Η Άγκυρα επιλέγει την κλιμάκωση της έντασης (video)

Συνεχίζει την τακτική της πρόκλησης η Άγκυρα. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη «γαλάζια πατρίδα» μας συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και των περιχώρων της» είπε μιλώντας σε τελετή για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

«Είμαστε υπέρ μιας βιώσιμης και περιεκτικής λύσης στην Κύπρο, θα διασφαλίζει ειρήνη, γαλήνη και σταθερότητα στο νησί, αλλά υποστηρίζουμε ταυτόχρονα το δίκαιο διαμοιρασμό του υποθαλάσσιου πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο και έχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα, όπως είχαμε το 1974» είπε και συμπλήρωσε πως «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε και δικά μας δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τ/Κ αδελφών μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».  «Στην περίπτωση που δεν γίνουν αυτά σεβαστά έχουμε και σχέδιο Β και Γ» υπογράμμισε.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε πως: “Δύο είναι τα σημαντικά στοιχεία εδώ. Πρώτον ενεργούμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και ας λέει ο,τι θέλει ο καθένας”.

Εν τω μεταξύ, σήμερα η Τουρκία εξέδωσε Navtex με την οποία «κλειδώνει» το οικόπεδο 7 στην κυπριακή ΑΟΖ για δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρυπάνου «Γιαβούζ».

Το «Γιαβούζ», που ήταν στο λιμάνι της Μερσίνας στην κατεχόμενη Κερύνεια πραγματοποιώντας γεώτρηση, πλέον αναχώρησε όπως είχε προαναγγείλει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ενέργειας πριν από τρεις μέρες με προορισμό, όπως είχε πει, νέα τοποθεσία για την έναρξη γεώτρησης.

Αρχικά το «Γιαβούζ» θα προσεγγίσει το “Φατίχ» το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο που βρίσκεται δυτικά της Πάφου, και κατόπιν η πορεία του σύμφωνα με τις εικόνες της θέσης του στους θαλάσσιους χάρτες -και μετά τη Navtex- είναι προς το οικόπεδο 7 εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (AOZ), τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης: «Το έχουμε υπόψη μας και λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο, μέτρα».

Σημειώνεται ότι το εν λόγω οικόπεδο δημοπρατήθηκε για έρευνα προς ευρεση υδρογονανθράκων στους ενεργειακούς κολοσσούς Total και ENI.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορταζ Γ. Σιδέρης, Ανταπόκριση Κωνσταντινούπουλη Αρ. Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος