29 νέες πολιτικές εκ των οποίων οι πέντε οριζόντιες και 69 νέα μέτρα.
Σκέρτσος: Πολυπαραγοντικό φαινόμενο η παραβατικότητα ανηλίκων
Για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο και πρόβλημα έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σχολιάζοντας την παραβατικότητα ανηλίκων, κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής, μια στρατηγική που ακουμπά τις πολιτικές και τις δράσεις δέκα υπουργείων της κυβέρνησης.
“Για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει ένα συγκροτημένο κείμενο στρατηγικής που μας βοηθά να κατανοήσουμε, να ερμηνεύσουμε το πρόβλημα, να αποκωδικοποιήσουμε τις αιτίες και να σχεδιάσουμε καλύτερες πολιτικές” τόνισε ο κ. Σκέρτσος. “Η Ελλάδα, με βάση και την αξιολόγηση που έχει κάνει η Επιτροπή και η κυβέρνηση μας, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει από το 2019 138 πολιτικές που αφορούν όλες τις εκφάνσεις της βίας. Και μιλάμε για βία που αφορά την ενδοοικογενειακή βία, την ενδοσχολική βία, τη βία στην κοινότητα, δηλαδή την αθλητική, την εξτρεμιστική, τη ρατσιστική βία, αλλά και την ψηφιακή βία” πρόσθεσε. “Αυτή τυπολογία πλέον έχει γίνει. Μας βοηθά να προσεγγίσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα το πρόβλημα και να δώσουμε πιο αποτελεσματικές και πειστικές απαντήσεις” κατέληξε.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σκέρτσος τόνισε: “Έγινε ανάθεση σε μια επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων από ένα ευρύτατο διεπιστημονικό πεδίο έρευνας μελέτης των φαινομένων αυτών και μελετήσαμε το τι γίνεται στο εξωτερικό. Είδαμε ότι υπάρχουν στρατηγικές για τη βία, υπάρχουν στρατηγικές για την παραβατικότητα. Δεν υπάρχει όμως μία ενιαία στρατηγική για τη βία και την παραβατικότητα ανηλίκων και αυτή είναι μια πρώτη καινοτομία αυτού του κειμένου. Το δεύτερο στοιχείο που διαπιστώσαμε (…) είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής έρευνα για τα ζητήματα βίας και παραβατικότητας ανηλίκων (…)
Ένα τρίτο σημείο είναι ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί μία δυστοπία βίας. Η Ελλάδα για την ακρίβεια, βρίσκεται κάπου στο μέσο όρο ως προς τις στατιστικές απεικονίσεις για τα φαινόμενα αυτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. (…) Ωστόσο, τα δείγματα τα οποία έχουμε μελετήσει δείχνουν μια ποσοτική και ποιοτική αύξηση των φαινομένων αυτών και εκεί είναι που πρέπει να σταθούμε, για το πώς δηλαδή θα καταλάβουμε καλύτερα τι είναι αυτό που συμβαίνει και στο σχολείο και εκτός του σχολείου και μέσα στα σπίτια, στις οικογένειες και στον ψηφιακό κόσμο, που είναι μια αναδυόμενη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε”.
«Το όραμα είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από φόβο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η επικεφαλής της ομάδας που τον τελευταίο χρόνο μελέτησε τρόπους αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων, Βάσω Αρτινοπούλου.
Επεσήμανε πως «δεν είναι φυσιολογικό να ζεις με τη βία, η βία δεν πρέπει να είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση» κάνοντας λόγο για αλλαγή οπτικής προκειμένου να έλθει η αντιμετώπιση του φαινομένου.
«Το Kids Wallet είναι μια απλή εφαρμογή γονικού ελέγχου για να μπορούν οι γονείς να ελέγχουν το κινητό του παιδιού τους και είναι τατόχρονα ένα εργαλείο ταυτοποίησης» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων. Παράλληλα υποστήριξε πως δεν πρόκειται για ένα μέσο επιτήρησης με ποινές, αλλά για ένα εργαλείο υπεύθυνης χρήσης που ενισχύει τον ρόλο των γονιών λέγοντας ότι «δεν θα κυνηγάμε τα παιδιά για το αν το χρησιμοποιούν. Το μήνυμα είναι στους γονείς: αξιοποιήστε το».
«Κομμάτι της καθημερινότητάς μας η ανήλικη παραβατικότητα» – Η μαρτυρία μιας μαθήτριας Λυκείου
Η Ανθή Καραπιδάκη, μαθήτρια Λυκείου, μίλησε στην εκδήλωση για το πώς βιωματικά αντιμετωπίζει ζητήματα παραβατικότητας ανηλίκων στη σχολική κοινότητα με τις παρέες της.
“Παρ’ όλο που η πολιτεία δείχνει το ενδιαφέρον της και προσπαθεί να λάβει μέτρα για να μας βοηθήσει εμάς, θεωρώ ότι γενικότερα οι μεγάλοι έχουν μια διαφορετική αντίληψη του πώς πραγματικά εμείς βιώνουμε το φαινόμενο της ανήλικης παραβατικότητας. Και αυτό φάνηκε νομίζω και από τη σειρά του Netflix που βγήκε πρόσφατα γύρω από την οποία δημιουργήθηκε μια καταιγίδα αντιδράσεων από τους μεγάλους. Όλοι είχαν σοκαριστεί. Τους φαινόταν πάρα πολύ περίεργο ότι τα παιδιά ανταλλάσσουν τέτοιου είδους μηνύματα. Ότι τα παιδιά μπορούν να κάνουν κάποιον διαδικτυακό εκφοβισμό, να κοροϊδεύει το ένα το άλλο. Αλλά για μας τα παιδιά αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό. Είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας πλέον” τόνισε και πρόσθεσε:
“Και εγώ η ίδια βλέποντας τη σειρά δεν μου φάνηκε ότι έβλεπα κάτι το εξωπραγματικό, κάτι το μη ρεαλιστικό. Ίσα ίσα μου φάνηκε ότι έβλεπα μια ακριβή απόδοση του τι πραγματικά συμβαίνει και το πώς βιώνουμε εμείς την παραβατικότητα ως νέοι. Επίσης τις ειδήσεις που καθημερινά προβάλλονται περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας. Οι μεγάλοι πάλι το θεωρούν κάτι το παράξενο. Προβληματίζονται, λένε γιατί κάποιο παιδί να θέλει να ανεβάσει ένα βίντεο που κοροϊδεύει, που χτυπάει τον συμμαθητή του; Αλλά εμείς ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με τέτοιου είδους βίντεο, οπότε είναι κάτι το οποίο το έχουμε συνηθίσει πλέον και αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας. Γι αυτό θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό εμείς ως παιδιά όχι μόνο να διατυπώνουμε τις απόψεις μας, αλλά να ακουγόμαστε και να συμμετέχουμε κιόλας στην διαμόρφωση αυτών των μέτρων που στην πραγματικότητα αφορούν εμάς και έχουν ως στόχο να προστατεύσουν εμάς.
Έτσι λοιπόν, θα ήθελα πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι γενικά ακούω ότι η ανήλικη παραβατικότητα έχει να κάνει μόνο με την σωματική βία, ότι θα σπρώξει τον συμμαθητή μου άλλα η ανήλικη παραβατικότητα αφορά περισσότερο τη λεκτική βία, είτε κάποια παιδιά στο σχολείο που όχι τόσο συχνά στο σχολείο βέβαια, γιατί παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας στο σχολείο αλλά και έξω στα μέρη που συχνάζουμε, θα κοροϊδέψουν ένα παιδί ή θα πουν κάποια προσβλητικά σχόλια. Κάποια σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου, θα περιθωριοποιήσουν ένα παιδί, θα το απομονώσουν από τις παρέες του ή και φυσικά και τώρα και τα τελευταία χρόνια, επειδή είμαστε και οι γενιές που έχουν μεγαλώσει με την τεχνολογία, έχει αυξηθεί πάρα πολύ και ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Τα μηνύματα τα οποία στέλνουμε, τα οποία μπορεί να είναι προσβλητικά, γιατί νομίζω ότι ως παιδιά νιώθουμε ότι στο διαδίκτυο, επειδή κρυβόμαστε πίσω από το προφίλ μας, ότι κανένας δεν μπορεί να μας πειράξει. Οπότε εκεί είναι που ίσα ίσα δεν έχουμε και τόσους πολλούς φραγμούς και θα προσβάλλουμε κάποιον με μεγαλύτερη ελευθερία από ότι στην δια ζώσης επαφή.
Επίσης, υπάρχει αυτή η πεποίθηση ότι τα κορίτσια είναι πιο ώριμα σε αυτή την ηλικία. Τα κορίτσια δεν μπλέκονται σε τέτοιου είδους καυγάδες, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πάρα πολλά κορίτσια βλέπουμε στις ειδήσεις, στην καθημερινότητά μας, ασχολούνται και εμπλέκονται σε περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας και βίας. Και τώρα, έχοντας υπάρξει, έχοντας ζήσει και όλο το Γυμνάσιο, αλλά τώρα έχοντας υπάρξει και στο Λύκειο, βλέπω ότι τα περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας στο Γυμνάσιο είναι λίγο πιο συχνά, αλλά είναι και πιο “αθώα”.
Στο Λύκειο μπορεί να συμβεί ένα περιστατικό, αλλά να χρησιμοποιήσει πχ ένας με μαχαίρι και να επιτεθεί στο συμμαθητή του. Γι αυτό και θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του κράτους και των παιδιών. “.
Σ. Ζαχαράκη: Ενδυναμώνουμε τα παιδιά, ενισχύουμε τους εκπαιδευτικούς
“Η πλατφόρμα μέχρι εχθές είχε καταγράψει περίπου 1267 αναφορές εντός της σχολικής πραγματικότητας για όλα αυτά τα συμβάντα ενδοσχολικής βίας πολλών μορφών. Επόμενο βήμα είναι σίγουρα να εκσυγχρονίσουμε την πλατφόρμα καταγραφής, να την κάνουμε λιγότερο γραφειοκρατική” τόνισε από πλευράς της η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
“Μέσα στη στρατηγική αναφέρθηκε κάτι πολύ σημαντικό: “Το πώς θα μπορέσουμε να βρεθούμε όλοι μαζί, γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά μία μέρα για αρχή μέσα στον χρόνο, την 11η Δεκεμβρίου. Θα είναι όμως όλες οι υπόλοιπες μία ευκαιρία να συζητήσουμε για αυτό το κομμάτι της ενδυνάμωσης και των παιδιών, αλλά και της διευκόλυνσης των εκπαιδευτικών. Με ποιον τρόπο; Με την σίγουρα πιο ισχυρή παρουσία των συμβούλων εκπαίδευσης στο σχολείο για να καθοδηγήσουν τους εκπαιδευτικούς και εμείς πρέπει να φροντίσουμε να αυξήσουμε και τον αριθμό των συμβούλων στα σχολεία. Είναι σημαντικό. Ήδη υπάρχουν αρκετοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί άνω των 4600 στα σχολεία. Συνήθως όμως πρέπει να μοιράζονται στα σχολεία, να είναι μία φορά την εβδομάδα εκεί. Δεσμευόμαστε στο επόμενο σχολικό έτος να αυξήσουμε τον αριθμό ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, έτσι ώστε να μπορούν να είναι περισσότερες, άνω της μίας ημέρας στα σχολεία” σημείωσε η υπουργός και πρόσθεσε:
Ακούσαμε κάτι πάρα πολύ καίριο πως θα μπορέσουμε να μειώσουμε τη σχολική διαρροή, η οποία παρεμπιπτόντως μετράται και εκτιμάται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Θα κάνουμε μια εξειδικευμένη παρουσίαση γι αυτό και πώς θα κρατήσουμε περισσότερα παιδιά στο σχολείο. Η επαγγελματική εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι σίγουρα ο δρόμος. Θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε και αυτό το κομμάτι αμέσως μετά το Δημοτικό. Να μη χάσουμε κανένα παιδί και σίγουρα να βρει ένα καλύτερο θα έλεγα δρόμο προς αυτό.
Αν θα έπρεπε λοιπόν αυτή τη στιγμή να συνοψίσουμε, θα λέγαμε: “Ενδυναμώνουμε ακόμα περισσότερο τα παιδιά, ενισχύουμε τους εκπαιδευτικούς με την παρουσία συμβούλων εκπαίδευσης και περισσότερων ψυχολόγων, τους επιμορφώνουμε συνέχεια, όπως ήδη γίνεται με τα αρμόδια όργανα. Συγχρόνως συνδέουμε ακόμη περισσότερο την εκπαίδευση μετά το δημοτικό και με το επαγγελματικό κομμάτι για να μη χαθεί κανένα παιδί. Συγχρόνως όμως να νιώθουμε όλοι ότι υπάρχει αυτή η αγκαλιά που μας κάνει πιο δυνατούς. Και η στρατηγική αυτή, με τη συνεργασία όλων των υπουργείων και των φορέων, ελπίζουμε να φέρει αυτό το αποτέλεσμα“.
Δ. Μιχαηλίδου: Η οικογένεια είναι ο πρώτος και πιο καθοριστικός θεσμός προστασίας των ανηλίκων
“Οι γονείς είμαστε οι φυσικοί προστάτες των παιδιών μας και η οικογένεια είναι ο πρώτος και ο πιο καθοριστικός θεσμός προστασίας των ανηλίκων. Είναι το πρώτο πλαίσιο κοινωνικοποίησης του παιδιού και είναι ο χώρος που χαράσσονται οι αξίες. Διαμορφώνονται τα πρώτα συναισθήματα χαράς, της λύπης, της απογοήτευσης, του θυμού και συγκροτείται η προσωπικότητα του παιδιού. Αυτό που βλέπουμε, όταν μιλούμε συνεχώς και διαβάζουμε μελέτες από κοινωνικούς λειτουργούς, από παιδοψυχολόγους, από παιδοψυχίατρο, είναι ότι όταν η βία βρίσκει χώρο μέσα στην οικογένεια, όταν η βία ασκείται ή γίνεται αποδεκτή μέσα σε ένα σπίτι ή όταν οι συνθήκες διαβίωσης καταλήγουν να γίνονται ίδιες, κακοποιητικές ή παραλυτικές, γιατί και αυτό έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο. Μας λένε οι κοινωνικοί λειτουργοί για όλα τα μέλη της οικογένειας, όταν τα πρότυπα που καλλιεργούνται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ενσωματώνουν μορφές βίας, τότε τα παιδιά δεν μαθαίνουν να απορρίπτουν τη βία”, τόνισε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Κάθε ημέρα υπάρχουν 100 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βιας και 60-70 συλλήψεις
“Παρουσιάζουμε σήμερα, μέσα από την Επιτροπή που ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό, τη στρατηγική για ένα βαθύτατα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο όμως στο τέλος καταλήγει στην Αστυνομία, η οποία καλείται να διαχειριστεί με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και ταυτόχρονα μεγάλο βαθμό ευαισθησίας αυτό το κοινωνικό ζήτημα, το οποίο καθίσταται στο τέλος ποινικό και η ποινική μεταχείριση των ανηλίκων, είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα” τόνισε από πλευράς του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
“Από το 2009 που ανέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, άρχισε η προσπάθεια για να παραχθούν πολιτικές γύρω από την κοινωνική αστυνόμευση και να χτιστούν δομές και θεσμοί για να υπηρετήσουν τους στόχους αυτούς. Αναλογιστείτε ότι κάθε μέρα, κάθε εικοσιτετράωρο, υπάρχουν περίπου 100 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Υπάρχουν περίπου 60 έως 70 συλλήψεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και σώζονται ανθρώπινες ζωές” δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: “Κάθε τριήμερο σε όλες τις πλατείες των πόλεων, όπου υπάρχει συγκέντρωση ανηλίκων, υπάρχει παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας με εκπαιδευμένους αστυνομικούς και με διάλογο με τους νέους, με τους ανήλικους“.
Ανακοίνωσε επίσης ότι σήμερα είναι στην Αθήνα σουηδοί αστυνομικοί για να αντιγράψουν το σύστημα αστυνόμευσης σε αθλητικούς χώρους.
Γ. Φλωρίδης: Δημιουργήσαμε νέο έγκλημα
“Αυτό που νομοθετήσαμε στους νέους ποινικούς κώδικες είναι ότι τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων θεωρούνται εγκλήματα ρατσιστικά. Αυτό σημαίνει ότι τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων τιμωρούνται με τις αυστηρές ποινές του ρατσιστικού νόμου. Αυξήσαμε ή αυστηροποιήσει τις ποινές για όσους έχουν την ευθύνη και παραμελούν την εποπτεία των ανηλίκων, γιατί πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι όταν έχεις την ευθύνη για να μεγαλώνεις παιδιά με οποιαδήποτε ιδιότητα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει αυτή την ευθύνη να την ασκείς πραγματικά. Εάν την παραλείπεις, τότε θα αντιμετωπίσεις τη δικαιοσύνη στο πλαίσιο των εγκλημάτων που διαπράττονται” δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
“Στην ενδοοικογενειακή βία αυξήσαμε τις ποινές οι οποίες αφορούν τη βία κατά των ανηλίκων ή τη βία που διαπράττεται ενώπιον των ανηλίκων. Δημιουργήσαμε ένα καινούργιο έγκλημα, το οποίο λέγεται στρατολόγηση ανηλίκων για να κάνουν παράνομες πράξεις. Αυτό δεν υπήρχε γιατί πάρα πολλοί στρατολογούν ανηλίκους επειδή η ποινική τους μεταχείριση ήταν επιεικής για να διαπράττουν οι ανήλικοι τα αδικήματα. Τώρα πια αυτό είναι σοβαρό ποινικό αδίκημα” πρόσθεσε.
“Διευρύναμε το πεδίο των κακουργηματικών πράξεων για τα οποία οι ανήλικοι μπορούν να οδηγηθούν στα καταστήματα για εγκλεισμό όταν είναι πάνω από 15 χρόνια. Και βεβαίως όταν επιβάλλονται μορφωτικά μέτρα και αυτά δεν τηρούνται, τότε μπορεί να οδηγηθούν σε καταστήματα κράτησης” τόνισε ο υπουργός.
“Υπάρχει όμως και το κρίσιμο πεδίο των μορφωτικών μέτρων, δηλαδή μιας πολιτικής εκπαιδευτικής που στην πραγματικότητα θέλει να τους εντάξει πιο ομαλά στην ελληνική κοινωνία. Εδώ ο κύριος Βορίδης ανέφερε ένα από τα μέτρα τα οποία νομοθετήσαμε και με τα οποία δώσαμε στους δικαστές ανηλίκων τη δυνατότητα να επιβάλλουν ως αναμορφωτήριο μέτρο τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες. Ένα δεύτερο μέτρο που νομοθετήσαμε παράλληλα τότε στο Ποινικό Κώδικα είναι να μπορεί να επιβάλλει ο δικαστής τη συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες του ανήλικου παραβάτη” είπε επίσης ο κ. Φλωρίδης.
Γ. Βρούτσης: Οι αξίες του αθλητισμού αποτελούν ασπίδα για τη βία
“Στο Υπουργείο Αθλητισμού αναπτύξαμε εννέα πολιτικές, εννέα δέσμες, μία μεγάλη δέσμη με 9 πολιτικές μέσα από τις οποίες πιστεύουμε ότι μεσο-μακροχρόνια θα έχουμε θετικά αποτελέσματα” τόνισε ο αν. υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.
“Πρώτον, η αντιμετώπιση της βίας, η οποία αφορά τα γήπεδα. Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση πήρε νομοθετική πρωτοβουλία πολύ σημαντική συνδυάζοντας την κοινή δράση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Πολιτικής. Τα μέτρα τα οποία πήραμε έχουν θετικό αποτύπωμα για πρώτη φορά και έναν χρόνο μετά, από τον Φεβρουάριο του 2024 που εφαρμόστηκε αυτός ο πρώτος νόμος, ο νόμος 50/85, βλέπουμε ότι υπάρχει μία μεγάλη συμμόρφωση, η οποία ουσιαστικά έρχεται να δώσει ένα στίγμα που λέει “αυτός είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης της βίας“” δήλωσε και πρόσθεσε:
“Το δεύτερο είναι η οργανωτική επιτροπή που φτιάξαμε στο Υπουργείο Αθλητισμού. Μία επιτροπή, η οποία έχει ακριβώς ως στόχο και περιεχόμενο αυτό που περιλαμβάνεται στον πυρήνα του αθλητισμού, τις αξίες του. Είναι η Οργανωτική Επιτροπή “Δημήτρης Βικέλας”, που σε συνδυασμό με το Υπουργείο Παιδείας τα σχολεία αναδιαμορφώνουν όλο το πλαίσιο καλλιέργειας του αθλητισμού και της κουλτούρας του αθλητισμού μέσα από τις αξίες του. Οι αξίες του αθλητισμού αποτελούν ασπίδα για τη βία.
Τρίτον, καθιερώσαμε την ημέρα του αθλητισμού, την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Άλκης Καμπανός, 1η Φεβρουαρίου. Την καθιερώσαμε πλέον στην ημέρα του φιλάθλου και αυτήν την ημέρα φροντίζουμε σε όλη την επικράτεια με προβεβλημένους και κορυφαίους αθλητές και του ποδοσφαίρου και όλων των άλλων αθλημάτων, να στέλνουμε τα ισχυρά μηνύματα απέναντι στη βία“.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος