Επίσημο αίτημα της Λιβύης προς την Τουρκία για στρατιωτική βοήθεια (video)

Η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από “αέρα, ξηρά και θάλασσα”, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, μετεδωσε το Reuters. Ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει έτοιμος να στείλει στρατό, μέσα στον επόμενο μήνα.

Κάθε εξέλιξη στην Λιβύη αφορά άμεσα την Αγκυρα, καθώς αποτελεί κληροδότημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υποστήριξε, ο Τούρκος πρόεδρος και επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του, για τις τουρκικές γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.

Η Ρωσία καταδίκασε οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης και η Ιταλία επανέλαβε ότι η κρίση στη χωρα πρέπει να λυθεί με ειρηνικό τρόπο.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Αιγύπτου Βλαντίμιρ Πούτιν και Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Λιβύη, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος προήδρευσε επίσης επιχειρησιακής σύσκεψης με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η κατάσταση στην Συρία, την Λιβύη και άλλα επίκαιρα θέματα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο ζήτημα της τρομοκρατικής δραστηριότητας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και στο ζήτημα της διευθέτησης της κατάστασης στην Λιβύη.

Για το θέμα της Λιβύης συνομίλησαν τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Αίγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη. Καλούν τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν σε «επείγοντα βήματα» προκειμένου να υπάρξει επίλυση στις συγκρούσεις.

Εν τω μεταξύ, ένα μεγάλο «όχι» φαίνεται πως εισέπραξε ο Ερντογάν από την Τυνησία, όπου σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ ταξίδεψε τα Χριστούγεννα για να ζητήσει ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή. Ο πρόεδρος της Τυνησίας, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν συνασπισμό.

Εξάλλου, το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας (HCS), όπου συμμετέχουν οι ανώτατες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Αλγερίας, συνήλθε χθες, Πέμπτη, για να συζητήσει την κατάσταση στα σύνορα, κυρίως εκείνων με τη Λιβύη, και να λάβει «μέτρα» για την προστασία τους, σύμφωνα με την αλγερινή προεδρία. Το HCS «αποφάσισε μια δέσμη μέτρων που θα ληφθούν για την προστασία των συνόρων μας και της εθνικής επικράτειάς μας και την επανενεργοποίηση του ρόλου της Αλγερίας στο διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δύο αυτά θέματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

“Ο Τούρκος Πρόεδρος παίζει με τη φωτιά και προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις, όχι μόνον από την Ελλάδα, αλλά από όλους τους παίκτες του διεθνούς συστήματος”, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Προέβλεψε ότι οι ενέργειες αυτές θα απομονώσουν περαιτέρω τον Ερντογάν.

“Ο παροξυσμός μπορεί να είναι και το μοιραίο λάθος της Τουρκίας. Ο Ταγιπ Ερντογαν προσπαθεί με τρόπο περίπου απειλητικό να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”, δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για πολύ εντυπωσιακή διπλωματική περιχαράκωση και απομόνωση της Άγκυρας από τις ελληνικές κινήσεις και σημείωσε πως οι τουρκικές ενέργειες αποδοκιμάζονται τώρα από διεθνείς οντότητες και από κράτη της ανατολικής Μεσογείου. Εξέφρασε τον φόβο ότι οι γείτονές μας, ήδη, έχουν στείλει πυρομαχικά, αλλά και παραστρατιωτικές ομάδες στην Λιβύη.

Σχετικές ειδήσεις: Στην Τουρκία η Μέρκελ για το μεταναστευτικό και τη Λιβύη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος